Wędka spinningowa do plecaka.

/ 40 odpowiedzi
darks86

Ten temat przerabiałem dosyć długo... Ostatecznie kupiłem trochę spontanicznie pewien kijek, ale zadowolony jestem jak z żadnego innego sprzętu. Będzie długawo, ale mam nadzieję dość merytorycznie.

Zacząłem poszukiwania od teleskopów z krótkim składem. Zobaczyłem Mistrall Travel Spin 2,7m 10-30g i się zauroczyłem. Kijek po słożeniu ma jakieś 40 cm, sprzedawany w pokrowcu mieszczącym kołowrotek. Do tego leciutki (jakieś 160 gram), węgiel IM8 i cena w granicy 160 zł. Poszperałem i dowiedziałem się, że w praktyce ma cw 5-25g, czyli takie jak chciałem. W Bydgoszczy go nigdzie nie było, więc postanowiłem obadać najpierw konkurencję.

Mikado Nihonto Tele Spin. 2,4m, cw 5-25g, szybki, jeszcze lżejszy niż Mistrall i tańszy (140 zł). Skład jednak około 55-65 cm. Całkiem smukły i szybki jak na tele, ale jednak niczym mnie nie zauroczył. Po chwili chwytam tele od Kongera i tutaj wrażenie gorsze niż z Mikado - niby solidny, niby poprawny, ale czuć, że mniej delikatny. Shimano Catana w tele - to samo, co Konger. Z tych trzech brałbym Mikado. Lecę do kolejnego sklepu.

Okuma Black Rock w wersji tele. Na zdjęciach wyglądała jak bazarówka, ale w rzeczywistości to poprawnie wykonany kijek. CW podają uczciwie, cena również do takich należy. Wrażenie pozytywne i konkretny rywal dla Mikado. Nadal jednak korci mnie ten kompaktowy Mistrall.

Po powrocie do domu odkrywam takie coś: Dam Shadow Tele Mini Spin. Nazwa jak na bazarze, ale czort - cw 5-15g dla wersji 2,1m i 7-20g dla 2,4m. Skład 38/43 cm, waga 112/136g. Cena - 120-135 zł, więc super. Niestety nie było mi dane go nigdzie obmacać. Wpadłem jednak na...

jakiś model Ron Thompson. Nie pamiętam jaki. Wiem, że 4 składy, jakieś 2,4m i cw 3-18g. Szukałem wtedy kleniówki na szybko, bo moja ówczesna uległa na zaczepie. Kosztował około 250 zł. Nie kupiłem, ale wtedy właśnie doznałem szoku - kijek nasadowy w 4 częściach pracował tak samo płynnie jak dobre 2 składy. Zero przesztywnień na złączach. Szybka zmiana klimatu i teraz szukanie travela w wersji 4-5 częściowej nasadówki.

Kolejny sklep i Okuma Black Rock 1,98m 5-25g vs DAM Effzett 2,1m cw 10-30g. DAM znacznie tańszy (150 zł vs 235 zł za Okumę) i wbrew deklarowanemu cw nieco delikatniejszy. Średnia akcja, całkiem szybko wraca, fajne wykonanie i super waga - coś koło 100 gram. W tym momencie wiedziałem, że jakby co, to mogę spokojnie go łyknąć. Okuma niestety za krótka, chociaż wykonana naprawdę solidnie (nieco lepiej niż Effzett). Lecę dalej...

Trafiam na Mikado Sensual Travel w wersji 2,7m (ta wersja po złożeniu jest o 7-8 cm krótsza, bo to 5cio skład). Jednak szczytówka pełna węglowa, więc spolegliwa jak diabli i przy obrotówach większych niż 1ka na pewno nie poszaleje. Tuba solidna, cena super, wykonanie nader poprawne. Naprawdę super wędka do lekkiego łowienia. Gdybym celował głównie w okonie, klenie i mniejsze szczupaczki, to bym ją łyknął. Zresztą nadal zastanawiam się, czy nie nabyć drugiego travela.

Szperam dalej. Odnajduję ABU Garcia Diplomat w wersji travel. Niestety takie dziwne stworzenie: 10-25g. Fajna tuba ochronna, cena umiarkowana (200 zł), ale już na oko widzę, że to kijek typowo na średnie przynęty.

