Wędkarski prezent dla męża - co kupić?
utworzono: 2012/04/04 22:14
Witam,
chciałam prosić osoby doświadczone o pomoc w dobraniu prezentu dla męża - początkującego wędkarza. Chciałabym mu kupić przynęty sztuczne nadające się na następujące ryby: Szczupak, okoń, leszcz, płoć, kleń, ukleja, lin, pstrąg tęczowy, pstrąg potokowy, troć jeziorowa i głowacica.
Znalazłam na allegro przeróżne zestawy jednak są one tak różne pod względem kształtów rozmiarów i kolorów, że nie wiem na co się zdecydować:(
Czy brać to co najdroższe (?najlepsze?) czy może jest to przerost formy nad treścią?
Z góry dziękuję za pomoc.
[2012-04-04 22:14]na szczupaka moim zdaniem najlepsze są gumy- twistery -kopyta - gumowe imitacje ryb , kolory seledyn biały pomarańczowy i ich połączenia wielkośc hm od 8 cm w góre [2012-04-04 22:21]
Na szczupaka polecam woblery salmo lub tańsze, ale równie skuteczne woblery firmy kennart. Skuteczne kolory to takie imitujące naturalne ubarwienie ryby lub biało-czerwone. Rozmiar od 8 cm w górę.
[2012-04-04 22:31]
Ale rybostan urozmaicony. Na takie ryby jak leszcze, płocie, liny itp na pewno przyda się wygodny fotel z oparciami pod łokcie i miejscem na coś do picia.:)
[2012-04-04 22:44]Kol. Zielona wymienia prawie każdą rybe. A więc łowi różnymi metodami . Nie wiemy czy preferuje wody stojące (jeziora) czy płynące.
Jeżeli chodzi o prezent w postaci przynęt to ja bym nie ryzykował kupując je samej. Radziłbym skonsultować to z kimś kto łowi na tych wodach co małżonek. Po co mają leżec nie wykorzystane tzn. nie łowne.
[2012-04-04 22:46]A składki ma już opłacone ? Jeśli nie, to może po prostu składki jemu opłać, a sam niech zajmie się doborem przynęt i asortymentu. ;) [2012-04-04 22:55]
Moim zdaniem gumek mu nie kupuj, choć ich stosowanie też może wiele "przyjemności" sprawić a w pewnych sytuacjach są wręcz niezastąpione. Prowadzone głęboko /bez znaczenia na kolor i zapach/ równomiernym dość szybkim tempem - tylko czasami celowo zakłócanym, dostarczyć mogą wiele kapitalnych doznań. Ważny jest rozmiar. Wiadomo duża ryba duża guma.
Ja poleciłbym kupno, może nawet niełownego, ale droższego woblerka np Rapali w rozmiarze zdecydowanie większym od ochronnego płotki, tak pięknie i lśniąco wyglądającego, by przed snem oglądając to cacuszko chciał wierzyć, że ono pozwoli mu okiełznać wszelakie drapieżniki w wodzie. Prezent taki ja preferowałbym zdecydowanie niż najbardzej łowną gumkę.
[2012-04-04 22:55]
Na szczupaka polecam woblery salmo lub tańsze, ale równie skuteczne woblery firmy kennart. Skuteczne kolory to takie imitujące naturalne ubarwienie ryby lub biało-czerwone. Rozmiar od 8 cm w górę.
Dziękuję, popatrzę :)
Jaką metodą najczęściej łowi?
Spinning. Mucha na razie poszła w odstawkę ; )
Kol. Zielona wymienia prawie każdą rybe. A więc łowi różnymi metodami . Nie wiemy czy preferuje wody stojące (jeziora) czy płynące.
