Zaloguj się do konta

Wiosenny rozruch.

utworzono: 2010/02/08 12:48
mario841

Witam wszystkich serdecznie...wiosnę czas zacząć. Proszę o wszystkie wskazówki dla wędkarzy którzy wraz z rozruchem ciepłych dni chwytają spinningi i rozpoczynają pogoń za garbusami i szczupakami. Piszcie o przynętach metodach a także proszę o zdjęcia i najciekawsze ( niewiarygodne) historie z wędkarskich wypraw. A także o tendencjach i rybich upodobaniach... wszelkie uwagi i  podpowiedzi mile widziane...

[2010-02-08 12:48]

withanight88

[...] i szczupakami. 

no bez przesady....!!!

[2010-02-08 12:52]

GERDA

Maj to też miesiąc wiosenny!!! [2010-02-08 12:56]

Szczupaka kolego możemy łowić dopiero od 1 maja, więc nie przesadzałbym z tym wiosennym rozruchem...
[2010-02-08 12:57]

withanight88

którzy wraz z rozruchem ciepłych dni chwytają spinningi i rozpoczynają pogoń za garbusami i szczupakami. 

zobacz jeszcze raz dokladnie co kolega pisze!

Mam nadzieje, ze on wie jaki jest okres ochronny.... tylko poprostu zle sprecyzowal swoja wypowiedz

[2010-02-08 13:02]

mario841

No dobra...ale jak pojawiasz się nad wodą to podajesz komunikat : <<UWAGA DZIŚ ŁOWIĘ TYLKO OKONIE>>><<<TA GUMA JEST TYLKO DLA OKONI>>>
A uczono mnie że maj to też wiosna...może się mylę...???

[2010-02-08 13:03]

mario841

NIGDY NIE TRAFIŁ SIĘ SZCZUPAK NA MNIEJSZE OKONIOWE GUMKI LUB BLACHY??? A TO ŻE OKRES SZCZUPAKA TRWA DO MAJA TO TEŻ WIEM...
W WOLI ŚCISŁOŚCI TO ZŁOWIŁEM JUŻ KILKANAŚCIE RYB I ŻADNA NIE TRAFIŁA NA PATELNIE...WSZYSTKO WRACA DO WODY!!!WIEC ROZUMIEMY SIĘ???
[2010-02-08 13:06]

mario841

Witam wszystkich serdecznie...wiosnę czas zacząć. Proszę o wszystkie wskazówki dla wędkarzy którzy wraz z rozruchem ciepłych dni chwytają spinningi i rozpoczynają pogoń za garbusami i szczupakami. Piszcie o przynętach metodach a także proszę o zdjęcia i najciekawsze ( niewiarygodne) historie z wędkarskich wypraw. A także o tendencjach i rybich upodobaniach... wszelkie uwagi i  podpowiedzi mile widziane..."również poliglotów, specjalistów i fachowców od siedmiu boleści"...:)

[2010-02-08 13:18]

Maj to wiosna, jak najbardziej, ale jako "rozruch ciepłych dni" rozumiem pierwsze dni wiosny czyli druga połowa marca-pierwsza połowa kwietnia.
Jeśli kolega wie, albo po prostu źle sprecyzował posta to spoko, powiedzmy że jestem przeczulony. Ostatnio był tu kolega który chciał porady jeśli chodzi o połów 50 cm sumów, więc to mówi samo za siebie.
Jeśli ominiemy miejsca w których trze się szczupak (płytkie, zarośnięte miejsca blisko brzegu) lub wybierzemy selektywną przynętę (rosówka na zestawie spławikowym) to mamy niskie szanse na złapanie szczupaka- przynajmniej takiego powyżej wymiaru ochronnego. Często miałem przyłów w postaci szczupaka na twistery 3,5 cm, zwykle przy brzegu i zaraz po braniu okonia.
W sumie nie wiem czy sam będę polował na okonki na wiosnę- niby na spinning w wodach nizinnych mam do dyspozycji tylko okonie, jazie i klenie, ale jeśli już to zdecyduje się na akwen gdzie w ciągu ostatniego roku nie trafił mi się ani jeden szczupak, za to pływają ładne okonie i często atakują ciemne przynęty.
Będę łowił tradycyjnie- twisterki 3,5 cm z pojedynczym lub podwójnym ogonkiem, lekkie główki i ciemne kolory. Do tego żyłka 0,16-0,18 dobrej jakości. Zobaczę jak sprawa będzie wyglądała z ilością zaczepów w wodzie ale wiosną nie powinno być z tym aż tak źle- może spróbuje z jakąś obrotówką lub woblerkiem w rozmiarze max 4 cm.
Mimo to nie będę rezygnował z wolframu, a jeśli jednak trafi się jakiś szczupak to postaram się go odhaczyć w wodzie i zwrócić mu wolność.
[2010-02-08 14:19]