Wpadam na konkurencyjne forum i widzę opis Jaxona z serii Eternum. Pochwalny jak diabli, więc czytam z lekkim uśmiechem. Szukam dalej i opinie się powielają. Ok, czas poszperać w sklepach. No i lipa, bo diabelstwa nigdzie praktycznie nie ma. Znajduję jeden jedyny sklepik w Toruniu. Cena super, bo jakieś 110 zł. Mają wersję 2,4 i 2,7m, ale obie 10-30g. Szukam co tam Jaxon jeszcze wydłubał. Znajduję model z serii XT-Pro: NG Royal Traveller. 2,4m, cw. 5-25g. Wygląda fajnie, lekki, cw taki jak szukam. Nie mam uprzedzeń do Jaxona - łowiłem ich sprzętem i wiem, że nieco droższe modele są poprawne (np. kręciołek VX Machine 200). Hmm, kijek mają w tym samym sklepie, co Eternuma. Dodatkowo widzę tam Sensuala 2,4m i Crystal Line 2,7m (to samo, co Sensual w zasadzie). W Bydgoszczy ostatnia sztuka Mikado już uciekła, więc wsiadam w autko i robię sobie wycieczkę.

Na miejscu okazuje się, że Eternum w wersji travel to blanki z serii XT Pro. Akcja taka sama jak NG Royal, cw podobne, chociaż w swojej konstrukcji bardziej spasował mi ten NG Royal. Cena 145 zł. Kupiłem. Jednak o wiele bardziej uniwersalny cw niż mikadowskie "wklejki".

Dzień później kicam nad wodę porzucać. W pudełku przynęty ustawione na testy, czyli od meppsa 0 do 4, woblery od 2,5 cm gębali i smużaków, poprzez hornety, 5 cm dorado, 7 rapale aż po karasie jaxona i 9 cm salmo. Do tego gumy od 5 do 10 cm, główki od 3 do 9 gram. Wahadła od karlinek do Algi 2. Zaczynam na średnio i widzę, że jest fajnie. O dziwo, mimo braku ugięcia przy zarzucie Mepps 1ka lata nie gorzej niż na mojej okoniówce. 2jka jeszcze fajniej, ale szokujące odległości pokazał meppsik 3jka. Teoretycznie dopiero on wchodził w podane cw, ale w praktyce już od tego momentu zaczyna się taka katapulta. Szybko zszedłem niżej, czyli 0ki i 2,5 gębale. O dziwo da się tym poprawnie rzucić, a pracę czuć mimo iż szczytówka prawie w ogóle nie jest przygięta (przy 1ce jest już odczuwalnie zgięta). Z zaskoczeniem stwierdzam, że czuć na dolniku pacnięcia 0ką po kamieniach. Szybka zmiana przynęty i frunie mepps 4kla - ugięcia spodziewałem się mocnego, ale jest zupełnie akceptowalne, z zapasem na solidne łupnięcie. No to ładujemy Algą 2. Katapulta jak diabli i piękne czucie blachy. Również woblerom 7-9 cm wędka daje radę. Najsłabiej było z 4 cm Dorado Classic, ale to wobki z bardzo małym sterem i ważące 2g.

Wracam do domu i po drodze głupio się czuję. Kupiłem tą wędkę z zamiarem używania jej na spontanicznych wyjazdach, względnie jako drugą na ponton (w zestawie z wklejanką bądź typową szczupakówką), a ten 4 skład Jaxona pracuje lepiej niż moje obecne wędki. Ok, przez bardzo krótki dolnik trochę leci na pysk, ale nie jest to męczące przy 2-3h łowieniu. Ogarnie to dziwadło praktycznie pełen zakres przynęt. W zestawie z kręciołkiem 3000 i dwiema szpulami mogę łowić niemalże każdy gatunek, który mam tutaj pod ręką. Wszelkie forumowe opinie o syfności zarówno Jaxona jak i 4 składów właśnie wzięły w łeb. Padła decyzja - obecne wędki (poza jedną) idą do ludzi, a ja w sezonie 2015 uzupełnię sprzęt o wklejkę do 10g oraz cięższą szczupakówkę 15-50g. Tak, ten Jaxon stał się moją podstawową wędką.

