Wędkaskie przysłowia - jak znacie to się podzielci
2009-04-01 / 72 odpowiedzi
konto usunięte
Przeczytałem dziś na forum, że na ryby warto czasem zabrać ocet i mydło:P Pomyślałem więc, że dobrze by było poznać więcej tego typu powiedzeń lub przysłowiów. Jeśli jakieś znacie to bardzo proszę podzielcie się nimi. Myślę że niektóre mogą okazać się bardzo trafne i zarazem zabawne. Dla przykładu mój wujek zawsze powtarzał: "wiatr ze wschodu - ryby chodu":P A może jakieś wymyślicie? Pozdrawiam
Tego nie znasz - sam je wymyśliłem: "Kto ogląda niebo w wodzie - ten widzi ryby na drzewach" A to już nie moje: "Rybak wraca z ryb z rybami, a wędkarz z wędkami" (2009/04/01 16:55)
he he Dobre. ja też jak jestem na rybach zwłaszcza wśród starszych wędkarzy to często się słyszy jakieś wędkarskie przysłowia i powiedzenia. nie pamiętam dużo ale jedno mi utkwiło w pamięci. "Machaj Wędą - Ryby będą" Pozdrawiam wszytkich. (2009/04/01 17:26)
Jak jestem na rybach i ktoś podchodzi i pyta: - czy są ryby? odpowiadam - są leszcze, ale w wodzie jeszcze. A jak pyta: - czy coś złapałeś? odpowiadam - suma z dwóma (2009/04/01 17:34)
Witam! Moim ulubioym przysłowiem wędkarskim, z resztą jak najbardziej trafnym jest : "czy ryba bierze, czy nie bierze, zawsze wymieniaj robaki na świeże". (2009/04/01 17:58)
"W Polsce już tylko ryba nie bierze" A teraz przysłowie dla miesiarzy (wymyślone przed chwilą): - "co większe jak wesz, do domu bierz" (2009/04/01 18:04)
znam takie: jak jedziesz na ryby to weź mydło i recznik;bo jak nic nie złowisz to bedziesz miał się czym umyć:) a drugie przysłowie wymyślonym przeze mnie jest na moim blogu. Pozdro (2009/04/01 18:06)
Gdzie patyki-tam wyniki. Kto dna nie przeorze niech nie marzy o potworze. Wrona kracze, kaczka się śmieje nad wodą nic się nie dzieje. (2009/04/01 19:15)