Zaloguj się do konta

Wędkowanie, a jednakowe opłaty w całym kraju.

utworzono: 2011/08/12 17:55
mariusz7506

dlaczego nie ma oplat na caly kraj , jedziesz na leszno lub poznan to musisz oplacic dodatkowo to zdzierstwo i paranoja dla przykladu jezioro w boszkowie to oplata za dobe 20 zl.trzeba moze to zmienic

[2011-08-12 17:55]

Jack14

Jak możesz to zmieniaj jestem za :-) [2011-08-12 19:16]

Hichu

Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo ,że chodzi o kasę. Wedkarz to osobnik od którego należy brać tylko pieniądze. Jak nie za łowisko , to za sponing lub też łódkę . A co w zamian. Zapewne przeważnie nic. Nie wiem jak jest gdzie indziej ale tam gdzie ja jeżdżę przeważnie/ okręg toruński/ na jednym z jezior największym kłusownikiem/?/ był zawodowy rybak PZW.

[2011-08-12 20:23]

Hichu

Cd. Uzupełnienie poprzedniego postu. Decyzją zarządu okręgu Toruń na "moim" jeziorze wstrzymano odłowy sieciowe. Biorać pod uwaf\gę moje spostrzeżenia oraz opinie innych znajomnych mniej lub bardziej wędkarzy uważam ,że już po prostu nie było co odławiać aby nie doprowadzić do całkowitego zaniku ryb w jeziorze. Chciałbym się mylić w moich osądach na tem sytuacji w tym jeziorze.

[2011-08-12 20:31]

towarex

Dawniej to jest około 15 lat wstecz jak wykupiłeś składkę na wody górskie (najdroższą wówczas) to można było łowić w całym kraju. Powiem tak , mamy 16 województw i tyle powinno być okręgów ale emeryci tkwią ciągle w PRLu i mamy 49 okręgów PZW czyli dawnych województw. Rachunek jest prosty 49 okręgów=więcej kasy-16 okręgów=mniej kasy i 33 okręgi do likwidacji łącznie z całą administracją czytaj starymi pierdzielami, którzy na to nigdy nie pozwolą dopóki żyją! pzdr

[2011-08-12 22:27]

withanight88

całą administracją czytaj starymi pierdzielami, którzy na to nigdy nie pozwolą dopóki żyją! pzdr

NIe pozostaje nic innego jak życzym im rychłej śmierci, wtedy zbrojenie betonu lekko puści.

[2011-08-13 08:21]

ale chwila ,chwilunia to wy w tej chwili jesteście za powrotem PRLu ,komuny ;żeby za parę złotych módz wędkować wszędzie.Wychodzi na to że w was tkwi "beton"System jaki jest teraz jest sprawiedliwy;chcesz dwa dni połowić w innym okręgu? to se zapłać te 2-3 dychy niech twoja kasa pójdzie na zarybianie jeziora gdzie chcesz łowić .Chcesz jechać na tydzień na Soline? prosze tylko se zapłać w tamtym kole.Niema łowienia "za darmoche" Tamte czasy na szczęście sie skończyły.Opłaty na cały kraj nie miały by żadnego sensu.Wy to byście za darmo chcieli wędkować , opłata 60 zł na cały kraj albo jakieś porozumienia jak za komuny i co jeszcze?wszystkie baby wspólne?? [2011-08-13 09:19]

J-A-C-E-K

Pierwsza sprawa:

W moim okręgu jest jeszcze śmieszniej. Pobliska rzeka Rega jest podzielona na dwa obwody. W/g mojej składki mogę łpwic na obwodzie nr 1 do którego mam jakieś 80 km, a nie mogę łowić na obwodzie nr 2 do którego mam jakieś 10 km heh.

To prawda kiedyś ta gospodarka wodami była bardziej przejrzysta a wędkowanie teraz sprawia coraz więcej problemów (finansowych w szczególności).

Druga sprawa:

Częściej można będzie spotykać wędkarzy bez kart (w związku z pierwszą kwestią). Czasami na forum spotykałem wpisy, o tym że łowiący bez zezwoleń to ,, kłusownicy''. Obawiam się, że ci którzy tak piszą w zyciu prawdziwego kłusola na oczy nie widzieli.

