Wędkarstwo w okolicy Gdańsk Przymorze

/ 20 odpowiedzi
Witam od niedawna wynajmuje stancje w Gdańsku Przymorze. Pochodzę z Mazur i jestem zapalonym wędkarzem. Mam więc wiele pytań dotyczących wędkowania w tamtych regionach. Jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o wędkowanie w innym regionie niż Mazury. Morze to dla mnie wielka niewiadoma. Pierwszy raz miałem okazję je zobaczyć na własne oczy tydzień temu i troszkę mnie przeraziło. Wiało troszkę a na morzu była metrowa fala to nie to samo co wypłynę swoją łódeczka na malutkim jeziorku gdzie pływam od dziecka i fala nie ma tam się nawet jak rozpędzić he he. Studiuje do 24.10.10.r. po tym czasie zamierzam szukać pracy i między czasie troszkę po wędkować w zależności od ilości wolnego czasu. Więc tak oto kilka pytań na które chciałbym znać odpowiedź.
1. Jak wygląda sprawa wędkowania w moim tymczasowym regionie (Gdańsk przymorze). Chodzi mi o to czy po 24.10.10.r. jeszcze wędkuje się w tych regionach np na Wiśle i innych pobliskich zbiornikach wodnych lub rzekach?
2. Czy w okolicy Gdańsk przymorze mogę swobodnie łowić w morzu z brzegu lub jakiegoś mola itp. Oczywiście po opłaceniu należnych pieniążków.
3. Czy mój sprzęt zda egzamin w tamtych terenach chodzi mi o Wisłę i Bałtyk i każde inne zbiorniki gdzie wolno wędkować. Posiadam wędkę Shimano Catana BX240M Ciężar wyrzutu 10-30g. Kołowrotek Shimano Catana 2500 RA oraz plecionkę nie pamiętam producenta i jej grubości ale wiem że ma wytrzymałość 14 kg. W tej chwili nie stać mnie na zakup innego sprzętu więc muszę zadowolić się tym co mam.
Jeżeli znalazłaby się osoba która chciała by mi pomóc w tej ciężkiej dla mnie przeprawie to bardzo prosiłbym aby podała mi numer telefonu w celu porozmawiania o wędkowaniu w tamtych regionach. Mam jeszcze bardzo wiele pytań. :)       
mario5401

Już czytałem te artykuły ale mało mi to uświadamia jak wygląda łowienie z plaży w morzu, a jak już wcześniej mówiłem nie mam kasy w tej chwili na kupno nowego sprzętu. Pewnie spróbuje połapać na to co mam chodziarz będzie to wyglądało może troszkę żałośnie ale dla mnie jest ważny nie wygląd lecz efekty, a jeżeli nie będzie dało się tym łapać w morzu ta dam sobie na luz z morzem :(  (2010/10/05 22:27)

baloonstyle

Witam
Z tego co piszesz to mieszkamy całkiem blisko siebie.
Więc od sprzętu zacznę.Nie masz szans na walkę tego typu sprzętem w Morzu, Wiśle i nawet Martwej Wiśle w okolicach Sobieszewa.Niestety c.w 100-120 to minimum.No na morzu to już zupełne inny kaliber.
Druga sugestia to wejdź na stronkę PZW Gdańsk i sprawdź sobie mapkę dostępnych wód.Przy okazji poznasz troszkę teren :))
W okolicach przymorza śmiało morzesz atakowac z brzegu oraz jest molo na zaspie na deptaku często od rana do wieczora jest obstawione przez moczy kiji ale zawsze da się wcisnąć :))
Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało :)) (2010/10/06 06:21)

baloonstyle

Co do łapania w mieście i pozwoleń bo o tym zapomniałem.
Cała Wisła w Gdańsku to pozwolenie morskie można je kupić w Centrum Gdańska na ul.Rajskiej w Małym Młynie.
Jeżeli chodzi o Motławę to już Troć.
z tym sprzętem co masz spróbował bym na kanale Śledziowym i Piaskowym  koło Martwej Wisły w miejscowości Wiślinka niedaleko od Gdańska.
Naprawdę poczytaj stronę PZW tam jest ładnie napisane i poczytaj też forum PZW. dużo pomocnych informacji :)) (2010/10/06 07:48)

