Witam
Nie jest to dobry pomysł. Nie polecam.
Ze złowionych w zeszłym sezonie ok 40 szczupaków (Szwecja). Cztery przeznaczyłem do konsumpcji. Jednego ok 1,5 kg usiłowałem uwedzić razem z dużym leszczem. Leszcz wyszedł pycha, szczupak raczej zmarnowany.
(2011/01/23 17:37)
Cześć! postanowiłem uwędzić szczupaka słyszałem wiele różnych sposobów przyrządzania tej ryby ale te metody nie sprawdziły się może ktoś z was zna przepis na wędzonego szczupaka? proszę o pomoc z góry dziękuję.
Witam pierwszego szczupaka wędziłem kilka lat temu był spory bo koło 6kg.
Tak dużą rybę trudno jest uwędzić w całości.
Dla tego przepołowiłem go wzdłuż i usunąłem kręgosłup i żebra.
Następnie peklowałem całą noc w specjalnej solance , takiej jak używają w masarni.
Dodałem liść laurowy , Ziele ang. pieprz , itp.
Nstępnego dnia powiązałem oba płaty sznurkiem tak jak wiąże się baleron do wędzenia.
Po obsuszeniu wędziłem. Nie dwie godziny tylko cały dzień.
Wyszedł bardzo smaczny. przypominał chudą wędzoną polędwicę .
Pokrojonego w plasterki serwowałem na posmarowanych masłem kromkach chleba.
Z z niewielką ilością majonezu + pomidor , ogórek itp.
Rodzina i znajomi byli zachwyceni.
Od tej pory co roku wędzę kilka szczupaków. ( mniejsze wędzę w całości)
Często z dużymi okoniami.
Wędzić można wszystkie ryby a czy będą smaczne zależy od tego czy się przyłożysz i zrobisz to właściwie.
pozdrawiam
(2011/02/01 16:32)