Wędka sandaczowa o małym cw.
utworzono: 2013/11/08 22:41
Witam .Szukam kija szybkiego nie wklejanki na Zendera na płytkie jezioro na łódkę długość mi odpowiadająca to 240cm-250cm z małym cw.Główki 5gr 7gr 10gr Kwota do 500zł.Wiem że trochę długi ale łówię przeważnie na główki 5-7gr ,chcę by był w miarę uniwersalny do łowienia na małe obrotówki i woblery.Moją rybą nr 1 na tym jeziorze jest sandacz ,ale targam też okonie na te zestawy ,wiem że okoń to wędka powinna być bardziej przechodząca w parabolę ,ale garbusy łowię jak narazie na szybką wędkę i daje rade.Mój kij się złamał i szukam następcy więc proszę was drodzy forumowicze o propozycje? [2013-11-08 22:41]
a dlaczego nie wklejanka? świetnie sygnalizuje brania -rewelacyjna do okoni i sandaczy.
Dragon seria millenium, konger world championchip- poszukaj w tych seriach- kijkie w granicach do 300 zeta- a naprawdę ciekawe.
[2013-11-09 11:30]
Napiszę tak:
Jeśli ma to być kij także pod woblery, obrotówki to nie ma żadnego problemu bo wiele jest takich na rynku. Tu można wymienić firmy Dragon , Konger, Robinson... a serii i modeli jest pełno. Lecz jeśli ma zamiar ścigać zandery tylko na gumy, a chcesz dokładnie widzieć na szczytówce opad, to niestety ale Cię zmartwię. Bo nie ma na rynku żadnego porządnego patyka który dokładnie pokaże opad 5g główki a zarazem ma tyle mocy w dolniku aby zaciąć zandera z większej odległości. Oczywiście od biedy czasem coś skutecznie zatniecz lecz nie licz na dużą skuteczność. Więc zostaje Ci albo coś mocniejszego i obserwacja linki albo klasowe blanki. Ja poszedłem w tym drugim kierunku i wcześniej łowiąc nawet HM80, twierdzę że nie ma nic lepszego jak porządny patyk marki hande-made;)
PS. Jeśli będziesz używać 8-10g główek to opad już zauważysz np. na Fishmakerze do 18g, dolnik ma wystarczającą moc do zacięcia twardopyskiego. Lżej jednak nie pracuje ten blank. Rewelacyjny pod sandacza na główki od 8g był, już nieprodukowany a szkoda, model Team Dragon wklejanka 2,4 lub 2,6m 7-28g.
[2013-11-09 16:47]
Ta która się złamała to wklejanka, ale będą naprawiać znowu około 2-miesiące a czymś trzeba łowić zendery.Głównie rzucam gumami, na szczytówkę już nie patrzę więc pomyślałem o zwykłym patyku,no i chyba lepszy, jak czasem pomacham obrotówką.Ultima za długa 2.75m do 18cw, łowie z łódki ,teraz Tomas81 mnie załamałeś że te z małym cw nie mają tyle mocy by zaciąć sandacza z odległości.Myślałem że te np.guide selecty dragona do 18 albo 21gr dały by rade.A coś może z Team Dragon 5-18gr.
Ps.Ten Dragon Fishmaker jig /Fuji 2,45m 3-18 jest dostępny nawet jeszcze ,i to niedaleko mnie w sklepie ,podobno kruche te wędki są? no i to wklejanka jest wiem że to nie mankament i mam klina. [2013-11-09 23:23]
i ja bym się podłączył do tematu. Mam robinsona diaflex zander 2.40 10-45g i na dobrą sprawę zabawa na tej wędce zaczyna się od główki 20g a poszukuję czegoś delikatniejszego , do opadu z główkami max 15-20g i żeby był bardzo czuły , gdyż ostatnio na wypadzie na zanderki masy brań nie zauwazylem z powodu zbyt sztywnego kijka. Co byście mogli polecić bo kijek max do 2.60 m i wyrzut myśle do 30g i zastanawialem sie albo na guide select serii (veltica np do 28g) albo nad kongerem WCH zander do 28g. Co byście Koledzy podpowiedzieli? Bo ten robinson nie zawsze pozwala zauważyć brania i szukam czegoś delikatniejszego ale takiego żebym mógł i w czerwcu jak i listopadzie tym kijkiem lowic agresywnie jak i spokojnie :) z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :) [2013-11-10 08:33]
siawes poczytaj na temat mikado :
Inazuma X-Plode Zander i Flash Zander
choć to mikado bardzo chwalona na wszystkich forach podobno świetna wędka choć ja szukam czegoś z mniejszym cw.podobno warta swojej ceny.Sam mam wędkę tej firmy 5-25cw, stara seria Lexus właśnie mi się złamała, ale jest świetna na Zendery ma z 10lat.