[2011-08-13 09:28]

82marco

ale chwila ,chwilunia to wy w tej chwili jesteście za powrotem PRLu ,komuny ;żeby za parę złotych módz wędkować wszędzie.Wychodzi na to że w was tkwi "beton"System jaki jest teraz jest sprawiedliwy;chcesz dwa dni połowić w innym okręgu? to se zapłać te 2-3 dychy niech twoja kasa pójdzie na zarybianie jeziora gdzie chcesz łowić .Chcesz jechać na tydzień na Soline? prosze tylko se zapłać w tamtym kole.Niema łowienia "za darmoche" Tamte czasy na szczęście sie skończyły.Opłaty na cały kraj nie miały by żadnego sensu.Wy to byście za darmo chcieli wędkować , opłata 60 zł na cały kraj albo jakieś porozumienia jak za komuny i co jeszcze?wszystkie baby wspólne??

Nie chodzi o powrót kumuny. Chodzi o to że od 1999r mamy 16 województw. A okręgów PZW jest nadal 49 jak było przed 99r. Ich liczba powinna byc automatycznie zmniejszona do 16 jak np. Urzędy Wojewódzkie (z 49 zrobiono 16). Dziadki z PZW pewnię z chęcią podzieliliby okręgi na okręgi itd. Ja tylko czekam na czasy kiedy w PZW będzie większość młodych ludzi nie zaszczepionych PRL-owskimi nawykami.

A co do opłat to oczywiście powinny być, i nikt tu nie pisze że chce wędkować za darmoche.

[2011-08-13 10:34]

ryukon1975

ale chwila ,chwilunia to wy w tej chwili jesteście za powrotem PRLu ,komuny ;żeby za parę złotych módz wędkować wszędzie.Wychodzi na to że w was tkwi "beton"System jaki jest teraz jest sprawiedliwy;chcesz dwa dni połowić w innym okręgu? to se zapłać te 2-3 dychy niech twoja kasa pójdzie na zarybianie jeziora gdzie chcesz łowić .Chcesz jechać na tydzień na Soline? prosze tylko se zapłać w tamtym kole.Niema łowienia "za darmoche" Tamte czasy na szczęście sie skończyły.Opłaty na cały kraj nie miały by żadnego sensu.Wy to byście za darmo chcieli wędkować , opłata 60 zł na cały kraj albo jakieś porozumienia jak za komuny i co jeszcze?wszystkie baby wspólne??

Nie chodzi o powrót kumuny. Chodzi o to że od 1999r mamy 16 województw. A okręgów PZW jest nadal 49 jak było przed 99r. Ich liczba powinna byc automatycznie zmniejszona do 16 jak np. Urzędy Wojewódzkie (z 49 zrobiono 16). Dziadki z PZW pewnię z chęcią podzieliliby okręgi na okręgi itd. Ja tylko czekam na czasy kiedy w PZW będzie większość młodych ludzi nie zaszczepionych PRL-owskimi nawykami.

A co do opłat to oczywiście powinny być, i nikt tu nie pisze że chce wędkować za darmoche.

Zgadza się.Chcemy tylko by ci wszyscy "prezesi","sekretarze" i inni odeszli tam gdzie ich miejsce(do roboty).W żadnym cywilizowanym kraju nie utrzymuje się tylu darmozjadów i nierobów.Jedyne co słychać o ich pracy to ciągłe "walne zebrania","zawody zarządów i działaczy".Kpina z dzisiejszych czasów.Zdaję sobie sprawę że im odpowiada takie zajęcie które kończy i zaczyna się na wzięciu wypłaty ale czy wszystkim to odpowiada?Szczególnie wędkarzom z składek których ten cały "moloch" (PZW) jest utrzymywany.

