Zaloguj się do konta

Wędkarze i TPRIiG - różnice w przepisach ?

utworzono: 2012/02/16 16:26
prezes28

Witam kolegów. Nie jest to oskarżenie, lecz chęć poznania prawdy. Mam tylko nadzieję, że te opisane przypadki to jedyne ich wpadki. Od kilku lat Ina, stała się jedną z lepszych rzek trociowych. Towarzystwo Przyjaciół Rzeki Iny i Gowienicy, powstało dla ochrony tych rzek przed kłusownictwem. Czy na pewno??? Ostatnio przeglądając You Tube odnalazłem dwa filmiki przedstawiające członków TPRIiG, łowiących trocie w grudniu. Te filmiki zostały już usunięte, dobry ten był co dodał film 29 grudnia 2009r. jako otwarcie sezonu 2010r. Też bym tak chciał! Zamieszczać na You Tube filmik z trocią, którą dopiero, podkreślam dopiero złowię za 3 dni! Ciekawe jak można tak poruszać się w czasie! Dodatkowo przeglądając forum TPRIiG link do strony www.tpriig.pl/. dział POŁOWY 2012r. Znalazłem na 10 stronie ciekawostkę, mianowicie członka TPRIiG z niedużą trotką, jak mówi opis złowioną 13 grudnia w lesie Goleniowskim na Inie. Dla informacji dodam, że cały odcinek Iny o którym mowa jest wyłączony ze spinningowania co roku od 1 października do 31 grudnia. Mam nadzieję, że koledzy wędkarze wypowiedzą się na ten temat. Może ktoś z TPRIiG wyjaśni nam tą dziwną sytuację. Najbardziej szokujące było dla mnie stanowisko pozostałych członków TPRIiG piszących na forum. Nikt nie zwrócił uwagii koledze, za to wszyscy mu gratulują. Poniżej zamieszczam kopię ze strony TPRIiG: Niestety fotki nie udało mi się wstawić, zainteresowanych kieruję na stronę, jak wpiszesz poniższy link wyskoczy fotka:

http://img607.imageshack.us/img607/5029/89732468.jpg

Tu możecie się wypowiedzieć koledzy na ten temat, jeśli posiadacie podobne materiały to proszę o zamieszczenie. W tym roku wraz z kolegami z koła byliśmy w styczniu na zmianę nad wodą. Łącznie 20 razy nad Iną, i brak jakiej kolwiek kontroli, a na Poczerninie miejscowy jak naz zobaczył 1 stycznia, to stwierdził. Panowie, teraz na trocie! W grudniu tu ludzie przyjeżdżali i łowili po 10szt.na głowę. Druga fala tarłowa w tym roku weszła w połowie grudnia, więc jest to bardzo możliwe. Natomiast na Bolechowie, jak zajechaliśmy 8 stycznia to wędkarze tam będący przed nami, szybko pozwijali wędki i bokiem uciekli do auta. Byli bardzo zaskoczeni osobami w "moro", pomylili nas z kontrolą. Brak kontroli nad Iną i wędkarze łowiący w grudniu to wielki problem naszych troci. Panowie, gdzie te kontrole???

O:POŁOWY 2012 1 mies. temu

Oklaski: 1

Witam.
Dzisiejsze trofeum kolegi Mariusza 48cm.Jego pierwsza w zyciu troc złowiona(13 grudnia ) na wachadłówke A.Kaczmarka w lesie goleniowskim w smiesznych okolicznosciach Branie nastapiło gdy zyłka przeleciała i zaczepiła o gałazke a wachadło wpadło do wody,na szczecie rybka zapieła sie bezpiecznie.Mała pomoc z mojej strony wedka i trotka bezpiecznie wyladowała na brzegu..
Mario gratuluje!

