Wędkowanie bez opieki

/ 11 odpowiedzi
Witam,
Takich tematów w internecie jest niezliczona ilość - wiem. Skończyłem 14lat, mam kartę (uczestnik) oraz zezwolenie.
   Pytanie jest takie :
         - Czy mogę łowić już bez opieki dorosłego ?

Z tego co wyczytałem to odkąd mam kartę i mam już swój dzienny limit mogę łowić samodzielnie. Jednak jak w kole opłacałem zezwolenie Pani powiedziała mi, że mogę łowić, ale musi być ze mną osoba pełnoletnia. Chodzi o to, że nie muszę już łowić przy wędkarzu ale musi być osoba, która mnie nad wodą pilnuje.

Napisałem ten temat, bo już się pogubiłem a z innych trudno się doczytać, a mając wszystko załatwione legalnie, szkoda za głupotę zapłacić mandatu

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź
JOPEK1971

Witam,
Takich tematów w internecie jest niezliczona ilość - wiem. Skończyłem 14lat, mam kartę (uczestnik) oraz zezwolenie.
   Pytanie jest takie :
         - Czy mogę łowić już bez opieki dorosłego ?

Z tego co wyczytałem to odkąd mam kartę i mam już swój dzienny limit mogę łowić samodzielnie. Jednak jak w kole opłacałem zezwolenie Pani powiedziała mi, że mogę łowić, ale musi być ze mną osoba pełnoletnia. Chodzi o to, że nie muszę już łowić przy wędkarzu ale musi być osoba, która mnie nad wodą pilnuje.

Napisałem ten temat, bo już się pogubiłem a z innych trudno się doczytać, a mając wszystko załatwione legalnie, szkoda za głupotę zapłacić mandatu

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź

Możesz łowic,pani nie słuchaj. (2012/06/28 21:15)

SwisTakovy

Dziękuję za szybką odpowiedź : ) (2012/06/28 21:17)

jurasek15

Chyba, że łowisz w nocy. (2012/06/28 21:22)

withanight88

W dzień możesz wędkować , w nocy po ukończeniu 16 lat. (2012/06/28 21:44)

withanight88

"4. Prawo do samodzielnego wędkowania ma wędkarz, który ukończył 14 lat, z tym, że młodzież do 16 lat nie ma prawa do wędkowania w porze nocnej bez nadzoru osoby uprawnionej do opieki." (2012/06/28 21:46)

okonilowca

A mając 16lat można łowić samemu z łodzi? (2012/06/28 22:38)

Roxola

Mając 16 lat jesteś już wędkarzem z pełnymi uprawnieniami i patrząc "okiem PZW" na kwestię wędkowania z łodzi, to możesz.Jednak policja wodna i WOPR nie zezwalają osobie niepełnoletniej pływać samej na łodzi,jeżeli nie posiada karty pływackiej....  więc nie możesz. (2012/06/28 22:55)

edyj71

tzw. państwo w państwie eh.. (2012/06/28 23:06)

mielec

tzw. państwo w państwie eh..

Nie państwo w państwie tylko bezpieczeństwo ponad wszystko. (2012/06/29 08:32)

Blitz

Mając 16 lat jesteś już wędkarzem z pełnymi uprawnieniami i patrząc "okiem PZW" na kwestię wędkowania z łodzi, to możesz.Jednak policja wodna i WOPR nie zezwalają osobie niepełnoletniej pływać samej na łodzi,jeżeli nie posiada karty pływackiej....  więc nie możesz.

Nie istnieje taki przepis, WOPR nie ma prawa legitymować kogokolwiek, z czegokolwiek. Karta pływacka to fikcja od lat 90 gdzie przestała mieć jakiekolwiek znaczenie.
Policja może Cię skontrolować jedynie i możesz pływać sam na łodzi jeśli posiadasz uprawnienia (na łodzie motorowe) - np. sternik motorowodny, ukończone 18 lat, i środki ratunkowe na łodzi dla każdego. Swoją drogą na łodzi powinien być ktoś dorosły jeśli masz <18 lat, nie ważne czy łódź z silnikiem czy na wiosłach. (2012/06/29 09:30)

Roxola

Uważasz, że np. 14latek (w tym wieku, może również sam wędkować w dzień) może sam pływać łodzią nawiosłach i nie będzie z tego powodu, żadnych konsekwencji ?Nie wnikałam w szczegóły przepisów jakimi kieruje się policja w stosunku do osób nieletnich na łodzi,ale stanicowy nie wypożyczy łodzi osobie nieletniej bez okazania karty pływackiej.Karta ta nie jest fikcją jak piszesz, nadal obowiązuje i uzyskuje się ją po zaliczeniu sprawdzianu z umiejętności pływackich.Nie piszemy tutaj o łodziach z silnikiem, ale o pływaniu na wiosłach. (2012/06/29 10:03)