[2011-08-13 10:51]

Ależ koledzy . Zmniejszenie liczby okręgów to jedno a "krajówka" do której tęsknią coponiektórzy to "insza inszość" .Przecież to jest bez sensem żeby ktoś np w Krakowie płacił składkę a przez pół roku wyławiał szczupaki z mazurskich jezior bo tam ma np domek letniskowy.Ps ciekawe czy wody o których pisze kol mariusz7506 należą do PZW?? [2011-08-13 11:33]

rygiel

Mój młodszy brat (zapalony wędkarz)jest kierowcą TIR-a.Przejeżdża Polskę tam i z powrotem,w domu jest gościem.Kiedyś w samochodzie woził wędkę i na postojach wędkował.Teraz musiał by opłacić składki w wszystkich okręgach.
[2011-08-13 11:53]

xsebit

chyba jeszcze spisz, czlowieku ja u siebie w kole nie widzialem zeby zarybiali jakikolwiek akwen

[2011-08-14 12:06]

Jack14

Koledzy przykład łowiska dzierżawione przez firmę XX (jak będzie potrzeba to napiszę). Składka roczna okolo 140 zł (łódz) na dowolnym jeziorze ale już opłata za 3 słownie trzy dni wędkowania jedno jezioro to raptem 40 zł. lub wszystkie 65 zł. (14-sto dniowe to już 100zł)

"Nic to tylko zapraszamy nad nasze wspaniałe jeziora w których złowisz wszystko z wyjątkiem dużej ryby lub wogóle jakiej kolwiek ryby :-)".

Pozdrawiam.

[2011-08-14 13:35]

ayem

Jestem za tym aby powstały nowe okręgi , nie rozumiem dlaczego zmieniono granice administracyjne województw a nic nie zrobiono z okręgami PZW , to jest chore . Mieszkam w Szczecinie i tu wody należą do PZW szczecin , jadąc do rodziców którzy wyprowadzili się na wieś w okolice Choszczna  i chcąc połowić muszę wykupić pozwolenie na wody PZW Gorzów bo dawniej ta część województwa należała do Gorzowskiego , a gdyby to zmienić wystarczyłoby jedno pozwolenie na całe województwo.
[2011-08-14 15:34]

ayem

To tak jakby ziemie zachodnie polski należały dalej do niemiec , tak i tu wody leżą w obrębie danego województwa a należą do innego .
[2011-08-14 15:37]

Mija

Myślę, że zezwolenie na cały kraj musiałoby być tak wysokie, że nikt by go nie wykupił. I tyle. [2011-08-14 15:46]

wisniak165

W końcu PZW musi za coś zarybiać zbiorniki...
[2011-08-14 16:15]

niestety nie wielu to rozumie....

[2011-08-14 17:08]

ayem

A co to ma wspólnego z bałaganem jaki teraz panuje , jeżeli zrobi się porządek z wodami aby należały do okręgów PZW będących w danym województwie to przecież opłaty dalej będą uiszczane , to tego chyba nie wszyscy są w stanie zrozumieć.
[2011-08-14 17:23]

ayem to łaskawie sobie policz już teraz PZW ma kłopot finansowe ,nie ma kasy na zarybianie ani na ochronę wód  a ty byś chciał aby okręgi były ponad 3 razy większe??? i pewnie jeszcze za tą samą kase co teraz?? przecież to nierealne!!! [2011-08-14 17:45]

Bo jeśli okręgów jest 49 to na każde z 16 województw przypadło by średnio 3 okręgi .więc w okręgu było by 3 x więcej wód do zarybienia i upilnowania.to opłata musiała by wynosić 600 zł!!! już słysze te płacze i lamenty. [2011-08-14 17:54]

rusikus

zaraz zaraz, przeca oplaty by sie zebraly z wedkarzy z bylych 3 okregow i ilosciowo by wyszlo to samo, jakie zatem 600 zl? ^^
[2011-08-14 18:02]

ale wtedy nie trzeba by było dopłat ,porozumień itd .PZW by za dużo straciło.na pewno na to nie pójdą.
[2011-08-14 18:15]

ayem

mniej by poszło na zarządy bo okręgów byłoby mniej zamiast 49 to 16
[2011-08-14 18:17]

ayem

ilu urzędasów trzeba utrzymywać to raz a  dwa to zgadza się , ze nie przybyłoby tylko wód ale i wędkarzy danemu okręgowi  przecież ci co opłacają dane wody dalej opłacali by to samo tylko  do innego gospodarza wód .
[2011-08-14 18:21]