baloonstyle

No i zapomniałem o najważniejszym i najlepszym :))
Pod nosem masz masę kutrów w całym Trójmieście,Sobieszewie, Władysławowie.
Jeżeli nie byłeś na dorszu to bardzo polecam.Imprezka za "stówkę" raz w miesiącu :))
Wędziska kupisz do 100 zł a kręciołek na rynku gdziekolwiek za 50zł i jest piękna zabawa która na długo pozostanie w Twojej pamięci :))
Więcej już nie spamuje. Mam nadzieję , że precyzyjnie odpowiedziałem na Twoje pytanko i choć troszkę pomogłem.
Pozdrawiam :)) (2010/10/06 13:18)

mario5401

Dzięki WIELKIE :). Właśnie takiej pomocy szukałem :). Więc jeszcze jedno pytanko na co mogę się szykować (jakie rybki?) po 24.10.2010.r. bo na mazurach to już praktycznie sezon zakończony ponieważ jeziorka powoli zamarzają :(. Jeżeli możesz mi ujawnić skąd jesteś to może miałbyś ochotę na wspólne wędkowanie. Byłoby mi bardzo miło gdyż nie znam tamtych rejonów i zwyczajów rybek w razie czego zawsze mogę się odwdzięczyć i za rok zaprosić do siebie na kilka dni wędkowania na małym jeziorku na którym łowię przeważnie szczupaczki a czasami trafiają się już nie małe zdobycze. :) (2010/10/06 19:46)

baloonstyle

Więc co do wspólnych wypadów to weekendy w październiku już zaplanowane na full , może coś z listopadem wymyślimy.
Ogólnie wszędzie jest sporo białej ryby , ale naprawde poważne rybki zaczynają się na Wiśle ale to wiąże się z inwestycja w mocniejszy sprzęt.
Pod koniec października odezwę się z tym wypadem :)) (2010/10/06 20:31)

mario5401

Ok Super a na co konkretnie byśmy się nastawili??? (2010/10/06 22:39)

baloonstyle

Głównie to biała rybka , jak wpadną jakieś maluchy bo od razy odpalamy flety bądź żywce.
Ja nigdy się nie nastawiam :)) Woda weryfikuje :)) (2010/10/07 05:59)

mario5401

Oki będziemy w kontakcie :) (2010/10/07 19:53)

u?ytkownik930

witam,

od początku ;-)

Surfcasting na naszych, gdańskich plażach nie jest znany, kilku kolegów próbowało ale bez efektów. W tej chwili możesz popróbować połapać flądrę i śledzia, z molo w Brzeźnie, Sopocie lub przy kapitanacie w Nw. Porcie. Tu jednak sprzęt jest potrzebny solidniejszy. Jeżeli chodzi o białą rybę, to polecam Martwą Wisłę i Motławę w części należącej do wód morskich (kłusolom z Troci nie polecam płacić), wspomniane już kanaly Piaskowy i Śledziowy, chociaż po GP Polski Piaskowy zmienił się w pustynię.....Jeżeli chodzi o zezwolenia, wybierz się, jak radził do ZO PZW na ul Rajskiej, tam zapłacisz odpowiednie składki, wykupisz też zezwolenie na wody morskie jednak musisz mieć wcześniej uiszczoną opłatę i dowód wpłaty, na miejscu nie ma możliwości zapłacenia. Pan z OIRM jest w czwartki od 8.00 do 14.00. Na jeziorach biała ryba zeszla już na zimowiska i koledzy słabo łowią za to można poganiać za drapieżnikiem. Na wiele fajnych miejscówek w Gdańsku dojedziesz ZKM-em, jak np. Motława, Martwa, czy łowiska ryb morskich. A w maju polecam wyprawę na belonę, nożna połapać z molo w Gdyni Orłowie, na Westerplatte, bulwar w Gdyni....... Masz więc wiele możliwosci, oby tylko starczyło Ci czasu na ....... naukę ;-).

pozdrawiam, w razie pytan wal śmiało GG 5088394.

