Witam. Chciałbym zakupić sobie jakąś w miarę uniwersalną wędkę - wiem, że to drażniące słowo, ale jednak muszę to powiedzieć :) Wędka ma nadawać się do łowienia okoni, oraz kleni - najlepiej na skórkę od chleba. Czemu uniwersalna? Bo nie mam czasu i pieniędzy na wędkę do każdej ryby. Biorąc pod uwagę fakt, że nie będę często latał za okoniami, jak również za kleniami ze skórką chleba, szukam czegoś tańszego - do 150zł, a wędka zawsze się przyda, bo zawsze są różne sytuacje i co innego bierze :) Łowić będę w dużych rzekach, Odra, Warta, Noteć. Jezior raczej nie będę tykał. Jakie CW i długość najbardziej polecacie? Wpadła mi w okoJAXON GREY STREAM 2,65m i cw na poziomie 4 - 17g. Ktoś pomoże? :)
To wędzisko, o ile się nie mylę to spinning. Moim zdanie ciut za ciężki na okonie, ale w ostateczności... Jeśli będziesz chciał łowić klenie na skórkę chleba, to nie możesz stosować metody spinningowej, ale jeśli to będzie na przykładÂspławik, to nic nie stoi na przeszkodzie. Nie wiem tylko czy ten spinningowy kijek sprawdzi się w łowieniu spławikowym, bo tą metodą ostatni raz łowiłem prawie 30 lat temu. (2019/04/24 13:33)