Wędzenie .

/ 35 odpowiedzi / 6 zdjęć
rubin44wr


No proszę,sami mięsiarze he he. (2013/02/25 16:14)

rubin44wr


Mowa jest taka,że rybka lubi przecież pływać (2013/02/25 16:16)

jacenty75


Witam,Jako, że bardzo powoli ale jednak sezon na te piękne rybki się zbliża oraz w odp. na pytanie autora wątku podzielę się swoimi doświadczeniami w wędzeniu ryb. Rybki przed umieszczeniem w wędzarce spędziły całą noc jedynie w solance.Na początku wędzenia: (2013/02/26 08:45)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

jacenty75


........ i pod koniec wędzenia - po ok. 2,5 godz.P.S. wartości kulinarnych nie podejmuje się opisać - polecam wszystkim spraktykować samemu.Pozdrawiam i życzę smacznego:) (2013/02/26 08:48)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik37642


O rany ale bym spróbował,samo zdjęcie wydziela już soki trawienne w żołądku...:) (2013/02/26 10:06)

Bernard51


Mowa jest taka,że rybka lubi przecież pływać

Napewno masz rację po uwędzeniu jak powyżej u "jacenty75" rybka powinna pływać z procentami w żołądku, Wspaniala przegrycha jeszcze gorąca do "swojej"wódeczki. (2013/02/26 11:31)

jacenty75


Bernard, ma się rozumieć, że to o czy wspominasz to nieodłączna część przepisu a nawet samego procesu wędzenia, a po wyjęciu z wędzarki jak jeszcze ciepła - jak to mój kompan "po kiju" mawia "z koperkiem, z masełkiem ......" (2013/02/26 14:14)

jacenty75


w jakiejś wędkarskiej gazecie widziałem opis wędzenia uklei.Podobno pyszna.

O tej rybce także należy w tym wątku wspomnieć, to był przepis Wojciecha Charewicza w którymś z nr WW (chyba 9/2012) i powiem, że wyglądało to bardzo cacy. (2013/02/28 09:26)

Bernard51


jak to mój kompan "po kiju" mawia "z koperkiem, z masełkiem ...

Tak mi narobiłeś smaku  że z rana bylem po rozmowie z kolegą w hodowli pstrąga i przywiozłem 20szt . A wszystko przez ten koperek i masełko!! Już je wysoliłem z kurkumą i vegetą i obłożone talarkami cebuli leża w misce, w sobote będziemy wędzić. Nie robie żadnych solanek tylko nacieram ręcznie solą układam w misce przekladając cebulą i po min 24 godz woda sama przykrywa rybę.
A kolega mówi że drożdże juz przerobiły cukier??
Co do ukleji i płotki to też wspaniiala wedzona ( duzo zabawy ale warto uklejka tłuściutka rybka)
Konieć maja czerwiec będę ja na dopływach łowil i na bierząco do wędzarni, nasolona może poleżec 3-4 dni bo mrożona juz sie nie nadaje ,przy wędzeniu obrywa sie i jest" paciarowata" (2013/02/28 12:54)

jacenty75


Trochę w pośpiechu przekręciłem bo w kompanowym oryginale jest " ..... z masełkiem, koperkiem" ale jak widać wiadomo o co chodzi:) Smacznego, ja poczekam do końca maja i tradycyjnie na belonke do Jastarni śmignę a potem - jak w temacie. (2013/02/28 14:37)