Uploaded with ImageShack.us

[2012-02-16 16:26]

Miro

Zanim koledzy wędkarze zaczniecie umieszczać negatywne komentarze w związku z treścią jaką zamieścił kolega "prezes28" prosiłbym o chwilę cierpliwości. To fakt że takowy opis ukazał się w jednym z postów na stronie TPRIiG jednak jest to tylko i wyłącznie pomyłka pisarska kolegi. Post Kolegi Grzegorza ukazał się dokładnie 1 m-c temu tak wskazuje automatyczny zegar zamieszczanych postów na naszej stronie widoczny w górze posta. 1 m-c wstecz czyli zamieszczony został dokładnie 13 stycznia 2012. To bardzo łatwo obliczyć a jeszcze łatwiej można w taki właśnie sposób jak to czynisz kolego "prezesie 29" zniweczyć naszą wieloletnią pracę w ochronie rz. iny i naszą nieskazitelną opinię w oczach naszych kolegów i przyjaciół.
Osobiście znam kolegę Grzegorza ręczę za niego w 100%. Co do filmów na youtubie zdecydowaną większość filmów z połowów na Inie zamieszczam osobiście jako ich twórca. Można mnie łatwo znaleźć i moje filmy Miro0612. Film pt. otwarcie sezonu 2010 jest nadal dostępny w sieci pod adresem   https://www.youtube.com/watch?v=VxR456g_KC4 prawdopodobnie  film o którym piszesz kolego nosi tytuł Troć Iny 2010 i został zamieszczony 29 grudnia 2010r i jam to osobiście uczynił. Materiał w nim zawarty jest zbiórką zdjęć i filmów z sezonu trociowego z roku 2009r a powstał on jako materiał promocyjny rzeki przed naszymi zawodami Troć Iny 2010 lin do materiału  https://www.youtube.com/watch?v=lreoYpt03eA . I takim to sposobem pomówień nie doczytania tego co się czyta, nie rozumienia tego czego się widzi posądza się takich działaczy na rzecz ochrony salmonidów w dorzeczu rz Iny o kłusownictwo jak członkowie TPRIiG??? Jak mogły twoje dłonie wystukać na klawiaturze komputera takie słowa. Powstrzymam się o wyrażania swoich odczuć w tej sprawie - może masz w tym jakiś cel kolego "Prezesie" Co do kontroli zapamiętaj sobie, że członkowie SSR nad rz. Iną to nie militarna formacja pobierająca comiesięczne wynagrodzenia za swoją pracę ale społecznicy w 100% pracujący ciężko po to abyście mogli dobrze i z radością połowić na naszej rzece o czym świadczą wędkarskie wyniki . Jesteś wędkarze takim samym jak my wszyscy i skoro twierdzisz, że widziałeś uciekających wędkarzy "ponoć kłusowników" to jaka była twoja reakcja w tej sprawie. Może podzielisz się na łamach tego portalu z nami???. Szkoda słów. Zastanawiam się mocno nad dalszą promocją ze strony TPRIiG trociowej rzeki Iny. W mojej osobie szlaban na wszelkie informacje.
[2012-02-16 18:23]

sebcio2

Niedoczytam,trochę dodam, rzucę błotem-polska specjalność.Wstyd Erneście,wstyd [2012-02-16 18:56]