(2010/10/16 18:06)

baloonstyle

witam,

od początku ;-)

Surfcasting na naszych, gdańskich plażach nie jest znany, kilku kolegów próbowało ale bez efektów. W tej chwili możesz popróbować połapać flądrę i śledzia, z molo w Brzeźnie, Sopocie lub przy kapitanacie w Nw. Porcie. Tu jednak sprzęt jest potrzebny solidniejszy. Jeżeli chodzi o białą rybę, to polecam Martwą Wisłę i Motławę w części należącej do wód morskich (kłusolom z Troci nie polecam płacić), wspomniane już kanaly Piaskowy i Śledziowy, chociaż po GP Polski Piaskowy zmienił się w pustynię.....Jeżeli chodzi o zezwolenia, wybierz się, jak radził do ZO PZW na ul Rajskiej, tam zapłacisz odpowiednie składki, wykupisz też zezwolenie na wody morskie jednak musisz mieć wcześniej uiszczoną opłatę i dowód wpłaty, na miejscu nie ma możliwości zapłacenia. Pan z OIRM jest w czwartki od 8.00 do 14.00. Na jeziorach biała ryba zeszla już na zimowiska i koledzy słabo łowią za to można poganiać za drapieżnikiem. Na wiele fajnych miejscówek w Gdańsku dojedziesz ZKM-em, jak np. Motława, Martwa, czy łowiska ryb morskich. A w maju polecam wyprawę na belonę, nożna połapać z molo w Gdyni Orłowie, na Westerplatte, bulwar w Gdyni....... Masz więc wiele możliwosci, oby tylko starczyło Ci czasu na ....... naukę ;-).

Tu się trochę nie zgodzę, na Westerplatte ludzie ciągną piękną białą rybę z zatoki i o każdej porze dnia można tam spotkać sporo wędkarzy :))

pozdrawiam, w razie pytan wal śmiało GG 5088394.

(2010/10/18 10:32)

u?ytkownik930

dobrze, że tylko trochę ;-). wymienilem Westerplatte w kontekście belony, o łowieniu białorybu nawet nie wspomniałem, bo ...... tam nie łowiłem. Póki co, wyczekuję slrdzia w Nw. Porcie. Moje GG jest dostępne dla każdego kolegi po kiju, nie tylko mario5401.

pozdrawiam

(2010/10/18 21:29)

baloonstyle

No to mam dobra wiadomość dla Ciebie :)) Śledź jest już na górkach zachodnich, w weekend juz ludzie atakowali bo jesienny śledź jest w zasięgu :)) (2010/10/19 07:50)

mario5401

Dzięki wielkie za odpowiedzi na moje pytanie. Jestem już w Gdańsku i nie mam neta ale od czasu do czasu chodzę do znajomych itp i troszkę mogę posiedzieć na tym portalu :).  (2010/10/19 16:41)

mario5401

Może wybiera się ktoś w ten weekend na śledzika? :)
Z chęcią bym się z kimś umówił na rybki i poznał troszeczkę łowisko. :) (2010/10/19 17:44)

u?ytkownik930

dzięki za info baloonstyle, o ile pogoda pozwoli pojadę do Nw. Portu, niestety, Górki odpadają, bo nie zdąże wykupić zezwolenia morskiego do soboty. Teraz wszystko zależy od pogody :-). (2010/10/19 17:55)

baloonstyle

Może wybiera się ktoś w ten weekend na śledzika? :)
Z chęcią bym się z kimś umówił na rybki i poznał troszeczkę łowisko. :)

Chętnie bym pojechał ale od piątku wędkuję na J.Ostrzyckim bo do niedzieli mam tam zawody o największą rybę :)) (2010/10/19 20:13)

baloonstyle

dzięki za info baloonstyle, o ile pogoda pozwoli pojadę do Nw. Portu, niestety, Górki odpadają, bo nie zdąże wykupić zezwolenia morskiego do soboty. Teraz wszystko zależy od pogody :-).

Pogoda napewno do poniedziałku będzie ok.Zawsze sprawdzam pogodę morską na ICM i jeszcze nigdy się nie zawiodłem :))
(2010/10/19 20:15)