Witam mam pytanie dotyczące wędki i kołowrotka. Chciał bym sobie kupić wędkę delikatną i kołowrotek też leki żeby ręki nie męczyło. Będę łowił nad rzeką, nastawiam się na klenia, jazia może od czasu do czasu bolenia lub szupaka ale nastawiam się szczególnie na klenia a wiec jakie wedzicko i kołowrotek byście poradzili ? Czy te połaczenie by było dobre Wędka ,,Kongera” serii carbomaxx + kołowrotek mikado Tessen? pozdrawiam i z góry dzięki za każdą odpowiedz
Cześć Andrzej. Moim zdaniem carbomax będzie ciut za pałowaty. Do połowu klenia/jazia potrzebny jest delikatniejszy sprzęt. Konger Iri Lucky będzie w sam raz. Nie bój się długich kijów łowiąc z brzegu. Kleń to bardzo płochliwa ryba i trzeba się nachodzić, żeby połowić :) Jak pewnie wiesz, przynęty kleniowo-jaziowe to małe blaszki i woblerki o bardzo małym ciężarze własnym, stąd właśnie polecenie wędziska o cw 2-10g. Co do kołowrotka niestety nie podpowiem - po prostu nie mam obeznania w kołowrotkach z tego przedziału cenowego. Najtańszy jakiego używałem do spinningu to Konger Impact 920FD - sprawował i sprawuje się świetnie i z czystym sumieniem mogę polecić.