Zaloguj się do konta

Wędzenie ryb

utworzono: 2009/04/07 13:19
konrad_leo

Witam panowie i oczywiście panie. Siedziałem troszkę na sieci i czytałem odnośnie wędzenia ryb ale wszędzie tylko jedna informacja dotycząca głównie wielkich rybek i w większości drapieżnika. Sezon wędkarski rozpocząłem płotkami ok 30 cm. Mam w planach złapać jeszcze kilka i przetestować wędzenie. Może ktoś podać jakąś sprawdzoną metodę na mniejszą białą rybkę a nie na suma 40 kilo? z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam kolegów i koleżanki po kiju. [2009-04-07 13:19]

Figaro

Dla małych ryb używam małej wędzarni. Jest to skrzyneczka zrobiona z blachy kwasoodpornej, zamykana od góry jak karton na buty. W środek sypie się trociny olchy a powużej na siatce układa się rybę. Całość stawiamy na palniku kuchenki gazowej (turystycznej). Od temperatury trociny zaczynają się żarzyć i wydzielają dym i rybka się wędzi. Przez wielkość płomienia na kuchence i uchylanie zamknięcia regulujemy ilość dymu i temperaturę. Smacznego [2009-04-07 13:45]

Obejrzyj post kulinaria w tym pokoju.
[2009-04-07 13:47]

konrad_leo

longin fajnie ale ja naprzykład nigdy nie wędziłem a Ty piszesz np. zamoczyć w zależności od wielkości rybek. Pisałem że to płoć ok 30 cm i że będzie ich kilkanaście (dziesiąt) sztuk. Chciałbym radę np. Ile czasu ma się moczyć w tej solance a nie że zależy to od wielkości bo wielkość mam określoną a ja niewiem jaki jest naprzykład przelicznik czasu moczenia. ile wędzić i w jakiej temperaturce. A może ktoś zna sposób jeszcze z jakimiś przyprawami. Proszę o radę kogoś kto wędził rybki najlepiej w miarę szczegółowy. Nie w stylu posolić rybę solanką i powiesić w wędzarce aż się uwędzi. Z góry dzięki za treściwe posty. POZDRAWIAM [2009-04-07 14:52]

stiven 48

http://pychotka.pl/pychotka/content/view/219/104/ < tu jest wszystko na temat wędzenia ryb>

Rodzaj użytego drewna ma wpływ na kolor uwędzonej ryby. Grusza nadaje barwę czerwoną, akacja i olcha – cytrynową, jesion i klon – złocistą, dąb – brązową. Próbowałem wędzić różnym drewnem, ale najsmaczniejsza według mnie jest ryba wędzona właśnie mokrą olchą.
Stosuje się regułę - tyle godzin wędzenia, ile kilogramów waży dana ryba.....................................! [2009-04-08 20:05]

stiven 48

Kolego Konradzie - adres na moim linku (wędzenie ryb) [2009-04-08 20:13]

a jałowiec nada się na wędzenie ryb? bo inne mięsa wędzone są z dodatkiem jałowca. co z tym drewnem? co ono daje? [2009-04-08 20:16]

stiven 48

Jałowiec daje aromatyczny zapach, można ale nie trzeba go stosowac. Nie wiem czy inne mięsa są wędzone jałowcem? chyba kiełbasa jałowcowa ( smak jednak dają zmielone suszone owoce, dodane do farszu) [2009-04-08 20:34]

rysiek38

podam wam jutro dokladny sklad vzalewy czyli co i ile czego -u mnie sie sprawdza a jutro bo moja juz spi a ma to gdzies w notatkach ale naprawde dziala a wedze na drzewie owocowym [2009-04-08 23:11]

MSZ-64

WĘDZENIE NA GORĄCO-produkty wędzone w ten sposób należy spożyć w krótkim czasie.Ryby dokładnie wypłukać z krwi i moczyć w słonym roztworze :1szklanka soli na 5litrów wody przez 30 minut .Następnie włożyć je do roztworu składającego się z 5litrów wody i 2 szklanek soli , 2 szklanek cukru ,2 łyżek stołowych pieprzu mielonego i 2 łyżek pokruszonych listków laurowych moczyć ryby od 2 do 3 godzin .Następnie wyjąć je opłukać w czystej wodzie i powiesić w cieniu w suchym przewiewnym miejscu na 2 godz lub do czasu pojawienia się lśniącej skórki.Następnie ryby umieścić w wędzarni .Przez pierwsze 4 godz wędzenia temp.nie powinna przekraczać 45 stopni C ,następnie wędzić gęstym dymem w temp.75 stopni przez 2 do 3 godz.Po upływie tego czasu ryby mają piękny aromat i smak. Albo ZALEWA DO WĘDZENIA PSTRĄGÓW- 3litry wody,0,5 szklanki soli 4owoce jałowca 4 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 cebula 2 łyżki przyprawy magi RYBY moczyć w zalewie przez 12 godzin, następnie wędzić dosyć mocno 4 godziny. DO WĘDZENIA można użyć drewno :Wiśniowe-moczone w wodzie lub buk,olcha,brzoza,jabłoń,grusza,śliwa, czereśnia, w zależności od rodzaju drewna smak i kolor ryby .SMACZNEGO. [2009-04-09 01:19]

konrad_leo

Wielkie dzięki za pomoc. Teraz pozostaje jeszcze dołapać kilka rybek i rozpalać pod wędzarką :) [2009-04-09 07:52]

rysiek38

no widze ze kolega Msz mnie juz wyreczyl bo robie podobnie z tym ze zawsze dodaje jalowiec do kazdej marynaty [2009-04-09 08:26]

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia