Zaloguj się do konta

wedzenie na grilu

utworzono: 2010/09/09 22:16
CARBON

slyszalem ze bardzo smaczne sa ryby swiezo zlowione wedzone na grilu w brytfankach.jaka ryba nadaje sie do tego najlepiej i czy trzeba ja jakos specjalnie przygotowac.moze ktos ma jakis prosty przepis zeby nie zabierac calej masy przypraw nad wode.
[2010-09-09 22:16]

Bromar

 Witam Kolegę. Może specjalnie nie pomogę, co do przepisów, lecz mam pytanie czy aby chodzi Koledze dokładnie o wędzenie. Wędzenie drogi Kolego odbywa się w dymie z odpowiedniego drewna, natomiast jeśli mowa o brytfankach, to może chodzi o pieczenie lub duszenie ryby w przyprawach.
 Jeśli mowa o wędzeniu, to potrzebna jest do tego wędzarnia którą to łatwo przygotować ale to raczej też nie nad wodą w trakcie łowienia, a raczej w przydomowym ogrodzie. Do wędzenia używa się w większości drewna owocowego ( jabłoń, wiśnia, grusza, śliwa ) i trochę jałowca ale to zależy od gustu jedzących.
 Zaś jeśli mowa o użyciu grilla, to proponuję pieczenie w foli aluminiowej. Z przypraw czy dodatków to przyprawa do ryb,cebula, krojone świeże lub mrożone warzywa, sok z cytryny. Ewentualnie zwykła przyprawa typu Kucharek.
 Moja żona piecze w foli alu, na dwu lub trzykrotnie złożonej foli układa płat ryby wstępnie osolonej i opieprzonej, następnie kładzie na wierzch plastry cebuli, posypuje drobno siekanymi warzywami, i odrobinę masła. Zawija się tak przygotowaną rybę dokładnie w folię i na ruszt, powiem że smakuje całkiem przyjaźnie :)

Myślę ze na forum znajdziesz wiele ciekawych pomysłów na przygotowanie ryby.
Pozdrawiam serdecznie.
[2010-09-09 23:28]

Romuald55

Mozna wedzic ryby na grilu.Male rybki cale a wieksze nalezy odfiletowac.Przygotowanie polega na wlozeniu na conajmniej kilkadziesiat minut do salanki z dodatkiem przyprawy do zup i sosow typu maggi/ladny brazowy kolor po tym maja.uklada sie je bezposrednio na ruszt obracajac w miare potrzeby.Grila rozpala sie wczesniej tradycyjnie a nastepnie zasypuje sie trocinami z drzew lisciastych z dodatkiem jalowca/niekoniecznie/Dobre sa trociny z drzew owocowych,debu ,olchy.Trociny do wedzenia mozna kupic,chocby na allegro. [2010-09-10 09:38]

Manolo8

Nie jadłem nigdy ryby z grila, ale mam wrażenie że jest to profanacja smaku ryby, chyba że jest to ryba nie świeża. Staram się nie jadać wszelkich produktów z grila z kilku powodów :
- po pierwsze produkty z grila mają smak przyprawy, lub podpałki.
- po drugie wszelkie kiełbasy, kaszanki, skrzydełka kupione w opakowaniach hermetycznych są jak mleko UHT, czy jak 10 letnie konserwy mięsne sprowadzone ze Szwecji.
- po trzecie produkty z grila mogą oszukać moje podniebienie, ale wątroby już nie.
Czym różni się świeżo złowiona ryba, od ryby kupionej w markecie, właśnie smakiem. Grilowanie produktów w brytfance jest duszeniem, podobnie jak na kuchence gazowej.  Czy można grilować ryby, można, można też zjeść ją surową :)).
[2010-09-12 19:29]

arekde

Oj przepraszam..szwedzkie puszki miały 28 lat! a nie 10! Choć smak pewnie podobny ;-) [2010-09-12 19:56]