Rataj208

Erneście co ty wogóle wypisujesz?? Najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem a nie oczerniasz ludzi dzięki którym tak naprawdę te trocie pływają w Inie. Grzesiek się pomylił z datą pisząc 13 grudzień ale jak byś spojrzał nad posta to byś widział że wpis był z 13 stycznia. Powiem Ci że obrażasz mnie i moich kolegów którzy z własnej inicjatywy w listopadzie siedzą po nocach w deszcz śnieg czy mrozy nad rzeką i jej pilnują. Jeżdżą swoimi prywatnymi samochodami w ciągu miesiąca setki a nawet tysiące kilometrów nie dostając ani złotówki na paliwo. Zaniedbują rodziny i wszystko po to abyś mógł przyjechać 1 stycznia nad rzekę i złowić upragnioną troć! sam wstawiam filmiki na youtube mój nick Rataj208 i co złowiłem troć w sierpniu a filmik wstawiłem w październiku czy listopadzie i co powiesz że ją wtedy złowiłem?? A może zamiast oczerniać i snuć teorie spiskowe to w tym roku wybierzesz się w listopadzie nad Inę i z nami będziesz jej pilnował?? Wtedy będziesz miał jasną sytuację jak to wygląda i czy łowimy ryby w okresie ochronnym! Ale pewnie wtedy nie będziesz miał czasu będziesz zarobiony a to żona nie puści albo się rozchorujesz- bo po co się narażać tracić czas i energię niech sobie pilnują te wariaty z TOWARZYSTWA PRZYJACIÓŁ RZEK INY I GOWIENICY. Ja przyjadę na gotowe 1 stycznia tak??
Poznaliśmy się jakieś 2 lata temu na Belonadzie Zachodniopomorskiej organizowanej przez Ciebie później widzieliśmy się kilka razy nad rzeką Iną niestety jestem mocno zawiedziony że zamiast najpierw dowiedzieć się u źródła czy to prawda to odrazu takie pomówienia....
Myślę że w śród członków tpriig zrobiłeś sobie niezłą reklamę przed następną BELONADĄ.....
Tak więc prezes28 jak nie wiesz jak jest to nie gadaj takich rzeczy bo nas obrażasz.

[2012-02-16 19:11]

salmon1977

Dzien dobry.Jako autor powyzszego postu który zamiesciłem na stronie TPRIiG w Polowach 2012 na stronie 10 chciałbym dodac ze rybka kolegi była oczywiscie złowiona 13 stycznia.Po prostu zakradł sie błąd który jak widze kolega Prezes28 próbuje wykorzystać do zdyskerdytowania działań TPRIiG.Oczywiście za błąd serdecznie przepraszam i zapraszam nad tą piekną rzeke-w listopadzie i grudniu do ochrony tarła a od stycznia do połowów tych szleachetnych ryb.PozdrawiamGrzegorz Nżnikp.s.Prosze następnym razem o poprosić o pozwolenie  autora zdjęcia o na dalszą publikacje.

[2012-02-16 19:12]

Rataj208

Dodam jeszcze że zdjęcie wykonane przez Grześka nie mogło być wykonane w połowie grudnia bo w połowie grudnia 2011 roku nie było takiego wysokiego stanu wody w rzece aby w lesie powyżej Goleniowa wylewała się wodA z koryta, taka woda przyszła dopiero wraz z styczniowymi opadami deszczu około 6-8 stycznia.
[2012-02-16 19:24]

prezes28

Witam!!!

Zanim zamieściłem ten post, rozmawiałem z społeczną strażą rybacką w osobie kol.Stacha, wieloletni działacz. Jak poruszył ten temat w okręgu, to zerwał burzę, jak wynika z jego słów, które nam przekazał. -"sprawa jest załatwiona, a ta trotka złowiona 13 grudnia i została wypuszczona do wody! Sprawa zamknięta." Po tych słowach postanowiliśmy dodać post. Nie oskarżamy was! Pan panie Mirku jako administrator, powinien natychmiast ragować na pomyłkę kolegii z towarzystwa. A jeśli chodzi o film to były dwa filmy z 29 grudnia 2009r., jeden tak jak pan mówi zapowiedź troci 2010r. Natomiast drugii dotyczył samego łowcy i nie był wystawiony przez pana, a widziało go 10 osób oprócz mnie. Chyba mieliśmy zbiorcze przewidzenia? TPRIiG jak każda organizacja, zrzesza członków, lecz nie wszyscy są gotowi reprezentować dobre imie Towarzystwa. Jak najbardziej doceniamy wasze starania i dobro jakie staracie się czynić dla Iny. Tym bardziej byliśmy zszokowani tymi filmikami z grudnia i fotką z "tak błędnym opisem!". Mam nadzieję, że panie Mirku poświęci pan troszkę więcej czasu na przeglądanie materiałów dostępnych w necie. Co do zdjęcia na stronie, której jest pan administratorem, należało jako administrator wprowadzić sprostowanie, jeśli to tylko pomyłka. Bo argument licznika strony nie przemawia do nas, ponieważ świadczy on tylko o dacie dodania wpisu, a nie o tym kiedy ryba na zdjęciu została złowiona. Jeszcze tylko dodam, że rozumiem wasze zapracowanie, lecz co roku spotykało się kontrole i to ocenialiśmy pozytywnie, a ten rok jest bez kontroli jak dotychczas, a to jest smutne. Nie ma patroli PSR, SSR, Policji, Straży Miejskiej itd. Co do dwóch wędkarzy, których spodkaliśmy to, zanim udało nam się dotrzeć do nich (wylana Ina) niestety błyskawicznie odjechali.

