Kolega ,,withanight88” dobrze wytłumaczył wiązanie mormyszek z dziurka . ale również są z oczkiem i te wiążemy jak haczyk z oczkiem . Błystki wiążemy albo jak mormyszki z oczkiem , albo można zastosować agrafkę , jednak w moim przypadku wiązane miały lepsze rezultaty , choć mała agrafka mniej jest kłopotliwa i widoczna . Pamiętajmy że łowimy raczej w czystej wodzie i niejednokrotnie ryba wcześniej się dokładnie przygląda zanim weźmie . (2010/12/06 23:43)
ja nigdy nie uzywam agrawek wydaje mi sie ze to odstrasza ryby.agrafka napewno jest bardzo wygodna przy zmianach blystek.ja nato miast po zlowieniu kilku rybek zrywam stary wezel i w domu wiaze blystke od nowa.czesto mi sie tak dzialo ze w raz z ryba tracilem blystke.przyczyna zawsze byl stary wezel.zazwyczaj sam sie luzowal.widac to bylo na koncu zylki (2011/02/12 16:44)
Witam Koledzy ! Ja do wiązania mormyszki uzywam taki sposób jak pokazał kolega withanight88 i jeszcze mnie nie zawiódł , ale to każdy ma swój sposób . Na pierwszym lodzie jak łowie na błystkę to czasami uzywam agrawek ale jak są dobre brania bo już wiążę bez agrafki. (2011/02/12 18:51)
Przewlekam żyłkę przez uszko i na końcu żylki wiążę z przylożonym do żyłki kawalkiem czerwonej cienkiej nitki zwykly sypełek mormyszka przesuwa się lużno po żyłce (2011/02/13 07:43)
ja stosuje równiez ten węzeł co kolega wyżej podał ale czasem jak sie spisze wiąze nawet na supełki zwyczajnie i nie zawiodłem sie wyciągałem spore leszcze i nie pusciło:) Pozdro (2011/02/13 15:58)
Witam zapomniałem jeszcze dodać ze i haczyki wiążę tak jak pokazał kolega withanight88 i jeszcze mnie to wiązanie nie zawiodło . Kupiłem raz gotowe przepłony i puściło mi raz podczas holu rybki . Pozdro Koledzy i połamania kija ! (2011/02/13 17:02)