Wędzenie udek

/ 5 odpowiedzi
mam pytanko czy udka przed wedzeniem trzeba jako peklowac, czy wedzi sie je bezposrednio?
CZzesio


Cześć :) Nie wędziłem nigdy :(  ale zagooglałem i znalazłem coś takiego :

http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3367

Ja robię udka bardzo prosto: na 1 litr wody 100 g soli i zalewam na 24 godziny. Dla mnie jest O.K .
Następnie do wody o temperaturze 80 stopni na 45 minut. Dodam, że udka są średniej wielkości.
Po wyjęciu z wody zawieszam i osuszam parę godzin, następnie wędzenie okolo 3,5 godziny w temp. 50-60 stopni
No i wychodzą tak :razz:
Są tak mięciutkie, że moja 1,5 roczna córka mogła spokojnie prawie całe udko zjeść, a nie miała jeszcze wszystkich ząbków :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez EAnna Sob 04 Kwi, 2009 19:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
Życzę smacznego ;) (2011/12/21 15:53)

krapiotr69


Potwierdzam-przepis jest bardzo dobry, wypróbowany jak czytam nie tylko przeze mnie. (2011/12/21 18:51)

zbynio5o


Jak sie nie ma możliwości wędzenia udek to kupuje gotowe wędzone.

Latem supero z grila . W domu wsadzam na 2 minuty do mikrofalówki.

Obowiązkowo z dipem czosnkowym . Mniam !

(2011/12/21 19:46)

perwer


Ale smaki robicie ludziom ....a Zbynio o grilku z piwkiem w lato nie wspomnę..........Masakra...Dla tych pare chwil warto żyć. (2011/12/21 20:43)

sliwka15


haha :)
Dzięki wielkie (2011/12/21 21:06)