Jesli chodzi o sandacza polecam serie wedek dragon guild select, jak dla mnie nie ma lepszych wedek na sandacza.
o to link i wiecej info:
http://www.firmadragon.pl/index.php/oferta/wdziska/wdziska-dragon/guide-select
[2013-11-10 23:07]
Właśnie najbardziej ten guide select mnie interesuje ale wdzięczny byłbym za jjkieś konkretne modele które zostały sprawdzone jak i wypowiedzi ich użytkowników , choć nie ukrywam że i te kijki mikado mnie zainteresowały. Chciałbym usłyszeć opinie użytkowników użytkujących te kije jak i jakieś inne ciekawe propozycje bo w tym tygodniu chciałbym juz kijek zakupić [2013-11-11 08:35]
Jestem ciekaw czy Guide Select z seri Hornet ma na tyle mocy by przeciąć sandacza? bo też bym był zainteresowany tym kijaszkiem .Ma ktoś tego patyka?
Oto link:http://www.wedkarski-sklep.pl/dragon-guide-select/231-dragon-guide-select-hornet.html
[2013-11-11 08:57]
Guide Select z seri Hornet link
[2013-11-11 09:08]
mi się wydaje że ten hornet może być troszke za delikatny do główki 20g plus guma 3cale. Mnie interesowały by opiniie na temat guide select veltica (bo bym go i z brzegu uzywal) lub guide select executor .. ktoś coś by podpowidział czy któryś z tych modeli daje rade przy główkach 25g plus guma 3 cale ? myślę też na banditem ale ciut za krótki do łowienia również z brzegu , bo ogólnie na brzeg jak i łódkę wolę troszkę dłuższe kijki. najbardziej jestem za executorem ale chciałbym jeszcze kilka opinii usłyszeć [2013-11-11 12:16]
Podoba mi się też butcher ale nie wiem czy za delikatny by nie był . Czekam na wasze opinie i pomoc ;) [2013-11-11 12:33]
Pamiętaj siawes że guide selecty pracują podobno dobrze w górnym cw.tak czytałem na innych forach ale to tylko moja opinia,więc przemyśl zakup.Bandita ma mój kompan z łódki do 25cw, ale my łowimy lżej tak 5,7,10gr i jest chyba zbyt pałowaty .Ps Horneta polecałem dla siebie ,łowił ktoś tym kijem ? bo mnie interesuje.
[2013-11-11 20:32]
Ma ktoś jeszcze propozycje wędek na sandacza z małym cw.na główki 5,7,10gr , bo jeszcze walcze starym złamanym mikado i dzisiaj złapałem to :
Huraaa11.
[2013-11-11 21:00]
Tak na szybko napiszę coś od siebie w sprawie Guide Selctów bo miałem dwa. Zresztą nie pierwszy raz...
Cała ta seria ma totalnie źle opisane CW gdyż jest ono zaniżone o blisko 100%. I tak Gnomem do 28g machałem w miarę bezpiecznie 50g główką z gumą 4" o masie 11-12g a Reno Killera do 42g nie dałem rady przetestować do końca bo nie miałem aż tak ciężkich przynęt i główek... Myślę że pociągnie on spokojnie w granicach 70g. Podsumowując: To nie są wędki z małym CW. To tyle w temacie tej serii:)
[2013-11-11 21:31]
A może coś z serii team dragon było by bardziej do delikatniejszego lowienia z glowkami max 20 g i 4 calowej gumie ale glownie na 3 calowe . Czytalem ze sa delikatniejsze ibardziej czule i ich cw jest realnie podane [2013-11-11 21:34]
A może coś z serii team dragon było by bardziej do delikatniejszego lowienia z glowkami max 20 g i 4 calowej gumie ale glownie na 3 calowe . Czytalem ze sa delikatniejsze ibardziej czule i ich cw jest realnie podane
Ideał z tej serii to lekka sandaczówka TD 2,3m 7-25g. Super patyk. Tylko nie wiem czy jest jeszcze produkowany. Musisz sprawdzić.
