Wędka na kuter

/ 14 odpowiedzi
Witam na koniec kwietnia pierwszy raz w życiu wybieram się do Władysławowa na połów dorsza z kutra chciał bym kupić sprzęt na początek mam bardzo niski budżet więc nie chciał bym za dużo inwestować myślę o zakupie tej wędki https://rybomania24.pl/pl/p/JAXON-BLACK-ARROW-COD-PILK-WEDKA-2%2C70-m-100-200g/803 do tego mam w domu kołowrotek okuma challenge fd 140 czy ten zestaw da radę złowić dorsza z kutra ?
zonk84

Witam na koniec kwietia pierwszy raz w życiu wybieram się połów dorsza z kutra do Władysławowa nie mam dużego budżetu i mam pytanie
chciałem zakupić wędkę https://allegro.pl/oferta/wedka-na-dorsza-arcadia-pilk-2-7-m-jaxon-100-200-g-6514555670 + posiadam kołowrotek okuma challenge fd 140 czy ten zestaw da radę? (2019/03/31 16:02)

Sith

Jeśli wybierasz się tylko jednorazowo, nie warto kupować sprzętu. Na kutrze zawsze mają sprzęt do wypożyczenia. Warto natomiast kupić własny zestaw pilkerów, bo pilker wypożyczony na kutrze i urwany zniszczy Ci kieszeń. (2019/04/01 07:39)

zonk84

Dzięki bardzo za odpowiedź . A gdybym chciał kupić jakąś tanią wędkę na kuter to jaka była by sensowna najtańsza opcja jaką byście polecili ? I jakie pilkiery byście doradzili kupić tak jak wspominałem będę łowił na koniec kwietnia we Władysławowie . (2019/04/01 23:05)

aldente

Mogę Ci polecić wędkę, której sam używam do pilkowania przynajmniej od 4 lat. Dość często jestem na wyprawie dorszowej  z pilkerami i wędka ta sprawdziła się w każdych warunkach pogodowych. Jest to kij WFT, model Never Crack. Ma 2,40m i c.w. 50 - 160 g. Kosztuje w Askari 33 Euro.
Obojętnie, czy morze było gładkie, czy wzburzone z silnym prądem. Trzeba tylko wtedy wymienić pilkera na cięższy model, aby mimo prądu przy silnym wietrze schodził on do dna i nie odpływał z uciągiem wody. Do tej metody niektórzy proponują dłuższe kije, którymi można dalej rzucić. Mi jednak wystarcza długość 240 cm w zupełności, gdyż pilkerami rzucam rzadko a najczęściej opuszczam go na dno przy burcie i łowię w dryfie łodzi. Ręka się nie męczy. Sikper najczęściej napływa na gniazdo dorszy przy pomocy echosondy i wtedy pilkujesz  przy burcie. Pilkerów musisz mieć kilka. Lżejsze ok. 90-110 g , kiedy jest niewielka fala, słabszy wiatr i nie ma dużego prądu. Kiedy czujesz, że nie możesz zejść do dna i pilker odpływa, wtedy wymieniasz na cięższy model, np. 120-150 g. Tą wędką spokojnie ogarniesz  przedziały wagowe. Bałtyk nie jest zbyt głęboki, więc pilkerów  300-500 g nie będziesz stosował. W dobrym sklepie wędkarskim dostaniesz pilkery. Ja używam między innymi pilkerów Getki, są świetnie wykonane, nie skodzi z nich farba przy opukiwaniu dna i posiadają łowne kolory. Na dni słoneczne polecam Ci kolor żółto-miodowo-czerwony, żółto- czerwony, żółto-zielony lub srebrno-niebieski. W dni pochmurne używam pilkerów mniej jaskrawych, np. czerwono- czarnych. Kup sobie parę dorszowych przywieszek. Są to twisterki na główkach z hakiem, najlepiej w kolorach czarno-czerwonych, Do przywieszki montujesz wtedy swojego pilkera i...łowisz. No to połamania :-) (2019/04/03 00:48)

Jakub Woś

Dzięki bardzo za odpowiedź . A gdybym chciał kupić jakąś tanią wędkę na kuter to jaka była by sensowna najtańsza opcja jaką byście polecili ? I jakie pilkiery byście doradzili kupić tak jak wspominałem będę łowił na koniec kwietnia we Władysławowie .