Wymieniłam szczerze mówiąc te ryby, które znalazłam w opisach zbiorników/rzek w naszym rejonie... bo tu na razie chce się w to bawić :) Nie mam pojęcia jakie ryby dokładnie chce łowić - sądzę, że jako początkujący raczej bedzie 'szedł na wszystko' co się złapie, byle przekraczało swą wielkością rozmiary ochronne :)
Zaplanowane na pewno ma wypady nad j. Czorsztynskie, nad Poprad, Dunajec, (rzeka w Sromowcach, wzdłuż granicy Pol-Sł nazwa wyleciała mi z głowy), + okoliczne.
Jeżeli chodzi o prezent w postaci przynęt to ja bym nie ryzykował kupując je samej. Radziłbym skonsultować to z kimś kto łowi na tych wodach co małżonek. Po co mają leżec nie wykorzystane tzn. nie łowne.
niestety nie znam nikogo :( Nie biorę udziału w spotkaniach koła i nie mam kontaktu z żadnym z jego 'łowiących' kolegów.
A składki ma już opłacone ? Jeśli nie, to może po prostu składki jemu opłać, a sam niech zajmie się doborem przynęt i asortymentu. ;)
składki opłacone ;) zaraz po odebraniu karty. także odpada :))
Ja poleciłbym kupno, może nawet niełownego, ale droższego woblerka np Rapali w rozmiarze zdecydowanie większym od ochronnego płotki, tak pięknie i lśniąco wyglądającego, by przed snem oglądając to cacuszko chciał wierzyć, że ono pozwoli mu okiełznać wszelakie drapieżniki w wodzie. Prezent taki ja preferowałbym zdecydowanie niż najbardzej łowną gumkę.
Hihi też o tym myślałam, bo to takie bardzo "po kobiecemu". Kupić coś co jest ładne estetycznie, niekoniecznie funkcjonalne dla mojego TŻ ;) Ale może uda mi się skompletować coś zarówno do łowienia jak i taki jeden CUDNY do podziwiania codziennie przez zaśnięciem :)) [2012-04-04 23:08]
Moim zdaniem dobre okulary polaryzujące będą dobrym prezentem,przydadzą się dla spinningisty jaki spławikowca czy grunciarza,lub do jazdy samochodem.Przynęty z pewnością dobierze sobie sam pod łowiska w których łowi.Ja chciałbym okulary...;-) [2012-04-04 23:12]
okulary to nie głupi pomysł - tylko jak tu dobrać takie by pasowały do kształtu twarzy? ... Mam obsesję na punkcie odpowiednio dobranych okularów :D
Prezent ma być oczywiście niespodzianką - nie może go przymierzyć wcześniej bo oczywiście w sklepie robiłby fochy i nie zgodzilby się za żadne skarby na to, bym mu je sprezentowała ;)
[2012-04-04 23:18]Czy taki Wobler :
http://allegro.pl/rapala-shad-rap-9cm-15g-sr09-sd-promocja-25-i2225940624.html
http://allegro.pl/rapala-x-rap-walk-xrw13-s-13cm-35g-powierzchniowy-i2193423225.html
http://allegro.pl/rapala-x-rap-deep-xrd10sb-10cm-13g-i2210447764.html
http://allegro.pl/rapala-wobler-jsr-07-promocja-i2191407719.html
http://allegro.pl/rapala-max-rap-mxr13-fayu-13cm-15g-aerodynamiczny-i2195886327.html
łapie się już pod te piękne i lśniące?
Jak dla mnie nr 1 i nr 2 jest dużo ładniejszy niż te droższe, jednak pytam o męskie i wędkarskie spojrzenie ;))
Okulary polaryzacyjne, skrzyneczkę, wodery (długie kalosze), spodnio buty - według mnie przydatne do wszystkiego
[2012-04-05 10:24]
okulary, krzesełko, skrzynka wedkarska z wyposażeniem tj spławiki, cięzarki, koszyczki itp, kij z kołowrotkiem, podbierak, wodery, wyczynowa siatke do ryb, miski do zanęty, zanęty na caly rok, jakas kamizelka , torba wędkarska... Gumy, Blachy itp, wybór większy niż przy prezencie dla Kobiety to napewno :D
[2012-04-05 11:39]
Witaj! Ja osobiście od jakiegoś czasu stosuje te gumy ,,Soft 4Play,, i jestem bardzo zadowolony z nich. Nie są one zbyt tanie ale też nie są bardzo drogie za to ich praca i skuteczność jest super tym bardziej że można je uzbroić i prowadzić na wiele sposobów. Są dostepne na allegro i proponowałbym zakup 9 i 13 cm w naturalnych kolorach.