Pozdrawiam. 

[2012-02-16 19:42]

prezes28

W odpowiedzi Adamowi.

Ja was kolego nie oczerniam, tylko przekazuję to co wielu się nie podoba. Mianowicie opis zdjęcia i brak sprostowania, przez was i administratora. Jak myślisz ilu ludzi to zdjęcie z tym opisem irytuje? Radek jak byś czytał ze zrozumieniem tak jak to mi zarzucasz, to napewno wyłapał byś ten błąd w opisie kolegii. Co do pilnowania iny w okresie tarła, jak najbardziej wraz z kolegami traktuję to jak zaproszenie i napewno przyjedziemy. Zdaję sobie sprawę, że robicie za darmo ciężką dobrą robotę. Lecz pomyśl kolego jak taki opis postrzegają inni nie związani z TPRIiG, a będący z poza naszego okręgu. Dodam, że wyjaśnienia kolegi, który wprowadził to niefortunne zdjęcie z opisem, jak najbardziej mi wystarczą, zakładając że nie mam powodu mu niewieżyć. Na przyszłość koledzy, mała prośba czytacie opisy waszych kolegów, prostujcie je niezwłocznie, jeśli są błędne. Żaden z gratulujących tego nie zrobił. Nasówa się pytanie dlaczego??? A ty Adam mi zarzucasz - Brak zrozumienia tego co się czyta! Mam nadzieję, że osobą zainteresowanym to wystarczy. Wobraź sobie jak była reakcja, kolegów którzy widzieli ten film i to zdjęcie z błędnym opisem. A nie jest to ten film o którym mówi administrator, bo tamten film zaproszenie jest bez zarzutu. Ten natomiast nie pochodził ze zbiorów TPRIiG, a z zasobów prywatnych wędkarz, który jest póżniej widoczny na filmie członków towarzystwa. Ten post nie ma być obrażaniem was, członków TPRIiG, jedynie ma zwrócić waszą uwagę na nie które sprawy. "Pamiętań, ja dokładnie rozumiem, że nie myli się tylko ten kto nic nie robi". Tak jak pisałem liczyłem na waszą szybką reakcję i odpowiedź, a co do sprawdzenia, to członkowi SSR, też nie mam powodu niewieżyć! W mojej obiektywnej opini, należy wam się szacunek za to co robicie dobrego.

Pozdrawiam.

[2012-02-16 19:55]

sebcio2

Erneście wskaż nam tego wędkarza,na jakich filmach on występuje.Prześlij na adres kogoś z zarządu TPRIiG/zakładka kontakt. [2012-02-16 20:30]

salmon1977

Ciesze sie że mogłem pomóc rozwiać Twoje wątpliwości. Pozdrawiam
[2012-02-16 20:42]

prezes28

Witaj sebcio2!!!

Jak najbardziej, wraz z kolegami skompletujemy dokumentację i mamy zamiar tak uczynić, dodatkowo mogę załączyć zesnanie osób, które widziały ten filmik. I bezbłędnie wskarzą tego wędkarza. Moim zdaniem pocieszające jest to, że niektórzy wędkarze śledzą publikacje w necie i są wyczuleni. Im też zależy aby Inę rozwijać i walczyć z kłusownictwem. Wielki szacunek dla Ciebie członka TPRIiG, za porządne podejście do sprawy.

