Wędzenie .
utworzono: 2011/01/25 20:24
Jaka ryba nadaje się do wędzenia oprócz sumika i węgorza?
witam -duży leszcz,troć,pstrąg
[2011-01-25 20:46]Sam musisz sobie wybrać gatunek. Jednemu będzie smakować okon innemu karp. nikt ci w tym nie pomoże. Ostatnio było pytanie o szczupaka. Grono ludzi stwierdziło że się nie nadaje. A mi i moim znajomym smakuje [2011-01-25 21:07]
Sam musisz sobie wybrać gatunek. Jednemu będzie smakować okon innemu karp. nikt ci w tym nie pomoże. Ostatnio było pytanie o szczupaka. Grono ludzi stwierdziło że się nie nadaje. A mi i moim znajomym smakuje
Dokładnie jest tak jak piszesz,samemu trzeba eksperymentować żeby być w czymś dobrym,my możemy tylko podpwiedzieć a reszta przyjdzie sama jeśli tylko ktoś będzie do tego dążył
[2011-01-25 22:26]Wiekszość ryb sie nadaje ale pewnie nie każda bedzie rarytaskiem bo i uwędzić dobrze rybke to też nie takie proste -no i już mnie ŚLINA leci -zeby takie tematy poruszać oj wy :-)
[2011-01-26 09:17]
Witam koledzy
Każdą rybę można wędzić.Zależy to tylko od jej wielkości.Chodzi oto aby nam nie pospadała podczas wędzenia.Mój przepis,
sprawdzony!!!!!
Waga ryb przed patroszeniem np.5kg.Taka sama ilość soli [grubej] trudno dostać ale jest.
Sól rozpuścić w wodzie i zalać ryby tak żeby tylko je zakryły,odstawić na ok. 8g.[można ten czes skrócić zwiękrzając dawkę soli]Po 8g. dobrze wypłukać i powiesićna ok. 0.5g. do wyschnięcia.Przygotować wędzarkę i wędzić.Oczywiście po ważeniu należy ryby wypatroszyć zostawiając łby
[2011-01-29 20:52]Nie chodzi tu o walory smakowe łba lecz o sposób zawieszenia ryby w wędzarce [2011-01-29 21:20]
Nie chodzi tu o walory smakowe łba lecz o sposób zawieszenia ryby w wędzarce
Tytan'' DOBRZE RADZI..:) Do wędzenia nigdy nie obcinaj głowy,nawet jak czyścisz rybę (patroszysz) tz. staraj się nożem nie nacinać do pierwszych płetw pod brzuchem od głowy! to tworzy solidne wzmocnienie przy mocowaniu ryby kręgosłup z podbrzuszem!!! A w tedy na pewno się nie zerwie z haka..:),,Ja mam w węndzarcę doatkowo nad paleniskiem rozciągniętą siatkę metalową..taka od płotu ''wrazie gdy coś się zerwie to spadnie na siatkę a nie w popiół..:)
[2011-01-29 21:34]
Nie chodzi tu o walory smakowe łba lecz o sposób zawieszenia ryby w wędzarce
witam ja mam w połowie beczki do wędzenia wstawioną kratkę od dużego grila żeby wrazie jak coś spadnie z haka nie zmarynowało się,a solanke robie z grubej soli i wody taki roztwór żeby surowe jajko w tej wodzie nie toneło,po solance rybe trzeba porządnie wysuszyć bo się zamiast uwędzić to uparuje>pozdrawiam
[2011-01-29 21:40]Najlepiej do wędzenia nadają się ryby o większej zawartości tłuszczu w mięsie, dlatego koledzy najczęściej wymieniają takie gatunki jak: węgorz, sumik, pstrąg, troć i z morskich: dorsz, flądra, makrela jako najczęściej poddawane procesowi wędzenia. Oczywiście jeśli ktoś chce, może również wędzić takie ryby jak szczupak czy okoń, które mają mięso z małą zawartością tłuszczu, ale ja tego nie stosuję.
[2011-01-30 14:07]
Z tego co wiem to do wędzenia nadaje się duża płoć, leszcz troć pstrąg i oczywiście węgorz i sum. Natomiast nie polecam wędzenia szczupaka bo jego mięso nie da sie uwędzić aby smakowało...
[2011-01-30 14:55]
Co do szczupaka, to jestem podobnego zdania, ale napisałem, że jak ktoś chce może go wędzić, bo któryś z kolegów na Portalu podał przepis na wędzenie szczupaka i polemizował ze mną, że ten wędzony szczupak jest smaczny, zaś ja uważam, że to marnowanie smacznego mięsa szczupaka.
[2011-01-30 15:04]
Ilu wędkarzy tyle pomysłów. Dla jedenego jest to marnowanie mięsa dla innego świetna zakaska pod zmrozony trunek którego nie zamieni na żadna inna [2011-01-30 15:44]
Osobiście wędziłem wiele gatunków ryb głównie pstrągi i dorsze ale również karpie, leszcze, liny,płocie,węgorze jako ciekawostkę podam że wędzone małe płocie wychodzą super coś pomiędzy szprotką a sielawą ale to oczywiście rzecz gustu.Ryby przeznaczone do wędzenia nacieram grubą solą nie moczę ich w solance i zgodnie z teorią mojego znajomego wchłoną tyle soli ile potrzebują ewentualny nadmiar pozostaje na zewnątrz jak w paluszkach super sprawa możecie sami spróbować.
KAM
[2011-02-01 08:20]
Ja bym polecił Ci certy. Bardzo dobre rybki, lecz coraz o nie ciężej w naszych wodach [2011-02-01 14:44]
W tym roku bez ryb, ale wędlinka też będzie pyszna. Jak wasze wędzenie?
[2012-12-23 07:05]
No fajne szyneczki , nie mogę się powstrzymać od napływu ślinki. Szkoda że przeglądarka nie potrafi przekazać zapaszku wędzonek
Z wędkarskim pozdrowieniem.
[2012-12-23 10:36]