Zaloguj się do konta

Wisła Port w Płocku na Radziwiu

utworzono: 2010/01/12 23:05
misiek02020

Witam kolegów wędkarzy zobaczcie co sie dzieje z ryba w porcie w Płocku na Radziwiu nie ma nikogo kto sie zainteresuje tym co sie tam dzieje,ryby sie duszą pod lodem!!!!! Nikt nie wpadnie na pomysł zeby moze rozkruszyc lodoloamaczem lodu zeby ryby mialy tlen. Ludzie rece opadają!!!!!! Szczupaki,okonie i masa białej ryby pójdzie w piz....!!!!!! [2010-01-12 23:05]

misiek02020

[2010-01-12 23:46]

dany21

Przecież koło wędkarskie powinno się tym zainteresować. Na tym zdjęciu widać pełno ryb, po co to zarybiać jesienią skoro zimą wszystko się udusi a wystarczy pokruszyć lód.
[2010-01-13 14:07]

przepraszam bardzo ,a gdzie jest pzw i wędkarze ?
[2010-01-13 18:56]

Katastrofa... Panowie z Płocka - działajcie!!!
[2010-01-13 19:03]

Oglądałem to w wiadomościach o 17.30 w TVP Warszawa (Cyfrowy Polsat). Serce rwie z żalu i smutek mnie przeszywa:( [2010-01-13 19:03]

Trochę mrozu, 20 cm sniegu - KATAKLIZM !!! - i dużo śmiertelnych ofiar. Bezdomni, alkoholicy, w domostwach tlenek węgla i pożary. Jeziora, te płytsze - tam już śmierć jest blisko. Koledzy, trzeba piły i siekiery wziaść w garść i pomóc rybom. Wędkarska Polska XXI wieku...żal.
[2010-01-13 20:36]

adik21

PZW ma to w dupie bo to nie jest jego woda;/tylko ze ryby z Wisły co roku tam zimuja i to w ogromnych ilościach.Juz pare lat temu bylo podobnie wtedy to tonami pozdychaly sandacze i inne ryby .I dotej pory sandacz nie odrodzil sie w Wisle na tyle by bylo tak jak przed przyducha a teraz kolejna;/ i to sie bedzie powtarzać bo nikt  nic z tym nie robi.To tyle co do pzw a co do wedkarzy to wybieraja to co jesszcze zyje kotwica i do przodu.Po prawie tygodniu otworzyli sluze dopiero i woda zaczela sie mieszac i ryby zaczely juz odzywac.Nierozumiem tylko po jakiego h** zamykaja na zime ta sluze [2010-01-13 22:03]

yrtso

Masz rację adik to nie woda PZW, a śluza jest zamykana po to aby wzbierająca woda w Wiśle nie zalała Radziwia poprzez port. Naprawdę jest to przykro widzieć...cóż takie sytuacje zdarzają się i wydaje mi się że lepiej jak te wpółżywe ryby lub "świeżo" padnięte będą na bieżąco wyławiane bo myślę że jakby to wszystko zaczęło gnić to dopiero byłby syf. A ci co to wyławiają to mam nadzieję że nie sprzedają tego towaru innym, nieświadomym pochodzenia ryb, tylko sami ryzykują swoje zdrowie. Jest przykre, że takie zjawiska jak przyducha powodują że ludzie nie mają hamulcy a etyka wędkarska to dla nich abstrakcja, ci co łowią tam podczas sezonu a jest ich mnóstwo bo tam można łowić TYLKO NA BIAŁĄ KARTĘ BEZ SKŁADEK OKRĘGOWYCH również wyciągają setki kilogramów ryb bez żadnych limitów wagowych i wymiarowych i sądzę że wielu z nich poszło skorzystać z przyduchy bo to "ich łowisko" (cytat z rozmowy dwóch hm....wędkarzy???). Niech jak najszybciej uregulują sprawę własności wody w porcie bo nikt nie będzie reagował na takie sytuacje jak również  na kłusownictwo  bo na PSR niestety tam nie można liczyć. I pragne przypomnieć że jest to jedno z zimowisk ryb z Wisły czyli wody PZW... [2010-01-13 22:38]

adik21

No właśnie ta wode powinno przejąć PZW bo teraz jest tam samowolka,a ryby wchodza z Wisły i duzo zostaje po zimie.Tak przeciez nie zaleje radziwia Wisła poprzez port paranoja tam jest wszedzie wysoki poziom brzegowy to nie wiem jaka woda by musiala przyjsc zeby cos sie przelalo poza port;/

[2010-01-14 21:12]

Norbert Stolarczyk

Również jestem zdania że takie newralgiczne miejsca powinny być pod stałym nadzorem organów do tego powołanych.

[2010-01-14 21:32]

gusto

na tym akwenie(port)nieobowionzuje ustawa o rybactwie srodlondowym wiec zadna ze slozb PSR,SSR i wszelkie inne sluzby uprawnione do kotroli pozbawione sa uprawnien jedynie wlasciciel stoczni moze wystopic o ochrone wody i jakie kolwiek kontrole
[2010-01-21 15:50]

Już po wszystkim. Porażka totalna.  Może to niezupełnie na temat, ale - gruzińskie przysłowie mi tutaj troszkę pasuje - "Jak zwalą drzewo, zgłasza się wielu drwali..."
[2010-01-21 20:45]