Zaloguj się do konta

Wiązanie kilku żyłek

utworzono: 2013/05/04 12:07
alik1234

Witam
Mam problem iż na kołowrotku mam około 100m żyłki całej i są to 3 różne żyłki połączone węzłem baryłkowym i chciałbym się zapytać czy łączenie kilku żyłek przeszkadza przy zarzucie np. na koszyczek. Chodzi mi o ty czy ona się zaczepia o ten węzeł i czy spada tam koszyk gdzie kończy się ta żyłka i czy przy holowaniu ryby może ona właśnie zerwać się przez ten węzeł ???? Pozdrawiam i z góry Dzięki. [2013-05-04 12:07]

Michal8300

Różnie może byc ale z doświadczenia wiem że to trochę przeszkadza niekedy może sie zaczepic i z wielkim hukiem w wode. Troche osłabia wytrzyamłośc. moim zdaniem kup sobie inną żyłke ja wydałem na żyłkę 20 zł dragona i jestem bardzo zadowolony. [2013-05-04 11:03]

LuceKK

Kup sobie nową żyłkę majątek nie kosztuje. Lepiej wydać z 20 zł i mieć nową, świeżą i w całości.
[2013-05-04 13:10]

Węzły mogą sprawiać problemy, blokować żyłkę na szpuli lub w małych przelotkach. Podczas silnego wyrzutu przy odrobinie szczęścia urwiesz zestaw, w gorszym wypadku mogą być straty w sprzęcie. Ogólnie nie polecam. Przynajmniej te 100m jednolitej żyłki na szpuli warto mieć. [2013-05-04 13:31]

bream

Myślę że powinieneś kupić sobie całą,nową żyłkę,ponieważ z doświadczenia wiem że zestaw podczas zarzutu może ci się poprostu zatrzymać na węźle i jak kolega napisał huknąć do wody.Możesz także związać żyłki,ale tylko dwie i ten węzeł starać się umieścić jak najniżej na szpuli.
[2013-05-04 22:00]

roman55

Witam
Mam problem iż na kołowrotku mam około 100m żyłki całej i są to 3 różne żyłki połączone węzłem baryłkowym i chciałbym się zapytać czy łączenie kilku żyłek przeszkadza przy zarzucie np. na koszyczek. Chodzi mi o ty czy ona się zaczepia o ten węzeł i czy spada tam koszyk gdzie kończy się ta żyłka i czy przy holowaniu ryby może ona właśnie zerwać się przez ten węzeł ???? Pozdrawiam i z góry Dzięki.

Witam Norbert

Węzeł baryłkowy (Blood Knot) to bardzo dobry i popularny węzeł w naszym kraju do łączenia awaryjnego dwóch kawałków żyłek. Sam węzeł zachowuje niestety jedynie około 80% wytrzymałości linek, z których jest zbudowany. Lepszym węzłem w tym przypadku od baryłkowego jest węzeł, który nie posiada polskiej nazwy „double fishermans knot” i znacznie mniej sprawia kłopotów: przy samym schodzeniu żyłki z szpuli głównej kołowrotka, rolki kabłąka, przelotek blanku czy nawet przelotki szczytowej przy tym zachowując około 98% wytrzymałości najsłabszej z związanych linek. Ale pomimo nawet tak dobrych parametrów jak każdy węzeł to najsłabszy punk linki i w tym przypadku odradzam osobiście używania tak łączonych żyłek o nieznanych parametrach w przypadku nawet tej niedużej długości żyłki do połowu na koszyczek gdzie występują dość znaczne przeciążenia. A co będzie jak przez te twoje supełki zerwiesz sobie rybkę życia?  Dlatego popieram wypowiedzi kolegów z wskazówką dla ciebie zakupu nowej żyłki. Przecież zakup średniej klasy żyłki to nie kosztuje majątek a i głowa będzie spokojniejsza podczas holu samej rybki.

Z wędkarskim Pozdrowieniem

[2013-05-05 08:00]

alik1234

Dzięki roman55
[2013-05-05 10:33]

jozpod

Czy to się opłaci. !50 m bardzo dobrej i mocnej żyłki Jaxon-satori kosztuje 11 złotych. I spokój na cały rok i gwarancja że się nie będzie zaczepiać przy wyrzucie a tymbardziej nie urwie się podczas wyrzutu. Pozdrawiam
[2013-09-29 08:24]

barrakuda81

Jak kupujesz to zawsze minimum 100 a najlepiej 150 m.Nigdy mniej bo to zle wplynie na dlugosc rzutu. [2013-09-29 10:48]

notaki

Sprawa jest prosta. KAŻDY  węzeł na zyłce to  zło. Stosujemy go tylko w stanie absolutnej konieczności ( np. kretlik  etc ).
Tak gdzie tylko da się go uniknąć - nalezy to robic.
Kropka :-)

[2013-09-29 20:40]