Wędka metoda
utworzono: 2022/09/13 13:38
witam,
mam starą wędkę teleskopową 3.6m i chciałem zapytać czy nada się ona na Method feeder czy musi mieć jakąś specjalną szczytówkę bądź budowę? [2022-09-13 13:38]
Niestety, ale się nie nada.
Po pierwsze, ciężar wyrzutowy.
Koszyk z zanętą swoje waży, nawet przy niewielkich odległościach do methody nie stosuje się raczej koszyków lżejszych niż 20 gr, do tego dolicz ciężar zanęty. Mało prawdopodobne, żeby stary teleskop wytrzymał rzucanie ciężarem rzędu kilkudziesięciu gram.
Po drugie, szczytówka i budowa kija.
Wędka feederowa powinna być dość sztywna i szybka, jedynie szytówka (robiąca za sygnalizator brań) powinna być miękka. Teleskopy, zwłaszcza starsze, najczęściej są kijami miękkimi o parabolicznej akcji.
Spróbować oczywiście można, ale śmiem twierdzić, że nie będzie to ani przyjemne, ani wygodne, ani efektywne.
[2022-09-14 08:20]
Koszyk z zanętą swoje waży, nawet przy niewielkich odległościach do methody nie stosuje się raczej koszyków lżejszych niż 20 gr,
Cholera nie wiedziałem że ze mnie taki amator, na wody stojące stosuję koszyk bez obciążenia, i jakos daje radę, więc skąd te twierdzenie że musi być te 20 gr ?
[2022-09-14 16:18]Cholera nie wiedziałem że ze mnie taki amator, na wody stojące stosuję koszyk bez obciążenia, i jakos daje radę, więc skąd te twierdzenie że musi być te 20 gr ?I po co te złośliwości?? Jak chcesz to możesz sobie nawet z żyłki koszyk upleść, będzie jeszcze lżejszy. Przy klasyku i owszem na stojących wodach koszyk bez obciążenia się świetnie sprawdza a przy mulistrym dnie to wręcz konieczność Kolega jednakże nie pytał o klasyka, tylko o methodę, tu koszyki z obciążeniem sprawdza się zdecydowanie lepiej, zwłaszcza dla początkujących (łatwiej ustawić zestaw bez poruszenia koszyka). [2022-09-14 18:16]
Kup sobie najtańszy feederek, bo to zawsze lepsze niż tradycyjna karpiówka. Tylko wędka feederowa odpowiednio wskaże Ci brania. Podrzucę Ci poniżej link do wędke feederowych, gdzie jak dobrze poszukasz kupisz już taką poniżej 200 zł.
W razie pytań pisz. Pozdrawiam.
Wędki feederowe
[2023-01-25 15:51]