Koledzy zakupiłem w zeszłym roku ponton kolibri 260km i sezon 2013 chcę poświęcić na wędkowaniu z mojego pływadełka. Doradźcie mi jakich wędek najlepiej używać do łowienia na spławik oraz jakich spławików, pamiętając że będę łowił z pontonu. Proszę o fachowe doradztwo bo dotychczas specjalizowałem się w wędkowaniu na federy z brzegu i jest to dla mnie zupełnie nowa rzecz. A zapomniałem dodać że będę wędkował na zalewach a nie na rzekach.(2013/03/03 17:58)
Chetnie lowie z pontonu w pasmie trzcin na splawik. Ustawiam lodz bokiem do otwartej wody,a trzciny wykorzystuje do unieruchomienia pontonu. Rezygnuje wtedy z kotwic. Jesli chce oblowic jakas podwodna gorke, wtedy niestety zabranie dwoch kotwic staje sie konieczne. Mozna w ten sposob znalezc sobie wiele ciekawych miejscowek, ktore z brzegu i w woderach sa dla innych niedostepne. Do takich wypraw uzywam wedki teleskopowej, matchowej 390cm, do 20g c.w.
Druga teleskopowka najczesciej przystosowana jest do lowienia na zywca. Wedek teleskopowych na pontonie uzywam tylko dla wlasnej wygody. Mozna je bardzo szybko zwinac, gdy zaistnieje potrzeba a jednoczesnie zajmuja one mniej miejsca. W Twoim przypadku przy dlugosci pontonu 260 cm tego miejsca bedziesz mial malo, oprocz wedek zabierzesz przeciez jakas torbe z przyborami, wiaderka z zaneta, podbierak , prowiant itp. Jesli chodzi o montaz zestawow splawikowych, ich gramature, to proponowalbym Ci poczytac na ten temat na roznych stronkach i forach. O splawikach , o dobraniu obciazenia i o wygruntowaniu zestawu moznaby napisac prace doktorska! Pozdrawiam i zycze udanych polowow:-)
a jaka jest różnica czy to ponton czy łódż po za stabilnością ja wędkuje z łodzi już kilka sezonów
stosuje teleskopy 4,5m krótki skład spławiki około 3gr chyba że łowie powyżej 10m to stosuje 5-6gr wszystko żależy czy łowisz płytko czy głęboko
(2013/03/03 18:10)Jest róznica. Na większej fali stojąc na otwartej wodzie z pontonu nie polapiesz bo są niskie burty i woda chlapie lodz ma wyższe burty ja np.lapie w zatokach do góra 4 m na odleglośćiówki 3 90 do 4 20m. Na glębszą wode jak kolega wyżej pisze jak najbardziej teleskop żeby przelot zrobić.
łódka i ponton raczej kołsze się na fali a nie opiera się jej ,co do teleskopów używam ich bo podczas płynięcia na łowisko nie zajmują miejsca nie krępują cie na łodzi ,na głębokim da się łowić ale trzeba kotwiczyć na płytkim i rzucać na głębokie
na początek radze popływać i popróbować