Misiekn

Od trzech lat "wędzę" rybki na grilu, nie wszystkie się nadają. Polecam karasia od 35 cm, karpia do 5 kg i leszcza (tak leszcza) taki leszczyk powyżej 45 cm. Rybki kroimy w dzwoneczka i na 24 godzinki do solanki, można dodać zioła do solanki. Rybki przykrywamy brytfanką - muszą poleżeć w dymie - po 15 minutach wyciągamy cieplutką rybeczkę, z drewna polecam olchę, jak jest mokra to dużo dymu daje, wiśnia i brzoza też jest niezła. W sobotę jadę na rybki, w niedziele będzie grilowędzenie - porobię fotki i dokładnie udokumentuję proces wędzenia ( jak nie będą brały to kupię karpika 2kg:))
[2010-09-21 07:58]

mar83

Poprawcie mnie jeśli żle kombinuję Wędzenie a grillowanie to dwie różne rzeczy Z tego co wiem (robię wędliny szynki goloniki itd) wędzenie to  w skrócie konserwacja (zapeklowanych) wyrobów na przemian gorącym i zimnym dymem proces taki trwa 5- 6 godzin pierwszego dnia i ok 2-3 drugiego,a grill to smażenie w krótkim terminie 20-30 min max. I choć nie jestem zawodowcem ani kucharzem to jeszcze (chwała Bogu) niczego nie zepsułem, a oba sposoby wytwarzania jadła nie są mi obce.Pozdrawiam
[2010-09-21 15:13]

Manolo8

Posiadam wędzarkę wędkarską firmy ABU, ryby wędzi się od 15 do 20 minut po wcześniejszym wyfiletowaniu i nasoleniu. Polecam tą wędzarkę bo jest poręczna, nie wielka i wykonana z nierdzewki, a ryby są bardzo smaczne no i uwędzone na miejscu, na łowisku w czasie wędkowania np na grunt.
[2010-09-21 20:52]

bolo1

Nie jadłem nigdy ryby z grila, ale mam wrażenie że jest to profanacja smaku ryby, chyba że jest to ryba nie świeża. Staram się nie jadać wszelkich produktów z grila z kilku powodów :
- po pierwsze produkty z grila mają smak przyprawy, lub podpałki.
- po drugie wszelkie kiełbasy, kaszanki, skrzydełka kupione w opakowaniach hermetycznych są jak mleko UHT, czy jak 10 letnie konserwy mięsne sprowadzone ze Szwecji.
- po trzecie produkty z grila mogą oszukać moje podniebienie, ale wątroby już nie.
Czym różni się świeżo złowiona ryba, od ryby kupionej w markecie, właśnie smakiem. Grilowanie produktów w brytfance jest duszeniem, podobnie jak na kuchence gazowej.  Czy można grilować ryby, można, można też zjeść ją surową :)).

Manolo8,myśle že w oczach niektórych swoich znajomych a naszej braci wedkarskiej musisz uchodzić za dziwaka co do tych kulinari.Ježeli chodzi o popis u swjego zdjecia to nie bylo by
lepsze gdyby w miejscu tych golonek plywaly cale prosiaki ha ha ha.Nie rozumiem dlaczego do tego wpisu dawasz niejakie konserwy a mleko.Mleko dla niemowlat tež jest w opakowaniach hermetycznych,ale Ty byś go raczej nakarmil golonka.Žycze Ci dobrych smaków z Twojego jadlospisu,ale niewiesz co tracisz.Grylowane a wedzone to je mniamka,palce lizać. PS.do tego maly sznapsik. [2010-09-28 14:30]

bolo1

slyszalem ze bardzo smaczne sa ryby swiezo zlowione wedzone na grilu w brytfankach.jaka ryba nadaje sie do tego najlepiej i czy trzeba ja jakos specjalnie przygotowac.moze ktos ma jakis prosty przepis zeby nie zabierac calej masy przypraw nad wode.


CARBON,u wody žadne ceregiele.Sul, przyprawa do ryb,ježeli masz mielony kminek.Lekko potrzeć kminem,posolić,posypać przyprawa i na gryla.Bardzo dobry jest grylowany leszcz,ale to zaležy co kto lubi. [2010-09-28 14:45]