Zaloguj się do konta

Wędki na zawody-bat,tyczka i match?

utworzono: 2010/01/12 18:08
waldziu12

Czy na zawodach używa się tylko bata lub tyczki czy można odległościówkę też zastosować ???
[2010-01-12 18:08]

ayem

bat lub tyczka gwarantują szybkie i precyzyjne łowienie , z odległościówką jest więcej zabawy z samą wędką ( zarzucanie , ściąganie zestawu ) trzeba szybko umieścić zestaw w miejscu nęcenia.
[2010-01-12 18:25]

waldziu12

ale można zastosować czy to raczej nie zbyt pasuje ??? a ajki jeszcze sprzę jest potrzebny na zawody
[2010-01-14 15:30]

gusto

JAK PISAŁ KOLEGA AYEM BAT DAJE MOŻLIWOŚC ŁOWIENIA SZYBKOŚCOWEGO A OTO CHODZI NA ZAWODACH JA U SIEBIE ŁOWIE TRZEMA BATAMI 3-5-7 I JAK NARAZIE MOJE MIEJSCA NA ZAWODACH TO 1-3 A CO DO TEGO CZY WYPADA CZY NIE TO ZALERZY OD MIEJSCA WYLOSOWANEGO NIE WSZĘDZIE POŁOWISZ BATEM SĄ MIEJSCA GDZIE ODLEGŁOŚCIÓWKA JEST NIEZBENDNA ZAWSZE MAM JĄ NA ZAWODACH W POKROWCU POŁAMANIA KIJA I SAMYCH WYGRANYCH POZDRO
[2010-01-14 15:53]

waldziu12

a czy mogli byście mi powiedzieć jaki jest jeszcze sprzęt potrzebny
[2010-01-14 17:05]

Romuald55

witam! trzeba pamietac ze w konkurencji splawikowej mozna lowic kazda wedka wuposazona w splawik pod warunkiem,ze 90 % obciazenia nie ma kontaktu z dnem.najskuteczniejsza jest tyczka,poniewaz lowi sie nia precyzyjnie [2010-01-16 22:17]

marcoss82

Czy na zawodach używa się tylko bata lub tyczki czy można odległościówkę też zastosować ???

Oj to zależy..!!!

na początku np na jeziorze , kanale,rzece ,zaczynasz tyczką... jesli sa efekty łowisz ją do końca. Jeśli ryba bierze często, lub pod tyczką siedzi ukleja i bierze ci z powierzchni  dajesz cięższy spławik, lub obciażenie obniżasz niżej by przyneta szybko opadła, a jeśli ukleja lub drobnica bierze ci przy dnie, odkładasz tyke bo sie zajedziesz:) i bierzesz bata, jest szybszy w tym celu musisz mieć takiego bata by trafić spławikiem tam gdzie nęcone jest pod tyczke...

Jeśli na tyczke i bata nic nie bierze próbujesz łowić bacikiem 3-4m uklejki lub drobiazg, jeśli to nie pomaga bierzesz odległościówke i łowisz dalej np 30m od brzegu lub dalej(wcześniej możesz wystrzelic pare kul by w razie jak na tyke ci niepodejdzie ryba była pod odległościówką...

Jeśli łowisko jest bardzo płytkie np: pod tyką 13m masz  może 1 m lub mniej wody ,a woda zimna to zabardzo tyczką nie połowisz lub batem, tylko samą odległościówką z daleka gdzie głębokość jest większa.

To zależy jaka woda i jak ci ryba podchodzi... bo np.. jeśli łowisz tyczką co 10-15 min płotki ok 20 cm, a pod bacikime 3-4m masz ukleje duże... to odłóż tyke bo nie ma sensu łowić na nią, jeśli na bacika co chwile masz uklejki i wage zrobisz większa..  to samo sie tyczy odległościówki.. jeśli i na bata czy tyczke słabo żeruje spróbuj na odległościówke(gdzie wcześniej pare kulek wystrzeliłeś, bo akurat dalej może też niebedzie tez często brała ryba ale może ci brać duża płoć lub leszcz....

Kiedyś na zawodach okręgowych na jeziorze startowałem w zawodach i nikomu nic nie brało..i na odległościówkę i bata długiego czy tyczkę.. brała jedyna ryba na tych zawodach, na bacika 3m był to ciernik ,gdzie trzeba było załozyc haczyk 26 i przypon 0,04mm .Jak ktoś miał siatke z wielkimi oczkami to wszystko mu uciekło.. ja miałem taka siatke ale miałem butekle po coli rozciołem ja w połowie nalałem wody i tam wrzucałem ryby..No nie chciałbym takich zawodów powtórzyc gdzie biora rybki akwariowe:)) żadna przyjemność.

Musisz sam strategie na rybach rozegrać.. i szybko obmyśleć plan jak zaczniesz łowić by skutecznie powędkować!!!  POZDRAWIAM

[2010-02-04 13:22]