Żaglówka musi być zarejestrowana jako środek pływający do wędkowania.Z tym wiąże się opłata rejestracyjna. I już.
Wydaje się, iż rejestracja i nadanie numeru jest darmowe, natomiast wydanie zaświadczenia o rejestracji kosztuje (u mnie 17 zł). Na moje pytanie, jak mam numer to po co zaświadczenie?
Odpowiedź: Różnie zachowują się organy uprawnione do kontroli. Jak Pan masz zaświadczenie to zawsze bezpieczniej, jednak mając tylko numer nie łamie Pan prawa !
Polska to dziwny kraj !
(2013/03/15 10:08)Żaglówka musi być zarejestrowana jako środek pływający do wędkowania.Z tym wiąże się opłata rejestracyjna. I już.Wydaje się, iż rejestracja i nadanie numeru jest darmowe, natomiast wydanie zaświadczenia o rejestracji kosztuje (u mnie 17 zł). Na moje pytanie, jak mam numer to po co zaświadczenie?
Odpowiedź: Różnie zachowują się organy uprawnione do kontroli. Jak Pan masz zaświadczenie to zawsze bezpieczniej, jednak mając tylko numer nie łamie Pan prawa !
Polska to dziwny kraj !
Chyba przepisy są takie same jak w przypadku wędkowania z łodzi.Co innego dotyczy kajaków , u nas nie wolna choć w cywilizowanych krajach jest to b. popularna metoda .
Chyba przepisy są takie same jak w przypadku wędkowania z łodzi.Co innego dotyczy kajaków , u nas nie wolna choć w cywilizowanych krajach jest to b. popularna metoda .
Erneście u nas też możesz legalnie łowić z kajaka, oczywiście po rejestracji.
Rzeczywiście - byłem w błędzie . Sorry !(2013/03/15 11:01)
Cytat:
"Znów Ci sie wydaje. Zaświadczenie to dowód rejestracyjny i spróbuj go nie mieć przy wędkowaniu a pożałujesz.
Numerki w samochodzie tyż rozdają darmo, a ten świstek rejestracyjny to do kosza . Bo na co komu łun. Udziwnione ludziska w tym kraju żyją i jak im pasuje, tak interpretują."
Kolego Hoplito !
Gdyby prawo było tak proste i tak intuicyjne jak koledze się wydaje, świat byłby piękny, a ludzie szczęśliwi. Niestety tak nie jest.
Posiadanie przy sobie dowodu rejestracyjnego w przypadku samochodów wymusza ustawa: Prawo o ruchu drogowym i tyle.
Natomiast posiadanie zaświadczenia (nie dowodu rejestracyjnego "rejestracji łodzi" do celów wędkarskich, bo zaświadczenie nie jest takim dowodem) nie wynika bezpośrednio z Ustawy: o rybactwie śródlądowym. Ustawa nakazuje oznakowanie łodzi numerem otrzymanym w wyniku takiej rejestracji i tyle. Czy mamy mieć zaświadczenie o takiej rejestracji (Ustawa o tym nie wspomina), stąd prawdopodobne problemy w czasie kontroli. Zawsze masz prawo nie przyjąć mandatu i sprawa trafi do sądu. Rejestrując łódź i ją oznaczając dopełniłeś obowiązków wynikających z Ustawy. A jeżeli kontrolujący maja jakieś niesprecyzowane podejrzenia mogą to sprawdzić na podstawie numeru na burcie. Wszystko.
(2013/03/15 11:29)Jeśli chcesz wędkować z żaglówki, lub motorówki nie musi być zarejestrowany, jako łódź wędkarska, wystarczy, że ma numery PZŻ, lub PZMiNW, Jeśli jednak niema takich numerów powinna być zarejestrowana do wędkowania.Ale można również pływać żaglówką a do wędkowania mieć np. Armadę 250 (oczywiście zarejestrowaną) tak jak ja robiłem to w zeszłym sezonie.
(2013/03/15 13:27)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeśli chcesz wędkować z żaglówki, lub motorówki nie musi być zarejestrowany, jako łódź wędkarska, wystarczy, że ma numery PZŻ, lub PZMiNW, Jeśli jednak niema takich numerów powinna być zarejestrowana do wędkowania.To historyczne prawo, teraz musisz mieć odpowiedni numer nadany w wyniku rejsetracji łodzi do celów połowu ryb !
(2013/03/15 13:33)
Jeśli chcesz wędkować z żaglówki, lub motorówki nie musi być zarejestrowany, jako łódź wędkarska, wystarczy, że ma numery PZŻ, lub PZMiNW, Jeśli jednak niema takich numerów powinna być zarejestrowana do wędkowania.Ale można również pływać żaglówką a do wędkowania mieć np. Armadę 250 (oczywiście zarejestrowaną) tak jak ja robiłem to w zeszłym sezonie.
Osa 12 napisał.
To historyczne prawo, teraz musisz mieć odpowiedni numer nadany w wyniku rejestracji łodzi do celów połowu ryb!
Wydaje mi się Osa, że coś kręcisz. Pokaż mi paragraf, który zabronią łowienia ryb z żaglówki zarejestrowanej w Polskim Związku Żeglarskim i nakazuje umieszczenie dodatkowych numerów ze starostwa.
(2013/03/15 13:45)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
@Hoplita mówi prawde. W zeszłym roku kolega zaprosił mnie na kabinówke z żaglem powędkować.
Mogło go to kosztować 1000 zł mandatu. Ale po normalnej ludzkiej rozmowie z policją wodną, na szczęście obeszło sie bezproblemowo. Musi coś dorejestrować w urzędzie i będzie OK.
(2013/03/15 14:33)Nie ma takiego paragrafu Kolego Banita ,bo nikt w PZŻecie nie rejestuje żaglówki do wędkowania. Natomiast jest prawo nakazujące rejestracji środków pływających używanych w wędkarstwie. Wniosek.. Wędkując z żaglówki nie zarejestrowanej do wędkowania ,popełnia Kolega wykroczenie i musi Kolega liczyć się z karą za to. Jeśli dotychczas to uchodziło Koledze na sucho to gratuluję.
Oj kolego dużo się jeszcze musisz uczyć, bo według ciebie z łódki powyżej powierzchni 20 m, których niemożna zarejestrować w starostwie byłyby wykluczone z wędkowania.
A tak przy okazji to przeczytaj jeszcze raz i ze zrozumieniem moje posty to dowiesz się czy wędkowałem z żaglówki czy z Armady 250.
(2013/03/15 14:36)@Hoplita mówi prawde. W zeszłym roku kolega zaprosił mnie na kabinówke z żaglem powędkować.
Mogło go to kosztować 1000 zł mandatu. Ale po normalnej ludzkiej rozmowie z policją wodną, na szczęście obeszło sie bezproblemowo. Musi coś dorejestrować w urzędzie i będzie OK.
Żaglówka wogóle nie była zarejestrowana a do wędkowania używałem zarejestrowanej do wędkowania Armady 250.
Panowie czytajcie dokładniej, co jest napisane a później weźcie się za krytykę.
(2013/03/15 14:45)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.