[2013-11-11 22:26]
Jeryk, więc tak ja lowie na Vipera,ten sam CW co ta ktora Cie interesuje. Wedka super, idealnie czuć brania sandacza, nadaje sie zarowno na mniejsze glowki 5, 7 czy 10 jak piszesz jak i nawet 25 gramowe, gdyz prawda jest to ze seria ma jeszcze zapas mocy. Niektorzy z Was pisza, ze guild select ma CW zanizony, jeśli chodzi o Vipera macham nim także 3g głowką z paprochem i trzaskam okonie, kazde najmniejsze pukniecie czuc na kiju i nie ma problemu z zacieciem nawet najmniejszych osobnikow. A zabawa jest przednia.
Dla mnie wedka naprawde super, lowie na nia 2 lata sandacze i okonie, czasem macham za szczupakiem. Dla mnie nie ma zadnych minosow a jedynie plusy. Polecam.
[2013-11-11 22:59]
A może coś z serii team dragon było by bardziej do delikatniejszego lowienia z glowkami max 20 g i 4 calowej gumie ale glownie na 3 calowe . Czytalem ze sa delikatniejsze ibardziej czule i ich cw jest realnie podane
Ideał z tej serii to lekka sandaczówka TD 2,3m 7-25g. Super patyk. Tylko nie wiem czy jest jeszcze produkowany. Musisz sprawdzić.
Niestety nigdzię tego kijka znaleźć nie mogę . Myślę nad tym butcherem bo minimalna glowka do tego kijka bylaby 10g a najwieksze jakie bym stosował jezeli jego cw to 21 a sa niby mocno zanizane to bym maks 25 g glowka plus guma 3 cale i ciekawe czy by dal rade bo 15 g bylaby standardem przy tym kijku i czy by nawet delikatne brania pokazywal przy opadzie, to mnie ciagle zastanawia
[2013-11-12 07:33]
koledzy , dzis chcialbym juz zrobic zakup i dalej nie mam waszych (zbyt duzo ;) ) podpowiedzi. Pomozcie w wyborze guide selecta i byc moze od jutra bede sie cieszyl tym kijkiem :)pozdrawiam [2013-11-13 06:15]
Byłem dzisiaj w sklepie i obejrzałem sobie wędki
1.Dragon Guide Select Hornet 2,45M 3-18Gr.
2.Dragon Fishmaker Jig /Fuji 2,45M 3-18Gr.
Pomacałem dragona Guide Selecta ale leciał do przodu na pysk ,dolnik za długi jak dla mnie ,jakoś mnie nie zachwycił.
Potem przeszedł czas na Dragona Fishmakera ,ten mi leżał w ręce bardzo lekki 125gr, czuć że szybki akcja X-Fast .Krótki dolnik ja lubię ,w Selectie za długi na oko 10cm dłuższy ,pomachałem i kupiłem za 394zł.
Czuję że będę zadowolony choć to wklejanka znowu ale przecież to nie wada.
Chce kupić do niego kołowrotek Spro Red Arc tylko nie wiem który ?
1.10200
2.10300 [2013-11-15 20:31]
Najlepiej byłoby założyć jeden i drugi do kija i zobaczyć jak go wyważą te młynki. Niby lepszy mniejszy, bo lżejszy, ale znowu z większym większe możliwości jeśli chodzi o ilość żyłki/plecionki np.
[2013-11-15 20:46]
Byłem dzisiaj w sklepie i obejrzałem sobie wędki[2013-11-16 16:50]
1.Dragon Guide Select Hornet 2,45M 3-18Gr.
2.Dragon Fishmaker Jig /Fuji 2,45M 3-18Gr.
Pomacałem dragona Guide Selecta ale leciał do przodu na pysk ,dolnik za długi jak dla mnie ,jakoś mnie nie zachwycił.
Potem przeszedł czas na Dragona Fishmakera ,ten mi leżał w ręce bardzo lekki 125gr, czuć że szybki akcja X-Fast .Krótki dolnik ja lubię ,w Selectie za długi na oko 10cm dłuższy ,pomachałem i kupiłem za 394zł.
Czuję że będę zadowolony choć to wklejanka znowu ale przecież to nie wada.
Chce kupić do niego kołowrotek Spro Red Arc tylko nie wiem który ?
1.10200
2.10300
Jak ja uwiebiem jak ktoś wypisuje totalne bzdury. Za długi dolnik w Selekcie- raptem 26 cm a w Fishmakerze jest OK gdzie ma on aż 29 cm!!! I jeszcze porównanie że w GS Hornecie jest na oko dłuższy o ok 10cm od Fishmakera. Koleś pewnie nawet nie widziałeś na oczy tych wędek skoro wypisujesz takie dyrdymały. Żenada.
A ja głupi chciałem takiej osobie pomóc...