Witam, zastanawiam się nad zakupem nowego wędziska spinningowego wraz z kołowrotkiem. Wędka będzie pod szczupaki łowione z brzegu. Wybór przynęt będzie od 8 cm do 20 cm. Cena jaką chce przeznaczyć na zestaw to 300 zł. Macie jakieś godne polecenia wędziska i kołowrotki?
W tym budżecie prochu nie wymyślisz. Napiszę, czego sam używam i sobie chwalę (mając świadomość, że od tej klasy sprzętu nie ma co wymagać cudów).
Wędzisko - Robinson Cougar Pike Jig 2,70 cw 8-32g - całkiem przyjemny i zadziwiająco szybki kij, dość dobrze przenoszący to co się pod wodą dzieje, jeśli nie przeszkadza Ci, że to wklejka to do rekreacyjnego łowienia mogę polecić (w tej serii jest jeszcze Zender Jig o cw 8-42g), cena kija obecnie około 120-140 zł (Pike) i od 140 zł w górę (Zender). Kołowrotek - Ryobi Ecusima 3000 - jeśli nie oczekujemy że sprzęt za 130-140 zł będzie się zachowywał tak jak ten za 700-800 zł, oraz jeżeli należycie dbamy o sprzęt to młynek się sprawdzi.
PS. Oczywiście trzeba mieć świadomość, że to raczej nie sprzęt do połowu okazów, lecz do weekendowego biczowania wody. (2022/03/29 13:02)
No cóż zaczynałem od byle jakiego sprzętu kiedy spinning stał się moją podstawową metodą łowienie lub bardziej szukania ryb bo każda wraca do wody bez dorabiania dopisku No Kill. Na teraz trochę bym poszukał w internecie opini na temat danego sprzętu pod konkretną rybę jaką jest szczupak. Na tym portalu i innych jest sporo informacji. (2022/03/29 15:52)
Witam. Na samym początku muszę nadmienić, że kwota 300zł jest stosunkowo niską kwotą, za którą ciężko będzie wymienić godny polecenia zestaw. Od siebie mogę zaproponować zestaw, który mieści się w budżecie, ale nie nazwałbym go na pewno godnym polecenia.
Wędzisko to Jaxon Grey Stream 10-40g/285cm lub 20-65g/295cm, a kołowrotek to coś ze stajni RYOBI (Ecusima, Virtus) lub Shimano (Sienna, Catana) w rozmiarze 4000. Taki zestaw jest po prostu zestawem budżetowym, nic mniej, nic więcej i nie powinno oczekiwać się od takiego zestawu cudów oraz liczyć na to, że będzie on wiecznie bezawaryjny.
Niemniej jest jedna rzecz, która według mnie jest ciężka do zrealizowania. Nie bez powodu wymieniłem dwa modele wędziska, ponieważ parametry przynęty, które zostały wymienione w pytaniu, są według mnie zbyt rozbieżne. W pytaniu nie ma precyzyjnego odniesienia do rodzaju oraz wagi przynęt, został wymieniony jedynie rozmiar. Taka informacja sprawia, że według mnie jeden zestaw nie jest w stanie obsłużyć przynęt o tak rozbieżnych parametrach i postaram się to w prosty sposób wytłumaczyć.Bazując jedynie na rozmiarze przynęty, przypuszczam, że autor wątku ma na myśli przynęty gumowe, a nieuzbrojona przynęta gumowa w rozmiarze 8cm waży około 7-8 gramów, gdy przynęta 20cm to już waga około 50-70 gramów. Zestaw z kijem do 40 gramów nie obsłuży przynęt 20cm, a z drugiej strony cięższy zestaw nie załaduje przynęty 8cm. Puenta tego jest taka, że trudno będzie znaleźć kompromis w obsłudze przynęt 8cm i 20cm na jednym zestawie.
Na swoim przykładzie mogę tylko podpowiedzieć, że w zależności od warunków do łowienia szczupaków używam dwóch zestawów. Pierwszy z nich obsługuje przynęty 7-12cm/ 5-20g, a drugi 15cm+/40g+. (2022/03/29 21:14)
W peł zgadzam się z przedmówcą. Jedyne co zmieniłbym to parametry tego Grey Stream, polecam model 10-40g/265cm https://allegro.pl/oferta/wedka-jaxon-spinning-grey-stream-2-65m-10-40g-11916979172. Moja Pani takim łowi z brzegu i po jednym sezonie nie krzywduje sobie. Co do kołowrotka to polecam https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-konger-ultirs-aqua-840fd-6723062795 funkcjonuje bez zarzutu w komplecie z w/w wędziskiem. (2022/03/30 12:25)