Wędka Shimano Alivio
utworzono: 2010/09/08 21:22
Witam
Czy to dobry zestaw na spining metodą jig ?
Wędka SHIMANO ALIVIO AX SPINNING 240 ML
Kołowrotek Crossfire-X 2500
Żyłka Maxima Trout & Jig 300m 0,23mm
Przynęty kopyta twistery rippery max 10cm i blaszki max nr 3
Będę tym zestawem łowił głównie szczupaki na wodach stojących .
Proszę o pomoc
[2010-09-08 21:22]
Ciężkie pytanie..... pytasz czy sprzęt, który odpowiada Tobie będzie również pasował innym ? Sam musisz wyczuć czy to jest właśnie to, dobór sprzętu to jakby rzecz gustu i indywidualne upodobania każdego z nas. To co pasuje jednemu dla drugiego jest niezbyt trafione......
Ale co do meritum. Sprzęt ok, jeśli łowisz z łódki, bo spiningując z brzegu jak dla mnie osobiście zdecydowanie za krótka wędeczka. Do połowu z brzegu używam dwóch kijków - Berkleya o długości 290 i Kongera o długości 330. Pozdrawiam
[2010-09-09 19:52]
To jaką rybę max wyholuje na tą wędkę . Bo się obawiam że ta wędka ma za mały ciężar wyrzutu do metody jig na szczupaka (możecie coś doradzić w tej sprawie )
[2010-09-10 20:03]
Witaj,
Używam Shimano Aliwio.....Twój wybór nadaje się na łódkę. Z brzegu 2,7 do 3,0m. Jak dla mnie żyłka za gruba. Osobiście łowię na Odrze i nie używam więcej niż 0,20. Większe emocje. Ale ważny kij i hamulec w kręciole ;-). Ja mam Shimano Catana i chwalę sobie. Dziś przy mocnym nurcie na Alivio 2,6 i żyłkę 0,16 wyciągnąłem bolenia 62 cm. Walka fajna bo i poziom wody w Odrze bardzo wysoki. Pozdrawiam
[2010-09-12 20:18]To jaką rybę max wyholuje na tą wędkę . Bo się obawiam że ta wędka ma za mały ciężar wyrzutu do metody jig na szczupaka (możecie coś doradzić w tej sprawie )
Nie sprzęt łowi ryby a wędkarz. Wędka ta może wyholować nawet dużego suma jeżeli będziesz miał dobrze wyregulowany hamulec. tu nie ma reguł. C.W to ciężąr wyrzutu i tyle możesz rzucać powyżej przy szarpniuęcu przy rzucie możesz wędkę złamać. Rybą zarzucać nie będziesz a jeżeli obawiasz się o sprzęt to odkręć jeszcze bardziej hamulec walka będzie dłuższa. Co do samego kijka to trochę za krótki. Żyłka jaką się stosuje do spinningu to max 0,25 mm wyżej to już plecioknka. Popróbuj połowić jeżeli nie będzie to wygodne to wiadomo co wybierz inną wędkę.
PZDR
[2010-09-13 10:19]