Węzły na plecionce z teflonem

/ 47 odpowiedzi
u?ytkownik32263

Tomek pisząc o UNI masz na myśli węzeł tzw. uniwersalny ?

Tego nie wiem bo z tą nazwą się nie spotkałem ale podsyłam link:

http://www.animatedknots.com/duncan/index.php?Categ=fishing&LogoImage=LogoGrog.jpg&Website=www.animatedknots.com

Pozdro!
(2013/03/22 19:05)

arto

witam ,co myślicie o węźle TRILENE zwany klinczowym ,co do PALOMAR to rzeczywiście bardzo słaby węzeł nie rozumiem dlaczego niektórzy go polecają?  (2013/03/22 19:14)

u?ytkownik39933

Tomek pisząc o UNI masz na myśli węzeł tzw. uniwersalny ?

Tego nie wiem bo z tą nazwą się nie spotkałem ale podsyłam link:

http://www.animatedknots.com/duncan/index.php?Categ=fishing&LogoImage=LogoGrog.jpg&Website=www.animatedknots.com

Pozdro!

no i wszystko jasne :) , to jest grinner bardzo mocny węzeł, tylko najlepiej tak jak właśnie Ty to robisz powinno się przez krętlik przewlec linkę 2 razy , widziałem testy węzłów to od tego węzła lepiej wypadł tylko węzeł zaciskowy podwójny (2013/03/22 19:25)

u?ytkownik39933

Różnica jest  tylko taka że w grinnerze właśnie przewleka się linkę np. przez krętlik 2 razy i zaciska sie węzeł a nie jak w tym przypadku robi się zawias( dużą pętlę ) ale to tak na prawdę to samo wiązanie :) (2013/03/22 19:32)

u?ytkownik32263

witam ,co myślicie o węźle TRILENE zwany klinczowym ,co do PALOMAR to rzeczywiście bardzo słaby węzeł nie rozumiem dlaczego niektórzy go polecają? 

Polecają go tylko ci co nie mają pojęcia o węzłach. Są podjarani tym że jest on balnalny i nie trzeba się wysilać.

Triline jakoś do mnie nie przemawia, nie takie zakączenie węzła. Może się ono-zakończenie na plecionkach, w szczególności cienkich śliskich po prostu ześlizgnąć. Nie polecam. Masz linki, stosuj UNI a się nie zawiedzisz. Po co wyważać otwarte drzwi skoro jest on już sprawdzony i polecany nie tylko przeze mnie.
Pozdro! (2013/03/22 19:42)

arto

jak dobrze widzę taki  węzeł proponuje Power Pro ,czyli plecionkę należy przepleść dwa razy przez oczko i dopiero reszta jak  w zwykłym UNI czy robić to na podwójnie złożonej plecionce bez dwukrotnego przeplatania przez oczko ?

http://www.powerpro.com/publish/content/global_fish/en/us/power_pro_v2/info/using_powerpro/knots/uni_knot.html (2013/03/22 19:47)

u?ytkownik32263

bardzo dobrymi, mocnymi węzłami są np. grinner lub wezeł  zaciskowy

Sprawdziłem Piotrze, tak to szubieniczka:) Choć trochę inaczej go wiążę. Dobry ale do grubych plecionek, cienkie jakoś nie dają radę. W sumie to nie wiem dlaczego ale tak mi wychodziło na testach.
Pozdro! (2013/03/22 19:50)

u?ytkownik39933

jak dobrze widzę taki  węzeł proponuje Power Pro ,czyli plecionkę należy przepleść dwa razy przez oczko i dopiero reszta jak  w zwykłym UNI czy robić to na podwójnie złożonej plecionce bez dwukrotnego przeplatania przez oczko ?

http://www.powerpro.com/publish/content/global_fish/en/us/power_pro_v2/info/using_powerpro/knots/uni_knot.html

patrząc na ten link juz nie mam żadnych wątpliwości że to grinner :) zresztą zobaczcie sami :)

A. Węzeł Grinner

(2013/03/22 19:54)

u?ytkownik32263

bardzo dobrymi, mocnymi węzłami są np. grinner lub wezeł  zaciskowy

Sprawdziłem Piotrze, tak to szubieniczka:) Choć trochę inaczej go wiążę. Dobry ale do grubych plecionek, cienkie jakoś nie dają radę. W sumie to nie wiem dlaczego ale tak mi wychodziło na testach.
Pozdro!

Oj chyba faktycznie pomyliłem, wygląda na to że ten Grinner to to samo co UNI. Tylko ja mam jeszcze inną szubieniczkę:) Ale fachowej nazwy za diabła nie znalazłem. (2013/03/22 19:56)

DelTor0

Jeszcze nie Pawle, jakoś nie mogę się przemóc aby cokolwiek kupić ze znaczkiem Berkleya. Bo miałem i Firelina i Whiplasha i napiszę wprost: takiego gówna nigdy wcześniej i później nie miałem na młynku ani nawet w ręku. To nie plećki a tasiemki 3 razy grubsze niż podaje producent.