[2012-04-05 12:40]
zdecydowanie to jeśli mąż lubi także czytać
http://allegro.pl/zestaw-woblerow-salmo-1-prenumeratawmh-1rok-i2254827663.html [2012-04-05 13:29]
Torba na akcesoria wędkarskie i nie tylko,ja dostałem i się ucieszyłem xD
[2012-04-05 13:29]
ogólnie to nie polecam kupoweania gotowych zestawów tego typu np(skrzynka z akcxesoriami ) ja bym sie ucieszył z kołowrotka kamizelki(zależy czy spinninguje)ogólnie to lepiej wybadać co potrzebuje wiem po sobie czasem można nie trafić z niespodzianką ;) [2012-04-05 13:33]
zdecydowanie to jeśli mąż lubi także czytaćlub to
http://allegro.pl/zestaw-woblerow-salmo-1-prenumeratawmh-1rok-i254827663.html
http://allegro.pl/zestaw-mini-woblerow-salmo-4-prenumeratawmh-1rok-i254828174.html
[2012-04-05 13:35]
Witam,
chciałam prosić osoby doświadczone o pomoc w dobraniu prezentu dla męża - początkującego wędkarza. Chciałabym mu kupić przynęty sztuczne nadające się na następujące ryby: Szczupak, okoń, leszcz, płoć, kleń, ukleja, lin, pstrąg tęczowy, pstrąg potokowy, troć jeziorowa i głowacica.
Znalazłam na allegro przeróżne zestawy jednak są one tak różne pod względem kształtów rozmiarów i kolorów, że nie wiem na co się zdecydować:(
Czy brać to co najdroższe (?najlepsze?) czy może jest to przerost formy nad treścią?
Z góry dziękuję za pomoc.
Zaproś męża do sklepu, pozwól mu wybrać co chce i zapłać za to. Gwarantuje że będzie zadowolony. Kupując sama, możesz sprawić mu prezent z którego nie będzie rad. Moja żona tak robi. Pozdrawiam. [2012-04-05 15:52]
No co Ty żona Ci płaci za zakupy? Ja przed swoją muszę ukrywac ile na to wydaję. [2012-04-05 16:06]
Mąż nigdy nie pójdzie na układ - idziemy do sklepu ale JA płacę..
Udusiłby mnie przy ladzie nie bacząc na obecność ludzi dookoła :P
kamizelka / okulary / woblery / gumki / skrzynki.. Zaczyna się robić ciekawie :)
Kija nie będę mu kupować - bo po prostu się na tym nie znam. Jeszcze kupie taki jaki jemu nie pasuje i będzie leżał w kącie .. wolę jakieś drobiazgi, ale użyteczne :). Bardzo podoba mi się pomysł z okularami + ten boski woblerek, chocby tylko do oglądania. Takie okulary są naprawdę przydatne nad wodą? nigdy nie miałam ich w ręce. Czy spełniają swą rolę 'usunięcia' odbicia światła słonecznego w wodzie? Faktycznie jest dzięki temu lepsza widoczność?
wybór większy niż przy prezencie dla Kobiety to napewno :D
A to zależy :P ja lubie praktyczne rzeczy a że moją pasją życia też są ryby (tylko, że te pływające w domowych zbiornikach ; )) to wybór też jest duży :D Niestety mój TŻ jest niezbyt kreatywny w tej kwestii.. On lubi kupować bibeloty, ja ich nie lubię potem czyścić z kurzu :)