Pozdrawiam. 

[2012-02-16 20:42]

Rataj208

Erneście oczywiście że zapraszamy na ochronę tarła.....
Co do twoich zarzutów że nikt nie zauważył to fakt ale czy nie lepiej napisać do autora postu albo do admina że takie coś ma miejsce a nie pisać na publicznym forum od razu że skłusowana itp. jeżeli widziałeś filmik z połowu troci w grudniu i jesteś o tym przekonany że w innych filmikach z towarzystwa widziałeś typa to tak jak napisał sebcio2 napisz meila do członków zarządu tpriig kto to jest na jakich filmikach występuje i gdzie widziałeś filmik.... na pewno będą wtedy wyciągnięte konsekwencje. cieszy fakt że nie pozostajesz bierny w tej sprawie, tylko nie w ten sposób to przekazuj bo takimi postami robisz niepotrzebny ferment i przyklejasz łatkę całemu towarzystwu...
[2012-02-16 20:50]

covent

Erneście oczywiście że zapraszamy na ochronę tarła.....
Co do twoich zarzutów że nikt nie zauważył to fakt ale czy nie lepiej napisać do autora postu albo do admina że takie coś ma miejsce a nie pisać na publicznym forum od razu że skłusowana itp. jeżeli widziałeś filmik z połowu troci w grudniu i jesteś o tym przekonany że w innych filmikach z towarzystwa widziałeś typa to tak jak napisał sebcio2 napisz meila do członków zarządu tpriig kto to jest na jakich filmikach występuje i gdzie widziałeś filmik.... na pewno będą wtedy wyciągnięte konsekwencje. cieszy fakt że nie pozostajesz bierny w tej sprawie, tylko nie w ten sposób to przekazuj bo takimi postami robisz niepotrzebny ferment i przyklejasz łatkę całemu towarzystwu...

Nie znam tej sprawy wogóle więc nie chcę się wtrącać do tej dyskusji ale z zaznaczonym fragmentem zgodzę się; pewne niejasności najlepiej wyjaśniać nie  na forum publicum bo można komuś nie potrzebnie krzywdę zrobić.

[2012-02-16 21:31]

prezes28

Adamie, zaproszenie tak jak już pisłem przyjmujemy. Nie w moim interesie jest przypinanie łatki TPRIiG, w swoim tekście nie powiedziałem, że na fotografi jest skłusowana trotka. Przedstawiłem tylko opis zdjęcia i przetoczyłem przepis o zakazie wędkowania. Widzę, że dość skutecznie, bo nawet Tobie kolego na myśl przyszło słowo "skłusowana trotka". Wobraź sobie reakcję osób które ten opis czytały na waszym forum. Tak, jak myślisz,reakcja była identyczna jak Twoja, skłusowana trotka. Zanim napisałem posta wielokrotnie od klijentów mojego sklepu słyszałem złe zdanie na temat owej fotografi i opisu. Z jednym masz rację,poruszenie na forum było ryzykowne. Lecz tak na prawdę, po rozmowach z wędkarzami, zwrócił bym uwagę admina na opis zdjęcia i został by on usunięty! Wcale by to nie poprawiło ich zdania, a dodatkowo wzmogło podejżenia. W ten sposób, wcale nie przypiołem łatki TPRIiG, tylko udało się wyjaśnić nurtujący wielu wędkarzy z poza towarzystwa temat. Co do filmu o którym mówiłem, jak najbardziej jeśli uda nam się zgromadzić odpowiednią dokumentację, to niezwłocznie prześlemy ją do zarządu TPRIiG.  

Pozdrawiam.

