Wędkarstwo a kondycja ryb
utworzono: 2018/02/18 18:30
Zastanawiam się czasem jak wędkarstwo wpływa na kondycję ryb tzn jak wędkarze na to wpływają. Przecież nie każdy prawidłowo podbieraka rybę chwyta ja często suchą dłonią a nawet kładzie rybę gdzie popadnie,odchacza ją robi fotkę i wypuszcza i co dalej chyba dobrze to wszystko na rybę nie wpływa. Co sądzicie na ten temat. [2018-02-18 18:30]
Jak nie chcesz wpływać na kondycję ryb to znień hobby, kup latawiec albo aparat foto, innego wyjścia nie ma :) Bo zobacz, najpierw kaleczysz stworzenie, rozrywasz mu gębę hakiem, kotwicą a potem wyciągasz ją mokrą dłonią, kładziesz na macie,delikatnie odhaczasz, smarujesz ranę a twoje ego rośnie i dochodzisz do wniosku jaki to jesteś etyczny w tym co robisz :) [2018-02-18 19:25]
Wędkarstwo na rybę bardzo dobrze wpływa. Ryba cały czas się uczy: przynęt, zanęt, chaków. Czasami jest wyjęta z wody, wie jak wygląda świat zwierząt lądowych i jak smakuje powietrze. zdobywa w ten sposób doświadczenie, pogłębia wiedzę i otwiera umysł na inne rzeczy. [2018-02-19 10:34]
Wracając do pytania to kiedyś zlowiłem tego samego klenia (łatwo było poznac po lekko zdeformowanej płetwie grzbietowej) w ciągu pół godziny. Podejrzewam, że był w bardzo dobrej kondycji a może rzeczywiście chciał mnie lepiej poznac i nawiazać dłuższą znajomość:))) [2018-02-20 06:56]
Wędkarze zawsze negatywnie wpływają na złowioną rybę. Żadnej nie jest lepiej na haku. [2018-02-21 10:57]
Jak wędkarze wpływają na ryby?
Patrząc na sponiewieraną holem rybę w dłoni która do kompletu narobiła mi na tą ręke to jej nie zazdroszczę.:) Z drugiej strony są wody gdzie ryby są tylko dzięki wędkarzom, gdyby nie oni ich kasa i gospodarka właściciela to stałyby one pustką.
Ogólnie myślę że żadne działania wędkarskie w granicach rozsądku nie szkodzą rybom w żaden sposób. [2018-02-21 11:42]