Cześć. Chętnie wypowiem się na temat tej wędki. W/w diaflex w swojej budowie jest stworzony na przykładzie jednej z topowych wędek st.croix. Dużą zaletą tej wędki jest ilość węgla ( 85 psi ) oraz dobrane do niej komponenty. Co do samego użytku kija przyłów suma mu na pewno nie będzie straszny. Ja wędką do 18gr z plecionką 0.12 dałem rady wyciągnąc suma 170- istotne jest to jak Ty go albo on Ciebie będzie prowadził. Wady wędki to długość dolnika oraz sama waga kija- jednak to jeszcze nie te czasy, gdzie firmy zajmujące się różnymi metodami (nie tylko spinningiem ) osiągną parametry st.croix. Osobiście sam zamierzałem nabyć tą wędkę w chwili gdy pojawiła się na rynku, lecz bardziej przekonała mnie mikado inazumę i jestem z niej bardzo zadowolony. pozdr
Szczerze mówiąc też początkowo brałem pod uwagę mikado inazumę ale wolałbym mieć trochę większy zapas mocy ponieważ zdaża mi się czasem używa główek 30g. Co to wagi kija to uważasz, że jest za lekka czy za ciężka bo wędka sprawia wrażenie bardzo lekkiej. Wydaje mi się, żę jest lżejsza od inazumy. Słuszałem, że na Robinsonie niesamowicie wyczuwalna jest praca przynęty i brania? Czy może wiesz coś na ten temat bo wiadomo, że w sklepie sprzedawca będzie opowiadał o sprzęcie w samych superlatywach.