Zaloguj się do konta

Wędzenie pstrąga - pstrąg wędzony - sposób prosty

utworzono: 2010/02/13 15:49
kadettauto

Ja najbardziej preferuję ryby wędzone słodkowodne.I tak w/g mnie najsmaczniejszą rybą wędzoną jest niezaprzeczalnie karp.Aby wędzić ryby,należy dysponować wędzarką,wyposażoną w siatkę poziomą o oczkach ok.2 cm 2.Do wędzenia używam drewna następujących gatunków:olchy,dzikiej czereśni i wszystkich drzew owocowych oprócz orzecha.
Ryby patroszę pozostawiając koniecznie głowę,wcześniej usuwając oczy i  skrzela.Następnie
w wiaderku układam warstwami soląc obficie/ na biało/.Na drugi dzień rozpalam wędzarkę i nagrzewam ,wcześniej należy z drzewa do wędzenia zdjąć korę / kora powoduje gorzki smak i brudzi ryby sadzą/.Następnie płuczę ryby z soli usuwając śluz.Ryby w wędzarce ustawiam na rozchylonym brzuchu na siatce i paląc w wędzarce suszę ok.1/2 godziny,aż ryby osiągną matowość.Następnie zamykam wędzarkę i wędzę na wolnym ogniu ok 2 godzin.
Tak można wędzić i inne gatunki ryb,a nawet morskie kupione w sklepach.Pozdrawiam i życzę smacznego.
[2010-02-13 15:49]

anczu

Bardzo prosty sposób na pewno wypróbuję. Już od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wędzenia ryb słodkowodnych ,a że nie lubię komplikacji i udziwnień to ten przepis mi bardzo odpowiada. Zobaczymy jak będą smakować własnoręcznie uwędzone . Pozdrawiam!   
[2010-02-15 20:16]

Olek

sposób naprawde prosty - ale takie są najlepsze :) polecam własnorecznie uwędzonego śledzia (tylko koniecznie musi być świeży) no i oczywiście uwędżcie Panowie kurczka (palce lizać) już sie nie moge doczekać wiosny

Pozdrawiam

[2010-02-15 20:38]

Waldi Fish

To ciekawe! Pierwszy raz spotykam się z opinią, że najsmaczniejszą rybą wędzoną jest karp. Najczęściej słyszało się o węgorzach, pstrągach, łososiach, sumikach. No, ale warto spróbować i odkryć nowy smak. Pozdrawiam!
[2010-02-15 22:15]

kazik

Ciekawy sposób . Ja wędzę Leszcze bo są znakomite wędzone , a zwłaszcza natarte i poprzetykane czosnkiem . Z ryb słodkowodnych to jeszcze słyszałem że Brzanę , Suma  można wędzić ale o karpiach to nie wiedziałem .

[2010-02-15 22:46]

Waldi Fish

Czosnek Kaziu powiadasz? To nieodłączny element kuchni wschodniej. Zawiera fitoncydy - związki chemiczne działające bakteriobójczo, wiec warto spożywać w czasie infekcji. Ma poza tym jeszcze jedną zaletę - odstrasza wampiry. Dlatego w piosence A. Rosiewicza pt. "W Lubartowie" był  taki fragment: 'Rano, w zimę i na wiosnę, wszyscy chętnie jedzą czosnek..."
[2010-02-16 19:29]

edzywiec

Witam-bardzo ciekawy zposób.
[2010-02-18 04:04]

coralgol73

Podoba mi się prostota tego przepisu. Muszę koniecznie sam wypróbować. Wędzarke mam, drewno olszowe też, tylko wiosny  nie widać :-) Pozdrawiam!
[2010-02-18 08:40]

mar83

Dwa pytania do tego sposobu. W wedzarni własnej roboty z kumplem wędzimy mięsko.(paluchy lizać z kg szynki surowej wychodzi nam 70 80 dkg a w sklepie 2 kg),słyszałem od znawców tematu,że w wędzarni mięsnej nie wędzi się ryb.Czy to prawda?(od dawna chcemy popróbować) Drugie pytanie,czy wędzisz na przemian zimnym i ciepłym dymem (wymieniane kolejności przypadkowe),a i jeszcze jedno czy jednodniowe leżakowanie to wystarczający czas,a może lepiej zrobić zalewę,a nie sypać solą.Pozdrawiam
[2010-02-18 22:10]

kadettauto

do wędzenia ryb i mięs używam tej samej wędzarni murowanej.Nie wędzę zimnym dymem,lecz od razu ciepłym.Nie używam solanki,lecz solę jak wspomniałem na" biało",gdyż na drugi dzień płuczę i wraz z solą schodzi śluz,Ryby wtedy są jednolicie posolone.Pozdrawiam i smacznego życzę !
[2010-02-19 17:33]

grzegorz1974

A powiedz kolego jak to robic gdy mam wędzarkę otwarta czyli z beczki?
[2010-02-24 11:08]

kowal42

 Każdy prosty sposób jest dobry, oby wiosna przyszła jak najszybciej, bo ja również mam zamiar wyprubować ten przepis. Na działce mam beczkę, i aby ją zamknąć, poprostu przykrywam górę mokrym jutowym. Pozdrawiam.
[2010-02-24 15:24]

szaramysz

ja stosuje do wedzenia grilla. przeczytałem o tym ww. i jest to swietny sposub rospalam grila uzywam kawalkow wisni i olchy. klade ruszt i rybki przykrywam lniana szmatka i polewam woda co jakis czas polecam

Podaj więcej szczegółów...
[2010-03-31 11:26]

puszek

Ja też mam wędzarke metalową o700mm i spokjnie wędze mięsa i ryby w tym karpie takie2 -3kg pokrojone w dzwonko moczone w solance 1 dobę następnie natarte przyprawą do ryb Kamis ma lekką nutę czosnku .W ciepłym dymie około 2 godz.Pycha palce lizać
[2010-04-02 12:26]

wrobelek76-76

Witam kolega ma racje karp wedzony palce lizac warto spróbować
[2010-04-02 12:28]

irek z

Dla mnie na pierwszym miejscu są ryby łososiowate,oraz węgorz.Przepyszne są leszcze ale takie powyżej 3kg.Raz uwędziłem szczupaka,mi smakował.A gdy łowie na fiordach to makrelki są najlepsze do wędzenia.
[2010-04-02 14:31]

sabo66

A powiedz kolego jak to robic gdy mam wędzarkę otwarta czyli z beczki?

Mam wędzarnie z beczki uważam że jest bardzo dobra


Każda ryba jest dobra do wędzenia.Trzeba ją tylko dobrze zapeklować.

Ja to robię tak;-rybę po wypatroszeniu dziele na kawałki,dobrze sole dodaje główke czosnku(zalezy od upodobania) zalewam olejem dodaję całą przyprawe do ryb. na drugi dzien wedze.Życzę smacznego.

 

[2010-05-09 20:22]

protea

Dziękuję za bardzo rzeczowy przepis.Nic dodać nic ująć .Jest bardzo zrozumiały dla mnie.Konkretny.Regards Edwin.
[2010-07-30 23:47]

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia