Zaloguj się do konta

Wędziska Robinson Cortez. Opinie

utworzono: 2012/08/14 10:13
Michu14

Mam okazje kupić nową wędkę Robinson Cortez Light Perch cw 0,5 g - 7g. Szukałem takiego wędziska typowo do połowu okonia, klenia na jigi i obrotówki 00-2. Miał ktoś styczność z tym sprzętem? Potrzebuje opinii bo nie wiem czy kupować czy może coś innego. Zwróciłem na nie uwagę bo jest wyjątkowo cienka na czym mi zależy. Czy ogólnie cała seria Cortez jest dobra ? [2012-08-14 10:13]

Kupiłem w tym roku jeden z modeli. Głównie pod lekkie główki i większą blaszkę.Niezły sprzęt w "dobrych" pieniądzach, jednak jak mówi stare indiańskie przysłowie "tyłka nie urywa". Jest to kolejny kijek w kolekcji, kupiony na zasadzie "dawno nic sobie nie kupiłem"...Na pewno sprawdzi się jako kij rezerwowy, tak jak u mnie. Jeśli jednak miał by to być kij na który często łowię - nie kupiłbym go. Zdecydowanie daleko mu do mojego ulubionego producenta i półki jakościowej, z której pochodzą moje najukochańsze "kijaszki" :))). [2012-08-14 10:23]

menofthenight

Wędki nie znam, ale jeśli szukasz delikatnej okoniówki to polecam Dragon Millenium HD Senso Jig :) [2012-08-14 12:53]

Michu14

zależy mi na tym aby była cieniutka przy samym blanku, uwielbiam czuć rybę ;) [2012-08-14 14:40]

DIMATEO1

[2012-10-31 02:00]

Parabel

Hej, 

Wpadła mi w oko w sklepie wędka Robinson Cortez Pike Spin. Ktoś coś wie o tych wędkach? [2016-05-23 19:40]

nizgor

Hej, 

Wpadła mi w oko w sklepie wędka Robinson Cortez Pike Spin. Ktoś coś wie o tych wędkach?

Robinson to bardzo dobra wędka . Mam Nano Core Tehnology 270 10-45g jest to szybka wędka lekka akcji szczytowej. Fajnie się pracuje łowiłem poprzedni seszon gumami i mandułami .Łowię zawsze 270-330 czy to brzeg czy łódka .Wędka mnie zaskoczyła poręcznością . Powiem szczerze mam duże zaufanie do tej firmy. Myślę, że będziesz bardzo zadowolony. [2016-05-24 06:31]

Jakub Woś

Hej, 

Wpadła mi w oko w sklepie wędka Robinson Cortez Pike Spin. Ktoś coś wie o tych wędkach?

Tak jak nizgor wspomniał. Lekkie kije z dużym zapasem mocy. Kupisz to nie będziesz żałował. [2016-05-31 01:30]

Zielan

Hej, 

Tak jak nizgor wspomniał. Lekkie kije z dużym zapasem mocy. Kupisz to nie będziesz żałował.

Dokładnie, bardzo dobre wędki, piekielnie mocne blanki z dużą mocą.  [2016-05-31 12:00]

ergie1

Mam tego Corteza 0,5-7 gr, Fajny kijek ładny, fajne przelotki i co ważne - nie pała. Większość wklejek robiona jest jako sztywny dolnik ( pała ) i giętka szczytówka,więc pracę przynęty widać tylko na tej szczytówce a nie czuć "w ręce". Cortez jest jest jednym z niewielu kijków, które "pałami" nie są.
Polecam ten kijek ! [2016-05-31 12:04]

Tomas81

Dokładnie, bardzo dobre wędki, piekielnie mocne blanki z dużą mocą. 
Potwierdzę, mocy mają dużo te 2,7m do 32g (czy jakoś tak), szybkość i czułość też niezła. Ale mają też i sporo wad. Najważniejsza to fatalne wyważenie. Kij niestety bardzo mocno leci na pysk, do przodu. Kłania sie krótki i leciutki dolnik z ciężkim blankiem. Poza tym przelotki to jakaś pomyłka, jakościowo bardzo słabe. Osobiście bał bym się łowić tym kijem używając świetnych ale cieniuśkich japońskich linek. Na ugięciu też można było by więcej wycisnąć, tj. zrobić je płynniejszym poprzez inny rozstaw przelotek. Więc orginalny set do kibla, założyć Alconite a kij  będzie dużo fajniejszy. Zresztą to zrobilem dla cytowanego Kolegi Łukasza :-)

[2016-05-31 17:10]

vmaxer

Leci trochę na pysk to fakt, korek był lepszy w pierwszej serii, teraz wyraźnie jest klasę niżej. Natomiast same blanki są rewelacyjne i bardzo wytrzymałe. [2016-06-13 08:09]

tripod

Dobrym wyborem jest MS-X c.w. 1-10 g. Pełna nazwa brzmi CXT Spinning MicroSpecial MS-X 2.13m 1-10 g. Łowiłem tym kijkiem na pokazie - bajka. Dla ultra lajtowca spinningisty i zawodnika wręcz idealna. [2016-06-20 08:35]

Zagorzaly

Kolego tripod nie potrzebna tu nachalna i wręcz hamska reklama dragona.

Miałem Corteza light perch i go sprzedałem. Cholernie żałuję bo nigdy mnie ten kij nie zawodził.  [2016-08-22 11:07]