[2012-02-16 22:30]

Artur Furdyna

Witam!
Chciałbym koledze Ernestowi podziękować za przenikliwość, której nam zabrakło. mam nadzieję, że sytuacja z niefortunnym opisem została wyjaśniona. W kwestii filmiku, na pewno wyjaśnimy ja także, bowiem w necie nic nie ginie, i historia tych działań na pewno jest. Mam jednak uwagę, i prośbę na przyszłość o rozwagę w publikowaniu zarzutów wobec organizacji, bowiem kolega w sumie stawia zarzut organizacji, i na takie zdarzenie będziemy musieli reagować zdecydowanie.
Na przyszłość lepiej dokładnie zbadać sprawę....
Co do ilości kontroli w cd
[2012-02-17 08:14]

Artur Furdyna

Ilość kontroli na Inie wzrosła do kilkudziesięciu rocznie, z głównym udziałem TPRIiG w tym dziele. W zeszłym roku na ogólna liczbę 231 w powiecie goleniowskim strażnicy wywodzący się z naszego grona zrealizowali jedną czwartą z nich, przy czym w gronie SSR Goleniów stanowimy 1/7 stanu osobowego. Główny wysiłek kładziemy no okres ochrony. W sezonie zakładamy, że każdy uczciwy wędkarz to strażnik i w razie czego zareaguje lub powiadomi odpowiednie służby.
Skoro kolega dostrzega jakieś braki, to zapraszamy do aktywnego uzupełnienia szeregów SSR....
[2012-02-17 09:10]

dariuszdyl

Witam!!!

Zanim zamieściłem ten post, rozmawiałem z społeczną strażą rybacką w osobie kol.Stacha, wieloletni działacz. Jak poruszył ten temat w okręgu, to zerwał burzę, jak wynika z jego słów, które nam przekazał. -"sprawa jest załatwiona, a ta trotka złowiona 13 grudnia i została wypuszczona do wody! Sprawa zamknięta." Po tych słowach postanowiliśmy dodać post. Nie oskarżamy was! Pan panie Mirku jako administrator, powinien natychmiast ragować na pomyłkę kolegii z towarzystwa. A jeśli chodzi o film to były dwa filmy z 29 grudnia 2009r., jeden tak jak pan mówi zapowiedź troci 2010r. Natomiast drugii dotyczył samego łowcy i nie był wystawiony przez pana, a widziało go 10 osób oprócz mnie. Chyba mieliśmy zbiorcze przewidzenia? TPRIiG jak każda organizacja, zrzesza członków, lecz nie wszyscy są gotowi reprezentować dobre imie Towarzystwa. Jak najbardziej doceniamy wasze starania i dobro jakie staracie się czynić dla Iny. Tym bardziej byliśmy zszokowani tymi filmikami z grudnia i fotką z "tak błędnym opisem!". Mam nadzieję, że panie Mirku poświęci pan troszkę więcej czasu na przeglądanie materiałów dostępnych w necie. Co do zdjęcia na stronie, której jest pan administratorem, należało jako administrator wprowadzić sprostowanie, jeśli to tylko pomyłka. Bo argument licznika strony nie przemawia do nas, ponieważ świadczy on tylko o dacie dodania wpisu, a nie o tym kiedy ryba na zdjęciu została złowiona. Jeszcze tylko dodam, że rozumiem wasze zapracowanie, lecz co roku spotykało się kontrole i to ocenialiśmy pozytywnie, a ten rok jest bez kontroli jak dotychczas, a to jest smutne. Nie ma patroli PSR, SSR, Policji, Straży Miejskiej itd. Co do dwóch wędkarzy, których spodkaliśmy to, zanim udało nam się dotrzeć do nich (wylana Ina) niestety błyskawicznie odjechali.

Pozdrawiam. 

Otwórz zdjęcie w Operze, kliknij na nie prawym przyciskiem i wybierz właściwości obrazka, wtedy zobaczysz datę wykonania zdjęcia i resztę informacji o nim. Zdjęcie wykonano 2012-01-13 około 15 [2012-02-17 09:17]

prezes28

Witam!!!