Najtańsza opcja jaką mgę polecić to Robinson Dynacore Baltic Pilk 3m 100-300g Cena około 70zł. Ma swoją wagę ale jest nie do zajechania.

Nie polecam natomiast wypożyczania sprzętu na kutrze. Chyba, że to tylko jednorazowa akcja i koniec. Kiedyś wypożyczyłem i takiego szajsu nie widzialem nigdy, wędki i kołowrotki klejone na taśme, hamulec nie działa, żyłka przetarta, wyszczerbione przelotki, obruszone mocowanie kołowrotka. (2019/04/03 06:50)

aldente

Wlasnie....waga...Never Crack jest też nie do zajechania:-) i waży 360 g. Komfort łowienia, szczególnie, kiedy łowisz cały dzień, jest nie do przebicia. A poza tym tę wędkę 240 cm można spokojnie wykorzystać do innych metod łowienia i nie musi ona po wyprawie na kuter stać cały rok w kącie. Np do ciężkiego spina na szczupaka i suma..kiedy wobler waży swoje 100 gram. Również do trollingu, dzięki dużej elastycności szczytówki i parabolicznej akcji. No ale każda sroczka swój ogonek chwali:-) (2019/04/03 09:02)

Sith

Nie przesadzaj z grubością plecionki, bo zbyt gruba będzie stawiała znaczny opór w wodzie podczas dryfu. Za radą kolegi z innego forum używałem 0,14 i w zupełności wystarczała, moim zdaniem 0,18 to już maxhttp://www.wedkarski.com/zylki-plecionki/9300-plecionka-nihonto-fine-braid-300-metrow-mikado.html, wędziskohttp://www.wedkarski.com/wedki/10241-wedka-arcadia-pilk-jaxon.html100-200g/210cm,kołowrotekhttp://www.wedkarski.com/kolowrotki/3979-kolowrotek-poseidon-px-jaxon.html600.
Tyle z moich doświadczeń, ale nie uważam się za fachowca w tej dziedzinie, więc wyważ sobie pomiędzy wypowiedziami i radami jakie dostałeś.
Połamania... (2019/04/04 07:24)

Sith

Ps
Linki wyłącznie poglądowe, takiego zestawu używałem z Kołobrzegu i Ustki.
Poszukaj w innych sklepach, lub na Allegro, może uda Ci się trafić taniej. (2019/04/04 08:49)

zonk84

czy wie ktoś może gdzie dostanę wędkę Robinsona dyna core Baltic pilk 3m bo na allegro są tylko 2.4 i 2.7 m (2019/04/08 05:14)

Sith

Po co Ci aż 3-metrowa wędka? Na kutrze jest stosunkowo mało miejsca, czasem za plecami nadbudówka, przewody rdiowe itp, takim dyszlem trydniej zarzucić przynętę, łatwo o coś zawadzić. W zupełności wystarczy 240cm, a nawet 210. (2019/04/08 06:08)

w-ptak

Pawle, z kutra nie jest tak łatwo złowić rybĘ. Jeśli będziesz mieć nieodpowiednią wędkę, to niczego nie złowisz a jedynie się usiepiesz. Albo skorzystaj z pomocy szypra i wypożycz (wcześniej, przed rejsem to uzgodnij), albo kup najlepszą na jaką ciebie stać w niższej klasie. Proponuję MILLENIUM SF – wędki morskie Dragona. To sprawdzone blanki. Ty wybierzesz co uważasz. Pzdr. i dobrej zabawy na kutrze. Waldemar Ptak TEAM DRAGON PRO (2019/04/08 13:31)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Sith

Waldemar dobrze radzi. Moim zdaniem najciekawsza byłaby CHC-22-32-275 wersja SeaWarrior 250. Długość jeszcze do zaakceptowania i ma ciekawy zakres CW (150-250g). Jedyną jej wadą jest ciut wysoka cena i jeśli miałoby to być wędzisko na jeden raz, lub bardzo rzadko używane to ciut droga.
Musisz Pawle rozstrzygnąć, czy wędzisko "na jeden raz" i wówczas znacznie tańsza Arcadia, czy będziesz często (moim zdaniem co najmniej 4-6 razy w roku) wędkował i wówczas Millenium. (2019/04/09 14:10)