Jaka ryba nadaje się do wędzenia oprócz sumika i węgorza?
witam -duży leszcz,troć,pstrąg
(2011/01/25 20:46)Sam musisz sobie wybrać gatunek. Jednemu będzie smakować okon innemu karp. nikt ci w tym nie pomoże. Ostatnio było pytanie o szczupaka. Grono ludzi stwierdziło że się nie nadaje. A mi i moim znajomym smakuje
Dokładnie jest tak jak piszesz,samemu trzeba eksperymentować żeby być w czymś dobrym,my możemy tylko podpwiedzieć a reszta przyjdzie sama jeśli tylko ktoś będzie do tego dążył
(2011/01/25 22:26)Witam koledzy
Każdą rybę można wędzić.Zależy to tylko od jej wielkości.Chodzi oto aby nam nie pospadała podczas wędzenia.Mój przepis,
sprawdzony!!!!!
Waga ryb przed patroszeniem np.5kg.Taka sama ilość soli [grubej] trudno dostać ale jest.
Sól rozpuścić w wodzie i zalać ryby tak żeby tylko je zakryły,odstawić na ok. 8g.[można ten czes skrócić zwiękrzając dawkę soli]Po 8g. dobrze wypłukać i powiesićna ok. 0.5g. do wyschnięcia.Przygotować wędzarkę i wędzić.Oczywiście po ważeniu należy ryby wypatroszyć zostawiając łby
(2011/01/29 20:52)Nie chodzi tu o walory smakowe łba lecz o sposób zawieszenia ryby w wędzarce
Nie chodzi tu o walory smakowe łba lecz o sposób zawieszenia ryby w wędzarce
witam ja mam w połowie beczki do wędzenia wstawioną kratkę od dużego grila żeby wrazie jak coś spadnie z haka nie zmarynowało się,a solanke robie z grubej soli i wody taki roztwór żeby surowe jajko w tej wodzie nie toneło,po solance rybe trzeba porządnie wysuszyć bo się zamiast uwędzić to uparuje>pozdrawiam
(2011/01/29 21:40)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
No fajne szyneczki , nie mogę się powstrzymać od napływu ślinki. Szkoda że przeglądarka nie potrafi przekazać zapaszku wędzonek
Z wędkarskim pozdrowieniem.
(2012/12/23 10:36)