Jaka ryba nadaje się do wędzenia oprócz sumika i węgorza?
witam -duży leszcz,troć,pstrąg
(2011/01/25 20:46)Sam musisz sobie wybrać gatunek. Jednemu będzie smakować okon innemu karp. nikt ci w tym nie pomoże. Ostatnio było pytanie o szczupaka. Grono ludzi stwierdziło że się nie nadaje. A mi i moim znajomym smakuje
Dokładnie jest tak jak piszesz,samemu trzeba eksperymentować żeby być w czymś dobrym,my możemy tylko podpwiedzieć a reszta przyjdzie sama jeśli tylko ktoś będzie do tego dążył
(2011/01/25 22:26)Witam koledzy
Każdą rybę można wędzić.Zależy to tylko od jej wielkości.Chodzi oto aby nam nie pospadała podczas wędzenia.Mój przepis,
sprawdzony!!!!!
Waga ryb przed patroszeniem np.5kg.Taka sama ilość soli [grubej] trudno dostać ale jest.
Sól rozpuścić w wodzie i zalać ryby tak żeby tylko je zakryły,odstawić na ok. 8g.[można ten czes skrócić zwiękrzając dawkę soli]Po 8g. dobrze wypłukać i powiesićna ok. 0.5g. do wyschnięcia.Przygotować wędzarkę i wędzić.Oczywiście po ważeniu należy ryby wypatroszyć zostawiając łby
(2011/01/29 20:52)Nie chodzi tu o walory smakowe łba lecz o sposób zawieszenia ryby w wędzarce
Nie chodzi tu o walory smakowe łba lecz o sposób zawieszenia ryby w wędzarce
witam ja mam w połowie beczki do wędzenia wstawioną kratkę od dużego grila żeby wrazie jak coś spadnie z haka nie zmarynowało się,a solanke robie z grubej soli i wody taki roztwór żeby surowe jajko w tej wodzie nie toneło,po solance rybe trzeba porządnie wysuszyć bo się zamiast uwędzić to uparuje>pozdrawiam
(2011/01/29 21:40)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
No fajne szyneczki , nie mogę się powstrzymać od napływu ślinki. Szkoda że przeglądarka nie potrafi przekazać zapaszku wędzonek
Z wędkarskim pozdrowieniem.
(2012/12/23 10:36)