Wiosenne nęcenie - ziarno czy zanęta?

/ 11 odpowiedzi
Witam,
drodzy koledzy fachowcy mam pytanie, które mnie strasznie męczy. Zamierzam ruszyć na nowo poznane jezioro o powierzchni 840 hektarów i śr. głębokości 4,5m maks. 28m. Jezioro jest ogromne występują w nim liny, leszcze, ponoć karpie i oczywiście wzdręgi i płocie (drapieżniki mnie nie interesują). Najbardziej interesuje mnie leszcz i lin, te dwa gatunki, które łowiłem rok temu na dużo mniejszym jeziorku lecz tam mam za daleko. Chciałem was zapytać jak nęcić takie łowisko?? Ziarno czy typowa zanęta??? Jak ziarno to jakie i w jakich ilościach?? Lód już powoli zaczyna schodzić i chciałbym się uzbroić powoli w papu dla rybek. Na tym mniejszym nie było problemu było prywatne, a tu taka woda i raczej ciężej jest zwabić rybkę. Proszę o fachowe porady. Technika łapania to feeder z koszykiem zanętowym. A i pytanie z jaką zanętą podejść taką rybkę po takim nęceniu żeby było to skuteczne :)??

Pozdrawiam Marcin
karol94

Witaj kolego . Widzę że nastawiasz się na te same rybki co ja :)

Otóż jeżeli chcesz połowić większe sztuki to musisz zakupić sporo ziarna : Kukurydzy , grochu , łubinu , bobiku po za tym pęczak itp. Na wiosne rybki poszukują białka pochodzenia zwierzęcego , wiec jako przynete stosuj robaczki wszelkiego rodzaju :)

Do gotowanych ziaren warto dodac pocięte robaczki czerwone , pinke , białe robczki itp.

Warto też dodać makaron (najlepiej kolanka) i na to wszystko smrodek o zapachu ochotki .

Staraj się nęcić o stałej porze . Pamiętaj o tym że pozniejszą wiosna te rybki przystępują do tarła , więc napewno będą słabe wyniki ponieważ w tym okresie ryba raczej nie specjalnie zajmuję się żerowaniem :)

Pozdrawiam i życzę TAAAAKICH RYB :)

POŁAMANIA !

(2013/02/26 18:37)

libi1003ml

widzę chyba studiowałeś techniki Bogdana B. ??? daje rezultaty jego nęcenie? (2013/02/26 19:01)

halski021

Nęcenie BB daje wyniki , bo Bogdan wie gdzie nęcić. (2013/02/26 19:27)

libi1003ml

Nęcenie BB daje wyniki , bo Bogdan wie gdzie nęcić.

halski021 a twoim zdaniem jakiego miejsca powinienem szukać na tak dużym zbiorniku??? chce lina i leszcza więc chyba dalekie rzucanie skreśla lina??? Szukać dołków czy raczej średnich głębokości? Głównie jeżdżę na nocki, bo one najbardziej mnie kręcą. (2013/02/26 19:37)

halski021

Wg mnie szukać zatoczek,gdzie głębokość 1m - 3m jak nie znamy jeziora , to poszukać miejsc gdzie są widełki z patyków zostawione przez stałych bywalców lub wydeptanych stanowisk.Jak się pozna łowisko , to można kombinować po swojemu.Najlepiej podpytać miejscowych(puszka piwka rozwiązuje języki w wielu przypadkach , choć nie zawsze)Nie napisałeś , czy będziesz  łowił z brzegu , z pomostu , czy z łodzi. (2013/02/26 21:46)

halski021

Pooglądaj filmiki o łowieniu ryb,które chcesz łowić na yutube.Można się wiele nauczyć,a najlepiej znaleźć kolegę , który wprowadzi w tajniki wędkowania na tym zbiorniku. (2013/02/26 21:54)

halski021

Pisałem o łowieniu linów , bo leszczy raczej szukamy na głębszej wodzie,przynajmniej ja tak łowię. (2013/02/26 21:58)

libi1003ml

będę łapał z kładki bądź z plaży. Ogólnie trochę tych ryb złapałem w tamtym roku leszcz największy miał 2,95kg, a lin 1,70kg tylko, że tamte jezioro było małe w porównaniu do tego i lin pochodził w to samo miejsce co leszcz czyli na około 4-4,5m głębokości. Chciałbym się zasadzić w takim miejscu gdzie inni nie będą zbytnio łapać tak żeby nikt mi tego miejsca nie zepsuł, bo różnym świństwem niektórzy potrafią sypać i jeszcze śmiecą brudasy. (2013/02/27 08:42)

halski021

Jak zaliczyłeś już takie rybki , to na tym jeziorku tez sobie poradzisz.800ha to nie tak dużo i jak hieny podpatrzą , jakie rybki łowisz , to i tak będziesz miał gości na swoim łowisku. (2013/02/27 10:13)

libi1003ml

myślisz, że warto nęcić dwa miejsca tzn na głębokości powiedzmy 3-4m niedaleko trzcin i gdzieś dalej powyżej tej głębokości?? mam ponton więc nie ma problemu i tak będę podpływał żeby dokładnie zanęcić. A i najważniejsze czy jak będę nęcił to tylko tym ziarnem czy też zanęty dać np kilka kulek żeby ryba przyzwyczaiła się do zapachu i smaku??? Tam gdzie jeździłem wcześniej nie nęciłem tylko kupowałem gotową zanętę i jazda przez całą noc podnęcałem zanętą a od 2:30 zaczynało coś się dziać. (2013/02/27 12:35)

stef1986

jesli chcesz nęcić to proponuje nęcenie długoterminowe bo tylko takie daje oczekiwane efkty ziarno +makaron na moim łowisku lowie leszcze a przyłowem jest lin głębokośc około 2m pod trzcinami (2013/03/03 18:41)