Witam wszytkich,wiem że jest masa podobnych pytań i odpowiedzi na nie ale żadna z nich nie satysfakcjonuje mnie.Proszę o pomóc w wyborze pierwszego spinningu,myślę o kwocie do 100zł,może lekko ponad.Akweny nad jakimi będę łowił to sandomierska Wisła ale też czasem stojące wody.Wiem że nie ma uniwersalnego wędziska ale np. takim z CW 3-15 będę komfortowo łowił np.z opasek? Czy zainteresować się czymś cięższym.Pozdrawiam
Z doświadczenia na Warcie, z bystrym nurtem, używam tej Catany 3-14g z przynętami nawet do 20g. Wędzisko nawet nie jęknęło. Jeśli dobrze pamiętam (nie byłem tam 15 lat) Wisła w okolicach Sandomierza ma nurt niezbyt silny, więc powinno wystarczyć. Catana ma dość duży zapas mocy w dolniku i holowanie kilkukilogramowej ryby nie powinno sprawiać trudności. JAXON zdecydowanie rzetelniej określa ciężar wyrzutu, więc w ich przypadku odradzałbym używanie przynęt przekraczających górną granicę. Bardzo dużo zależy od dobrej regulacji hamulca kołowrotka i od stosowanej linki. Moja rada - stosuj żyłkę nie grubszą niż 0,25mm lub plecionkę 0,12mm to przy umiejętnym holu, wędzisku nie powinno grozić żadne niebezpieczeństwo. (2016/08/16 15:29)
15g przy łowieniu na Wisle na kopyta moze być trochę za mało. Mam wędkę z seri Kinetik Pike spin. Tobie bym poleciła Kinetik Trout Jig cw 5-20g (2016/08/19 22:01)