Co do zdjęcia, niemam więcej pytań. Cieszę się że będę mógł zainteresowanych członków odesłać do wyjaśnień. Jak dla mnie są one wystarczające, szkoda tylko, że nie został ten niefortunny opis szybko sprostowany. Lecz teraz będę mógł zapewnić moich kolegów, że powyższy przypadek był zwykłą, niefortunną pomyłką w opisie. Odnośnie filmów, zgłosimy się napewno do Ciebie Arturze. Mam nadzieję, zę ten post nie zaszkodził waszemu towarzystwu, tylko do dał zwolenników. Napewno dał wyjaśnienie tematu z którym do nas przychodzili wędkarze z poza towarzystwa. 

Pozdrawiam.

[2012-02-17 13:42]

prezes28

Co do kontroli. Pocieszające jest to, że jest ich coraz więcej. Lecz tak samo jak ja, zdajecie sobie sprawę, że wciąż jest ich za mało. Brak wystarczających środków, to poważny brak, a nie braki kadrowe. Cały styczeń jeżdżąc w różne miejsca z grupą członków koła i nie natknąć się na rzadną kontrolę, to trochę niezrozumiałe. Zdajemy sobie sprawę z ogromu pracy jaką wykonuje TPRIiG. Jako normalni wędkarze, chcieli byśmy aby kontrol nad Iną była czymś codziennym, a nie od święta. Czas może skorzystać z funduszy i naprawdę wzmocnić ochronę Iny. Nie tylko w trakcie okresu ochronnego, lecz tuż po nim również. Zwłaszcza w trakcie ciepłych zim i niskich stanów wody, które umożliwiają kłusownikom obfite łupy. Wiem, że łatwo mówić, gorzej zrobić. Mamy zamiar was wspierać, bo dla nas Ina też jest drogocenna. Kłusownictwo jest plagą w naszym kraju i tylko częsta kontrola nad wodą jest w stanie ochronić Inskie trocie. Częste kontrole w centrum Szczecina spowodowały, że tzw. "szarpakowcy" wynieśli się z tamtąd na dobre. Więc częste kontrole to chyba skuteczna, dobra droga. Kończąc, chcę podzienkować wszystkim członkom TPRIiG, za wypowiedzi w tym poście, oraz za wielkie oddanie na rzecz Iny. Myślę, że udało nam się wyjaśnić sprawę niefortunnego opisu zdjęcia i rozwiać domysły wielu wędkarzy, którzy o tym zdjęciu nam wspominali,a bali się zadzwonić lub napisać. Mam również nadzieję, że uda się zwiększyć ilość kontroli nad Iną nie tylko w okresie ochronnym troci. Prosił bym Ciebie o jeszcze jedną odpowiedź. Mianowicie, czy TPRIiG ma zasięg na całej Inie, czy tylko powiat Goleniowski. Ponieważ 70% naszych wizyt nad Iną dotyczył odcinka powiatu Stargardzkiego? Kto odpowiada za odcinek Sowno-Poczernin?

Z pozdrowieniami:

Ernest

[2012-02-17 14:10]

Miro

Odnośnie zapytania w sprawie działalności SSR. W ostatnim wydaniu WŚ nr 3/2012 str. 82 ukazał się obszerny artykuł naszego Kolegi (prawnika)Wojciecha Koźmińskiego. Bardzo dokładnie zostało opisane w nim jak można działać aby strażnicy powiatów ościennych -w naszym terenie powiatu  Stargardzkiego i Goleniowskiego mogli prowadzić kontrolę na rzece Inie nie bacząc na granice administracyjne powiatów. Odsyłam do lektury. 
Poczernin -Sowno to powiat Stargardzki.

[2012-02-17 21:45]

prezes28

Witam panie Mirku!!!

Dziękuję za odpowiedź, napewno wielu skorzysta z tej lektury. Miejmy nadzieję, że troci będzie coraz więcej w Inie, a kłusowników coraz mniej.

Pozdrawiam. 

[2012-02-18 11:57]