Wedka na spinning - rzeka - proszę o opinie
utworzono: 2012/03/15 11:53
Witam wszystkich wędkarzy. Zamierzam w tym roku zmienić wedke na spinning i przeglądając oferty allegro dostałem zawrotu głowy. Oczywiście nie będę ja kupował w ciemno i przed kupnem oglądnę na pewno w sklepie. Łowie w bystrej rzece na obrotówki od nr 2 do 4, gumy i woblery do 25g. Obecnie posiadam wędkę do 50g cw o akcji fast i chce ja zmienić. Potrzebuje kija dobrego, sztywnego a zarazem "smukłego" o akcji szczytowej przechodzącej w lekka parabole przy holu ryb powyżej 3 kilo. Wędka ta musi uciągnąć np aglie longa 3 w nurcie nie wyginając się przy tym jak nie powiem co ;), a zarazem nie może być to wędka typu kij od miotły ;). Długosc wedki min 2,8m. Macie jakieś propozycje ? co myślicie o wedce dragon thytan pike 2.9 cw do 35g ?
[2012-03-15 11:53]
Sztywny, smukły i nie kij od miotły?:) Może być ciężko. Może coś ze zbieżnym, mięsistym blankiem? Ja kupiłem sobie do takich samych przynęt Kongera WC Classic do 35 ale.. dopiero od 1 maja będę testował. Oglądałem też Diaflexa do 28 (do 35 też jakiś jest) ale to są właśnie wąskie, bardzo szybkie kije. Może rzuć okiem na Robinsony z serii Diplomat jeszcze albo nie wiem... St.Croix? Ostatnie trudno w sklepie obejrzeć, mało gdzie są.
[2012-03-15 13:42]
Powiem Ci, tak patrze na te wędki na necie i "nie głupie" :) Tylko zapisać na kartce nazwy i szukac po sklepach. Łowie na Dunajcu w "krainie brzany". Z tym kijem od miotły chodziło mi o to, żeby kij nie był na głowatke ;) , ale zeby był na tyle mocny, aby wyholować 4 kilowego bolenia lub brzane w nurcie i żeby dało się poczuć branie 15 cm okonia heh.
[2012-03-15 14:36]
Dragon milenium pike 2,90 m 10-35g powinien dać rade, solidna wędka posiadam takową
[2012-03-15 20:42]
Dragon milenium pike 2,90 m 10-35g powinien dać rade, solidna wędka posiadam takową
Dzisiaj do mnie kurier przywiozł dokladnie taki sam model tylko ze 2,7m
w weekend bede ja testował :D
[2012-03-15 20:55]
Dragon Thytan.
Nie wiem jak ten do 35 g. ale miałem okazję połowić Thytanem 2-15g.(wklejka)
Niepowiem - wygląda dość solidnie i ciekawie ale opisany cw. można między bajki...
Szczególnie ten dolny.Lekko przekraczając górny (główka 15g. +guma) też zaczyna się robić nie ciekawie.
Moim zdaniem ciekawsza jest seria Dragon Express lub Millenium.
Te co podał kolega wyżej moim zdaniem bardzo dobre(szczególnie Diaflex) no ale i kaska większa a nie piszesz ile chcesz(możesz) wydać.
Mimo że jestem zwolennikiem wyższych półek ale tego kija naprawdę mogę polecić. Kumpel miał takiego i miałem czystą przyjemność się nim bawić na Wiśle. Naprawdę dobry i tani kij.
[2012-03-16 00:11]
Dragon Thytan.
Niepowiem - wygląda dość solidnie i ciekawie ale opisany cw. można między bajki...
Szczególnie ten dolny.Lekko przekraczając górny (główka 15g. +guma) też zaczyna się robić nie ciekawie.
Te co podał kolega wyżej moim zdaniem bardzo dobre(szczególnie Diaflex) no ale i kaska większa a nie piszesz ile chcesz(możesz) wydać.