Sebastian Kowalczyk

mario841
1 NIGDY NIE TRAFIŁ SIĘ SZCZUPAK NA MNIEJSZE OKONIOWE GUMKI LUB BLACHY??? A TO ŻE OKRES SZCZUPAKA TRWA DO MAJA TO TEŻ WIEM...
W WOLI ŚCISŁOŚCI TO ZŁOWIŁEM JUŻ KILKANAŚCIE RYB I ŻADNA NIE TRAFIŁA NA PATELNIE...WSZYSTKO WRACA DO WODY!!!WIEC ROZUMIEMY SIĘ???   Stosowanie metody C&R nie uprawnia do celowego polowania na ryby będące w tarle. Udanej wiosny :)

[2010-02-08 14:25]

pluszowy

Nie tylko C&R, ale także RAPR, którego przestrzeganie nie jest naszym wyborem, a obowiązkiem - nie dopuszcza celowego nastawiania się na gatunki ryb, będące w danej chwili pod ochroną.

P.S. Szczupak jest pod ochroną do 30 kwietnia, a nie do maja, chyba że na Twoich wodach obowiązują odrębne przepisy.
[2010-02-08 15:07]

mario841 witaj byłem  w zeszłym roku w kwietniu na okoniach z małą blaszką i wobkiem kilka okoni się skusiło  ale również uderzyły 3 szczupaczki 25-35cm odhaczone popłyneły w swoje miejscówki.Co do robala .W marcu na robala żyłkę 0,08 i hak 10 wyłowiłem szczupaka 60cm stał w miejscówce gdzie łowiłem płocie i jazie .
[2010-02-08 19:11]

kuba971212

no ja polecam ci duże woblery na duże szczupaki. ale właśnie szczupaki można dopiero łowic od 1 maja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[2010-02-08 19:38]

mario841

Nie chodzi o celowe łowienie szczupaków w okresie ich tarła....ale są przypadki i nikt nie zaprzeczy.
A poza tym C&R to metoda którą mięsiarze mydlą oczy ... w zabieraniu 25 okoni z łowiska to tez nic humanitarnego!!!
[2010-02-16 18:07]

Waldi Fish

Coś kolega Mario841 wiosnę za szybko poczuł. Ponadto zwrot "Proszę o wszystkie wskazówki..." itd. świadczy, że kolega jest nadmiernym optymistą, sadząc, że będziemy ułatwiać złowienie szczupaka w lutym. Ponadto, gdyby napisać te wszelkie wskazówki, to powstałaby książka. Na Portalu są zakładki, gdzie te wskazówki już się znajdują, więc wystarczy poczytać. Jak kolega chce skutecznie zacząć wspomnianą wiosnę, to proponowałbym, w ramach rozgrzewki zrobić trochę przerębli na jakimś najbliższym zbiorniku, bo jak tak pójdzie to przyducha - kostucha spowoduje, że nie będzie miał kolega za czym ganiać na wiosnę. Pozdrawiam!

[2010-02-16 19:20]

TO CHYBA PRZEZ TEN ZAPAL DO WEDKOWANIA TAK WYSZLO Z TYM SZCZUPAKIEM [2010-02-16 19:59]

Waldi Fish

Zapał czasami jest bardzo pożyteczny, tylko trzeba skierować go we właściwym kierunku.
[2010-02-16 20:23]

WaLeR

Coś kolega Mario841 wiosnę za szybko poczuł. Ponadto zwrot "Proszę o wszystkie wskazówki..." itd. świadczy, że kolega jest nadmiernym optymistą, sadząc, że będziemy ułatwiać złowienie szczupaka w lutym. 

Aaa to się wiosna w lutym zaczyna tak! No to super, ciężko zrozumiec że sie człowiek zapedził i napisał tak jak napisał a wy ludziska robicie z tego wielką afere i zawszelka cene chcecie pokazać jacy to fajni nie jesteście :F  tak czy siak 1 maja też jest wiosna. W pierwszym poscie Mario841 nie jest napisane o ktorym miesiacu  mowa wiec albo nauczymy sie czytac ze zrozumieniem albo jak ktos nie kuma co kolega pisze niech poprosi o wyjasnienie  

[2010-02-17 14:38]

