Wędzenie .
utworzono: 2011/01/25 20:24
Witam,Jako, że bardzo powoli ale jednak sezon na te piękne rybki się zbliża oraz w odp. na pytanie autora wątku podzielę się swoimi doświadczeniami w wędzeniu ryb. Rybki przed umieszczeniem w wędzarce spędziły całą noc jedynie w solance.Na początku wędzenia: [2013-02-26 08:45]
........ i pod koniec wędzenia - po ok. 2,5 godz.P.S. wartości kulinarnych nie podejmuje się opisać - polecam wszystkim spraktykować samemu.Pozdrawiam i życzę smacznego:) [2013-02-26 08:48]
Mowa jest taka,że rybka lubi przecież pływać
Napewno masz rację po uwędzeniu jak powyżej u "jacenty75" rybka powinna pływać z procentami w żołądku, Wspaniala przegrycha jeszcze gorąca do "swojej"wódeczki.
[2013-02-26 11:31]
Bernard, ma się rozumieć, że to o czy wspominasz to nieodłączna część przepisu a nawet samego procesu wędzenia, a po wyjęciu z wędzarki jak jeszcze ciepła - jak to mój kompan "po kiju" mawia "z koperkiem, z masełkiem ......" [2013-02-26 14:14]
w jakiejś wędkarskiej gazecie widziałem opis wędzenia uklei.Podobno pyszna.
O tej rybce także należy w tym wątku wspomnieć, to był przepis Wojciecha Charewicza w którymś z nr WW (chyba 9/2012) i powiem, że wyglądało to bardzo cacy. [2013-02-28 09:26]
jak to mój kompan "po kiju" mawia "z koperkiem, z masełkiem ...
Tak mi narobiłeś smaku że z rana bylem po rozmowie z kolegą w hodowli pstrąga i przywiozłem 20szt . A wszystko przez ten koperek i masełko!! Już je wysoliłem z kurkumą i vegetą i obłożone talarkami cebuli leża w misce, w sobote będziemy wędzić. Nie robie żadnych solanek tylko nacieram ręcznie solą układam w misce przekladając cebulą i po min 24 godz woda sama przykrywa rybę.
A kolega mówi że drożdże juz przerobiły cukier??
Co do ukleji i płotki to też wspaniiala wedzona ( duzo zabawy ale warto uklejka tłuściutka rybka)
Konieć maja czerwiec będę ja na dopływach łowil i na bierząco do wędzarni, nasolona może poleżec 3-4 dni bo mrożona juz sie nie nadaje ,przy wędzeniu obrywa sie i jest" paciarowata"
[2013-02-28 12:54]