Wracając do UNI to moja modyfikacja polega właśnie na owinięciu oczka krętlika 2 razy oraz 7-9 krotnym przeciąganiu plećki przez petlę w zależności od jej grubości. A nie jak na linku 5-6 razy. I węzeł oczywiście koniecznie wiązany na mokro, śliną:)

Typowej plecki Berkleya to tez bym nie kupil ;) Na tez sezon zakupilem Daiwe Tournament 0.10 i Ultime Power Braid 0.06, zobaczymy jak sie sprawdza. Co do nanofila to glownie dlatego ze podobno dosc daleko da sie tym rzucic z bardzo lekka przyneta (1-2g), no ale to wyjdzie nad woda.

Dzieki za info, Irka popytam ;)

(2013/03/22 20:03)

DelTor0

Wedlug tego Angola to UNI i Grinner to te same wezly. Grinner nazewnictwo w UK, UNI w innych czesciach swiata. Jak dla mnie bez roznicy, ale wiem przynajmniej na jakim wezle bede jechal w tym sezonie hehehe

(2013/03/22 20:26)

u?ytkownik39933

przesłał bym wam lin do wezła zaciskowego podwójnego ale za gruma :) nie moge znaleźć a  jest jeszcze lepszy od grinnera (2013/03/22 20:36)

JWy

A ja panowie używam tylko i wyłącznie jednego węzełka od czasów gdy jeszcze nię było plecionek,taki sam stosuję na żyłce jak i plecionce to szkoła mojego dziadka( rybaka z zawodu i wędkarza z pasji) którą stosuję od ponad 40-stu lat (przerwa kawalerska)i nigdy nie miałem zerwania na wężle,nie wiem jak się nazywa jest prosty szybko się wiąże i co najważniejsze skuteczny i niezawodny,niestety nie wytłumaczę pisząc a kamerkę skradziono. chodzi o wiązanie do krętlika z filmików i opisów powyżej to dla mnie przekombinowane. (2013/03/23 19:51)

mateusz1382

Witam podpowie mi ktoś jak wiązać agrafki i krętliki a szczególnie te malutkie pod woblerki mikruski znam węzeł ale on jest słaby urywa się żyłka jak szarpnę mocniej  (2013/03/23 20:03)

u?ytkownik32263

Witam podpowie mi ktoś jak wiązać agrafki i krętliki a szczególnie te malutkie pod woblerki mikruski znam węzeł ale on jest słaby urywa się żyłka jak szarpnę mocniej 

Ja pod klenia do cieńkiej żyłeczki używam tylko węzła Rapali. Sprawdza mi się świetnie. (2013/03/23 20:11)

DelTor0

Do zylek to cale zycie Trilene Knot uzywalem.

http://www.netknots.com/fishing_knots/trilene-knot/

(2013/03/23 20:49)

mateusz1382

Dzięki :) Trilene Knot ten węzeł nadaje się do agrafki 

MICRO SNAP BIG EYE

???
(2013/03/23 21:11)

Hubert6661

Sprawdzałem węzeł UNI oraz ten węzeł i co? Ten który jest na ilustracji wytrzymał więcej na 3 różnych plecionkach. Dziwne.  (2013/03/24 16:46)

Hubert6661

Chodzi mi o ilustracje na 1 stronie.  (2013/03/24 16:47)

Jack14

No to już wiesz jaki próbować stosować.

Wielokrotnie pisałem i jeszcze raz napiszę.

Zawsze przed wyjazdem, kupnem czegoś nowego na wędkowanie sprawdzam czy dany haczyk, żyłka, plecionka, kołowrotek, krętlik itp.

Wytrzyma.

Jeśli haczyk jest do du..y to i wiązanie nawet najlepsze jest zbędne bo i tak po braniu i rybie.

(2013/03/24 17:18)

u?ytkownik39933

No to już wiesz jaki próbować stosować.

Wielokrotnie pisałem i jeszcze raz napiszę.

Zawsze przed wyjazdem, kupnem czegoś nowego na wędkowanie sprawdzam czy dany haczyk, żyłka, plecionka, kołowrotek, krętlik itp.

Wytrzyma.

Jeśli haczyk jest do du..y to i wiązanie nawet najlepsze jest zbędne bo i tak po braniu i rybie.

Ja bardzo często sprawdzam ostrość haka i najczęściej po jednym holu nowy hak leci na śmieci :) (2013/03/24 17:48)

mateusz1382

przetestuje tez z pierwszej strony i Trilene Knot zobaczymy który bardziej mi będzie leżał do agrafki :) Dzięki  (2013/03/24 19:07)