Wędka Konger do ciężkich jerków

/ 6 odpowiedzi
Witam  mocno przymierzam się do zakupu wędziska do jerków. znalazłem taki kijek. Czy ktoś z Was nim łowił  i czy jest to kij pod stały kołowrotek. Oto link. co o nim sadzicie?
http://www.okonek.com.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=3181
karoltsu1

Witam...
Nie posiada 'pazura',więc można używać spinningowego kołowrotka,jak też nisko profilowego castingowego (ze względu na masę),oraz nabraniu pewnej wprawy użytkowej.
Jego gramatura cw. informuje że jest raczej przeznaczony do jerk'owania ciężkiego,co jest jednoznaczne z użyciem plecionki,oraz przynęt 60-100 g.Tego nie wytrzyma kołowrotek do zwykłego spiningu.
Używałem dwa razy-z multiplikatorem,(sprzęt szwagra)-zbyt mało danych by się wypowiedzieć na TAK,bądź NIE.Choć daleki jestem od dawania rad w doborze sprzętu.Pozdrawiam. (2010/03/17 20:53)

Przemek238

czyli to znacz że np slidery o masie 50g nie można założyć? (2010/03/18 15:16)

karoltsu1

Witam...
Wręcz przeciwnie powyżej 50g będzie odpowiednio 'ładował' kij przed rzutem.Każdy sprzęt powinien posiadać nadmiar mocy,który można nawet przekroczyć-ale z umiarem.Dla jednego umiar w tym przypadku to 125g,dla drugiego 140g i...'jeszcze daje radę'...?
Bezpieczną gramaturą będzie 90g.
Co innego 'ładowanie kija' przed rzutem.Przy mniejszych gramaturach będzie niedostateczny,bo sztywność kija uniemożliwi dalekie rzuty.Zbyt wielkie ugięcie 'ładowania' przy wabikach ponadnormatywnych,przekraczających cw.polecane przez producenta z całą pewnością uszkodzi wędzisko.Z początku niezauważalnie,w miarę kolejnych rzutów coraz bardziej.
Przynęta 'pracuje' w wodzie-jak bardzo?Nie potrafię tego określić matematycznie.Z całą stanowczością istnieją udokumentowane badania dla poszczególnych modeli.Na tą chwilę nie potrafię ich odszukać.
Poszczególne modele kijów mają określone przeznaczenie- i tego radziłbym nie ignorować dla dobra kija i własnych finansów.Przepraszam za tak sformułowane rady. (2010/03/18 15:36)

mar83

Nie mogę na stronie Okonka odszukać tego kija może go opiszesz,ale czytając Twoje pytania i odpowiedzi kolegi to chyba musisz kupić kij z pazurem,rzadko który kołowrotek wytrzyma taki ciężar tu musi być multiplikator.Ale najpierw opisz kij potem będziemy się zastanawiać (2010/03/18 17:25)

Przemek238

Mnie interesuje kij do ciężkich jerków  Nie interesuje mnie multiplikator. skoro robią kije pod zwykły kołowrotek to takie muszą być. Tylko kołowrotek do o stałej szpuli na pewno odpowiednio kosztuje. A powiedźcie czy takim kijem można trolingować? (2010/03/19 08:05)

mar83

Opisz kij.Nikt nie twierdzi,że nie masz racji.Napewno Twój wybór jest prawidłowy bo przemyślany,a na forum szukasz jedynie potwierdzenia swojej decyzji i słusznie Pozdrawiam (2010/03/20 16:31)