Wędka podlodowa ze szczytówki od feedera.

/ 9 odpowiedzi
Wpadłem dzisiaj na może i dobry pomysł. Mianowicie mam zamiar (albo przynajmniej nadzieję) zrobić wędkę podlodową. Ale nie taką zwykłą, tylko ze szczytówki od feedera i skróconego, korkowego blanku od starej wędki. Mam taką zieloną szczytówkę od feedera i używałem ją przy zestawach 120 gram więc jest dość sztywna. Chcę wywierci otwór w skróconym dolniku wędki i wkleić w niego szczytówkę. Co sądzicie o takim pomyśle ? Czy szczytówka nie jest za słaba ? Mam zamiar łowić pod lodem na spławik, ew. malutką błystkę. Liczę na jakieś uwagi z waszej strony a może ktoś próbował albo zastanawiał się nad podobnym pomysłem ? :)
withanight88

Żadna nowość .

Szczytówki użyj najmniej sztywnej czyli chyba białej. (2013/01/02 20:44)

troc

Pomysł dobry a nawet bardzo dobry, gdzieś tutaj przewinął się nawet wątek w tym temacie. Warto próbować, nic tak nie cieszy, jak wykonany własnoręcznie sprzęt. Życzę powodzenia. (2013/01/02 20:45)

Michu14

withanight88 nie próbowałem ani nie czytałem o tym więc dla mnie to nowość, w moim zestawie szczytówek nie ma białej a zielona jest najsztywniejsza więc jej użyję, pozdrawiam (2013/01/02 20:49)

Sniper64

Cześć ..:)
Ja mam węduchy ze szczytówk ...lepszych mi nie trzeba są zarąbiste..:) Pozdrawiam (2013/01/02 20:53)

withanight88

withanight88 nie próbowałem ani nie czytałem o tym więc dla mnie to nowość, w moim zestawie szczytówek nie ma białej a zielona jest najsztywniejsza więc jej użyję, pozdrawiam

Nie używaj najsztywniejszej tylko najbardziej miękkiej, w podlodówce to podstawa bo używa się cieńkich żyłek. (2013/01/02 22:49)

irex

withanight88 nie próbowałem ani nie czytałem o tym więc dla mnie to nowość, w moim zestawie szczytówek nie ma białej a zielona jest najsztywniejsza więc jej użyję, pozdrawiam

Nie używaj najsztywniejszej tylko najbardziej miękkiej, w podlodówce to podstawa bo używa się cieńkich żyłek.

Posłuchaj kolegi ,który dobrze ci radzi bo inaczej prędzej czy później pożałujesz tracąc ładną rybę. (2013/01/02 23:00)

arekbait

ja mam zrobioną podlodówke z czerwonej szczytówki  i powiem szczerze mi sie sprawdza rewelacyjnie bo jak łowie na żyłke 0,08 to amortyzuje fajnie zrywy wiekszych ryb bo jest miękka:) (2013/01/02 23:02)

eazy-e-1997

a co panowie robicie z przelotkami? zostawiacie orginalne? mnie wydaje się za małe i jest ich za dużo (2013/01/03 16:31)

arekbait

a co panowie robicie z przelotkami? zostawiacie orginalne? mnie wydaje się za małe i jest ich za dużo

Skróciłem ja. Na jakieś 35 cm + uchwyt do kołowrotka. W sumie ma około 45 cm (2013/01/03 17:46)