Waldi Fish

Najpierw naucz się pisać poprawnie, zanim będziesz innych krytykować. Jakbyś sam nauczył się czytać ze zrozumieniem, to zrozumiałbyś, że pisałem to półżartem, półserio, jeśli wiesz co to znaczy. W podobnym tonie pisali wyżej inni koledzy, którzy w podobny sposób potraktowali fakt, że autor pierwszego wpisu chce w lutym łowić szczupaki. A swoja drogą interesujące jest, że ostatnio pojawiło się sporo nowych loginów ludzi, którzy całą swoją aktywność na tym Portalu przejawiają w ciągłym atakowaniu tych, którzy jakiś czasu już tu przebywają. Skutkiem tego jest to, że wielu zasłużonych dla tego Portalu odeszło na inny. Ale może właśnie o to chodzi? Pozdrawiam!
[2010-02-17 14:54]

mario841

Jak ktoś chce chwalić się poprawną polszczyzną to niech wejdzie na portal do prof. Miodka....a w pierwszym wpisie napisałem tak a nie inaczej bo sadziłem że faktem oczywistym jest że na szczupaki ruszamy od 1 maja...
A poza tym, nie czuję się winny za niezrozumienie mojego wpisu lecz głupio powinni się czuć Ci którzy na forum chwalą się znajomością podstawowych zagadnień regulaminu połowu ryb.

PS.
Nie popisujmy się cudzą inteligencją.
[2010-02-17 15:56]

Waldi Fish

Mario841! Koledzy nie chwalili się podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi okresów ochronnych ryb, bo powinien je znać każdy, kto posiada kartę wędkarską, wiec żaden to powód do chwały. Co do poprawnego pisania po polsku, to umiejętność ta przyda się każdemu, kto pragnie zdać egzamin maturalny. Jakiś czas temu, kilku kolegów wędkarzy widząc, jaki jest poziom ortografii zwłaszcza u młodych wędkarzy, postanowiło zwracać na to uwagę, aby dbać również o podniesienie poziomu tego Portalu w zakresie poprawności językowej. I nie ma to na celu piętnowania tych, którzy robią błędy, ale zwrócenie uwagi na błędy, aby mogli pracować nad tym i systematycznie poprawiać swój poziom w tym zakresie. Ta reguła odnosi się do wszelkich dziedzin życia, w których chcemy osiągać sukcesy. Lepiej jeśli szczerze, ale nie złośliwie krytykuje nas kilka osób, niż kilka osób bezpodstawnie chwali, bo to pozwala podnosić ciągle nasz poziom. Pozdrawiam!
[2010-02-17 16:25]

GERDA

Jestem pewien że kazdy kto jest użytkownikiem tego portalu wie iż okres ochronny szczupaka kończy się 1 maja więc zbędne było pisanie tych wszystkich uwag chyba że posiadanie karty wędkarskiej nie zobowiązuje do znajomości regulaminu.Pozdrawiam wszytkich pozytywnie zakręconych!!!

[2010-02-17 17:33]

krzysiek1508

niestety sam bym ruszyl po puszczeniu lodow ale PARAGRAFY NIE POZWALAJA trzeba do 1 maja czekac.do tej porymozna buszowac tylko w wedkarskim miedzy polkami:.} [2010-02-17 18:27]

Przemas83

mario841 mogłeś napisać że dla Ciebie rozruch wiosenny zaczyna się od 1 maja i dali by Ci spokój (u mnie zawsze bez interpunkcji end so what?)
[2010-02-17 19:06]

mario841

Nie moja wina że niektórzy lubią się popisywać...

I pokazywać swoją full ekologie....humanitaryzm wobec ryb!!!tylko co w praktyce...NIC!!!
Dziękuje tym dla których "porady i dobre słowo" jest ważniejsze od "przecinka"...
[2010-02-25 13:20]

WaLeR

Witam

Jeszcze tylko dwa miesiace z haczykiem i bedzie mozna ruszyc nad wode tak wiec juz coraz blizej wiosennego rozruchu.Napewno na pierwszy ogien pujda Mepssiki z Algia srebrne z pomponikiem jakies woblery tez sie znajda i napewno pobawie sie troche dropshotem bo jeszcze nie mialem okazji tylko sie zastanawiam czy przy dropshocie jako linke glowna zastosowac plecianke czy zwykla zylke? Przypon wiadomo z fluorocarbonu i wec jak ktos uzywal plecionki jako glownej linki niech napisze czy zdaje to egzamin

Do Waldi Fish wielkie dzieki ze Ty i jeszcze kilku kolegow wedkarzy dbacie o to aby podniesc poziom ortografii u mlodych ludzi.Ja nie jestem mlody w szkole podstawowej mnie nie nauczyli w technikum tez mnie nie nauczyli dlaczego? poniewaz jestem dyslektykiem i dysortografem wiec teksty typu naucz sie pisac to mozesz do swoich dzieci trzaskac

Pozdrwiam

[2010-02-25 16:59]