Podsumowując - jeśli chcesz baaardzo krótki w składzie kijek, to obadaj Mistralla lub DAM Shadow. Stracisz na czułości, trochę na komforcie (teleskop), ale będzie ładnie się pakowała w plecak. Jeśli dopuszczasz, że coś z niego wystaje - kup 4/5 skład. Różnica między 2 składem będzie naprawdę bliska zeru, zarówno w akcji jak i wagowo. Po złożeniu 55-65 cm. Co ja wybrałem, to już wiesz. Co prawie kupiłem również (Mikado). Największe szanse załadować smużaka ma Mikado, ale prawdę mówiąc nie licz na cuda - tutaj trzeba idealnie nawiniętej żyłki 14tki, świetnej techniki i sporo lepszej ku temu wędki (parabolik/pół parabolik 3m). Będzie milej z gumkami i 0kami, ale gorzej jeśli wpadniesz na pomysł 4-5cm woblerów schodzących głębiej. Jak pomęczyć szczupłego, to tylko na lekko i 8 cm gumy. cw 5-25g o wiele bardziej uniwersalne, ale musisz pogodzić się z tym, że najmniejsze przynęty trzeba posyłać do wody starannie (nie czuć przygięcia przy zarzucie, ale ciskasz "dynamiką"). (2015/01/03 00:52)

fishing with makarony7

https://www.bolw.pl/pl/p/Wedka-spininngowa-Penzon-Michel-CANNE-REDOUTABLE-MINI-SPIN-210cm-3-12g-3-sekcje/17142 (2017/03/13 18:36)

ryukon1975

Dla osób które chcą krótki kij wygodny w transporcie.

http://www.wedkarski.com/wedki/12741-wedka-elite-compact-spinn-30-dragon.html (2017/03/13 19:08)

z@mela

Od  2 lat kilkanascie wypadów w roku zaliczam jadąc motocyklem i potrzebowałem spinning który zmieści się w plecaku  i z niego za bardzo nie wystaje tak żeby się  nie połamać w czasie dojazdu na miejscówkę  i wybór padł na 
Shimano Catana Telespin 14-40g   2,4m
kijek lekki , czuły pomimo  dużego cw , jak na catany jest wyjątkowo sztywny bo 2 skladowe leją się  jak krowi ogon ogólnie bardzo fajny kijek na wszystkie drapieżniii małej i średniej wielkości.

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/shimano-catana-cx-telespin-g5-a3-p208-k9305.html (2017/03/14 19:13)

Sith

(...) jak na catany jest wyjątkowo sztywny bo 2 skladowe leją się  jak krowi ogon (...)
Jeśli coś piszesz to wyrażaj się ściśle, albo nie wypowiadaj się w ogóle. Owszem Catany z wcześniejszych serii AX-CX miały typową akcję M, zupełnie inaczej prezentują aę wędki z serii DX, mają akcję pomiędzy MF a F, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd.
  (2017/03/15 06:08)

ryukon1975

Ja wciąż szukam okoniówki o długości 2.40- 2.70 m.

Takich okoniówek znajdę w ciągu dziesięciu minut kilkadziesiąt. Może coś więcej na temat wymagń a nie tylko długość. http://allegro.pl/wedka-dragon-millenium-fl-finejig-2-45m-2-10g-i6750011621.html http://allegro.pl/nowoscwedka-dragon-street-fishing-jig-10-2-10g-i6692302325.html (2017/03/15 07:36)

Sith

Ładny ten Streecik, ciekawe jak się zachowuje z rybką, bo Milenium to już legendarne wędziska :) (2017/03/15 08:15)

ryukon1975

Najpierw to bym chciał coś wyciągnąć od autora pytania na temat jego potrzeb. Celowo wkleiłem linki do dwóch wędzisk z wklejaną szczytówką. Może chce inną wędkę. Jakie ryby chce nią łowić? Okoniówka to tylko nazwa pewnego typu wędzisk i niekoniecznie łowi się nimi tylko okonie. (2017/03/15 09:53)

z@mela

Sith - poluźnij troche gumę w gaciach  bo długotrwały ucisk będzie  uciążliwy . (2017/03/15 13:06)

fishing with makarony7

Okoniówka, ale w wersji travel lub tele, dlatego napisałem w tym temacie. Do 10, 15-tu gram, od 2.40 cm w górę. Żeby szczytówka udźwignęła także maks trzy centymetrowe woblery i obrotówki 0, 1. (2017/03/15 15:44)

ryukon1975

Tu możesz szukać. Widziałem tam dwie czy trzy spełniające Twoje wymagania i warte zachodu jednak ich ceny dają do myślenia. :)

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/wedki-spinningowe-travel-oraz-tele-g5-a281.html (2017/03/15 16:06)

fishing with makarony7

Owszem, widziałem powyższe wędki- cena. To także kolejny warunek. Zakres kwotowy do 200 zł.  (2017/03/15 18:48)

ryukon1975

Biorąc pod uwagę wszystkie Twoje warunki i wymagania bardzo kiepsko to widzę. Według mnie nie ma szans by znaleźć kij który spełni je wszystkie i będzie choćby tylko zbliżony walorami użytkowymi do tradycyjnego spinningu. (2017/03/16 18:23)