Wędkowanie Hamburg Niemcy
utworzono: 2015/04/12 20:25
Witam wszystkich miłośników wędkowania. Mam prośbę czy ktoś zna możliwość jak można wędkować na terenie Hamburga mam Polska kartę wędkarska,jestem zameldowany w Hamburgu od 8 lat i brakuje mi ciszy i relaksu na rynkach. Co zrobić ,gdzie coś załatwić aby legalnie wędkować bez konieczności zdawania nowego niemieckiego egzaminu. Pozdrawiam [2015-04-12 20:25]
Witam.Możesz zapewne zrobić jak i ja,Mieszkam w Kiel i poszedłem do głównego oddziału wędkarskiego w Kiel . Tam dostałem druk w dwóch językach, wysłałem go do rodzinnego koła w Polsce.Tam podbili mi,iż jestem członkiem dali podpisik również i odesłali.Z tym papierkiem wróciłem do koła w De i po krzyku,,Jest też druga możliwość aby skończyć kurs w De,ale to 70 e około i kilkanaście godzin trzeba poświęcić..Pozdrawiam Jacek [2015-06-18 17:22]
Jestes zameldowany to innej mozliwosci nie ma niz te wczesniej opisane a bez karty nawet nie probuj. [2015-06-18 18:41]
Ponieważ jesteś zameldowany od 8 lat, to dla urzędników w Bezirksamcie Twoja "leben-zone" znajduje się w Niemczech. Musisz przejść kurs i zdać egzamin.
Nie trać czasu. 100% ludzi, którzy są obecni na kursie zdają ten egzamin. Jest bardzo łatwy, a conajmniej 80% odpowiedzi już teraz napewno znasz. Musisz poświęcić trzy "łikendy" i masz kartę. Koszty to 70-75 euro za kurs, 25 euro wydanie dokumentu wraz z roczną opłatą (możesz maksymalnie wykupić na 3 lata 5 euro pozwolenie za każdy rok) i masz dostęp do "Freiwasser". Dodatkowy koszt to zdjęcia do dokumentów za jakieś 5-7 euro. Pozostałe wody znajdują się pod opieką dzierżawców (kluby wędkarskie lub gospodarstwa rybackie) lub są to wody prywatne. Gdy dołączysz do jakiegokolwiek klubu wędkarskiego zrzeszonego w DAFV (Niemiecki Związek Wędkarski) masz prawo korzystać z wód będących pod jego opieką (spory kawał w Hamburgu) i oznaczonych na specjalnej mapie numerkiem 1, a ponadto możesz korzystać z wód dzierżawionych przez klub do jakiego się zapisałeś. Klub może mieć również umowy z innymi klubami lub związkami wędkarskimi z innych krajów związkowych Niemczech, na podstawie której możesz łowić za darmo (lub za obniżoną opłatę) na innych wodach np znajdujących się w Dolnej Saksoni. Niektóre kluby nie posiadają "własnej wody" ale dzięki temu ma tanie opłaty np 20 - 25 euro na rok i nie trzeba odpracowywać czynów społecznych. Ale dzięki zapisaniu się do takiego "taniego" klubu masz dostęp do wód z po za Freiwasser, z oznaczonych 1 na mapie.
Magiczna mapa - to podstawa poruszania się po wodach w Hamburgu. Na niej masz oznaczone wszystkie wody, które to są Freiwasser, "jedynki" - czyli dostepne po wstąpieniu do jakiegokolwiek klubu DAFV, klubowe, prywatne, lub te na których jest całkowity zakaz łowienia. Jej koszt to w sklepie ok 12 - 14 euro a w związku za 8 euro :-).
Zapisuj się na kurs, szkoda czasu tracić. Pisz jak masz jakieś pytania.Pozdrawiam.Grzegorz [2015-06-19 11:18]