Jeśli chodzi o Diaflexa to można zakręcić się za używką. Sam miałem okazję kupić z pewnego źródła za mniej niż 300pln (dodajmy, że na Diaflexa dają 10 lat gwarancji) a i Diplomata i Kongera WC można dostać w okolicach 200pln a więc w miarę tanio:) Mnie się udało Diplomata 295 do 45 kupić za 180 w sklepie i -w tym samym- Kongera wspomnianego za 210:)
[2012-03-16 07:48]
Witam. Kilka typów już jest;)
-Konger World Champion Classic 300/35
-Dragon Millenium HD Pike 290/35
-Robinson Diplomat Spin 295/30
a co do ceny wędki to w granicach do 300zł ...Diaflex odpada bo sobie kosztuje ;) [2012-03-16 08:44]
moge Ci z reka na sercu polecic Dragon Millenium HD Pike 270/90 10-35 cw.
Kumpel ja ma i z latwoscia na Odrze ciagalem z nim sumy .
Super sprawa!
[2012-03-16 11:06]
Zobacz Shimano Catana CX 270 MH 14-40 gr ,w miarę przyzwoita cena do jakości . [2012-03-17 22:51]
ja zakupiłem w lutym robinsona diplomata 295 10-45 byłem 2 razy na zece ciągłem gumy(na próbe) takie po30 gram i powiem ci ze dobrze to wyglądało .a co do szczytówki to rozwijałem i naciągałem plecionke na szpuli i zauwazyłem ze wedka wygina dopiero blizej szczytówki a nie od samego kołowrotka może ci przybliżyłem troche robinsona ale do niczego nie namawiam ,jak dla mnie kijek jest spoko [2012-03-17 23:05]
ja zakupiłem w lutym robinsona diplomata 295 10-45 byłem 2 razy na zece ciągłem gumy(na próbe) takie po30 gram i powiem ci ze dobrze to wyglądało .a co do szczytówki to rozwijałem i naciągałem plecionke na szpuli i zauwazyłem ze wedka wygina dopiero blizej szczytówki a nie od samego kołowrotka może ci przybliżyłem troche robinsona ale do niczego nie namawiam ,jak dla mnie kijek jest spoko
rzece [2012-03-17 23:06]
Dragon Thytan.
Kolego ,jeżeli kupujesz lekkiego spina i zakładasz główki 15g i gumę to się nie dziw ,że może być nie ciekawie , a jeżeli chodzi o ten dolny przedział to nie podałeś jakich przynęt używałeś .Uważam ,że Dragony są dobre w tym przedziale cenowym
[2012-03-17 23:27]
-Robinson Diplomat Spin 295/30
bedziesz zadowolony!!
cena tez przystepna
w skepie widzialem 228zl
[2012-03-18 06:01]
-Konger World Champion Classic 300/35
-Dragon Millenium HD Pike 290/35
-Robinson Diplomat Spin 295/45
+
-Shimano Catana CX Spinning 300MH/40
Znalazłem na necie na forum o trociach, ze jak łowili na dragona millenium hd Pike to jednak z obrotówka longiem 3 w nurcie było ciężko - ponoć nie za komfortowe ciągniecie przynęty. Ale tez trzeba wziasc pod uwagę ze dla innego komfortowy jest fiat a dla innego mercedes ;) Przynęta np. aglia long mepps 3 wazy dokładnie 11.5g.
[2012-03-18 09:36]
"Kolego ,jeżeli kupujesz lekkiego spina i zakładasz główki 15g i gumę to się nie dziw ,że może być nie ciekawie , a jeżeli chodzi o ten dolny przedział to nie podałeś jakich przynęt używałeś .Uważam ,że Dragony są dobre w tym przedziale cenowym"
Właśnie o to chodzi że on nie jest ani lekki ani średni.
Zdecydowana większość spinningów przeciążenie o 10-15% znosi doskonale.
Witajcie :) kupiłem jednak nowy kijek mistrall shogun spin RS fuji 275 od 15 do 45 gram w bardzo okazyjnej cenie. Powiem wam, ze ma wszytko co chciałem :) Stara wędka, ale ma to coś :) bardzo solidne wykonanie, smukła, akcja taka jaka chciałem, świetnie pasuje do niej mój kołowrotek Ryobi arctica 4000. Wyważenie z kołowrotkiem bardzo zadowalające :) Przegladałem dragony, shimano, ale po kilku dniach namysłu padło na mistralla :) - zobaczymy co pokaże sezon :)
[2012-04-04 11:32]