Wędka Daiwa Black Widow Carp
utworzono: 2012/03/25 17:38
Witam!
Przymierzam się do zakupu wędki karpiowej
Wędka to-Daiwa Black Widow Carp
Mam pytanie o parametry i wytrzymałość tej wędki,chodzi o opinie użytkowników.
[2012-03-25 17:38]
kiedyś czytałem w "WW" że ta wędka jest dobra gdy zaczyna się wędkarstwo karpiowe
[2012-03-25 15:23]
Witam.
Przymierzam się do zakupu wędki karpiowej + kołowrotka.
Wędka to-Daiwa Black Widow Carp 3,60m / 3,00lbs
Kołowrotek to-Shimano Baitrunner ST 4000FA
Co myślicie o tym sprzęcie? Używać go będę do łowienia z grunt na jeziorach. Przeważnie łowię ryby karpiowate. Także będę używał go do żywca.
Jak byście mogli to powiedzcie coś więcej.
[2012-04-25 12:49]
W tym przedziale cenowym wg mnie całkiem przyzwoity kijek.
Zastanów sie jednak nad 3,90. Posiadam dwie wędki karpiowe o dł. 3,60 i 3,90 i dużo lepiej sie rzuca i podprowadza rybe na kiju 3,90.
[2012-04-25 21:46]Interesuję się zakupem nowej karpiówki a mianowicie modelu Daiwa black widow carp o długości 360 3,00lb. Mam pytanie, gdyż szukając informacji o przeliczeniu lb na g każdy pisze inaczej, jedni, że w lb podaje się krzywe ugięcia, a nie ciężar wyrzutu. Jaki ma ona c.w?(od ?g do ?g) Czy nada się na łowienie z brzegu, na koszyk zanętowy, czy tylko nęcenie i ołów zamiast koszyka? [2012-05-28 07:21]
Nada się do łowienia z koszyczkiem spokojnie. Często te cięzarki ołowiane w zestawach samozacinających waża więcej niż koszyczek wypełniony zanętą.
[2012-05-28 08:15]
Ja używam taj wędki do "metody" z ciężarkiem 35g. Wiadomo że wypełniony zanętą koszyk + ciężarek ważą sporo. Na początku miałem obawy czy wytrzyma podczas zarzucania, ale spokojnie wytrzymuje.
Bierz śmiało tą karpiówkę a na pewno będziesz zadowolony.
[2012-05-28 09:14]
Fajnie, że ma pozytywne opinie, ale może mi ktoś w końcu wytłumaczyć jak to jest z tymi lbs ile to katalogowo jest gramów wyrzutu? [2012-05-28 18:51]
Witam,smialo moge polecic te wedki,smigam nimi juz drugi sezon i musze powiedziec,ze byl to najlepszy wedkarski zakup,sa wytrzymale i wybaczaja bledy wedkarza,nie sa to typowe kije od szczotki,lowie nimi karpie jak i sandacze na trupa,olow 80-cio gramowy nie robi na nich wrazenia.Zanim trafilem na te wedki wydalem sporo kasy na inne i teraz leza w szafie.... [2012-05-28 19:34]
witam kupiłem karpiówkę; DAIWA Black Widow Carp 3,60 m 3,00 lb 3 składy . czy mogę spokojnie rzucać koszyczkiem 70 gr. + zanęta ?? [2012-06-20 20:56]
Spokojnie możesz rzucać nic nie powinno się stać z wędka o tych parametrach, pozdrowienia [2012-06-20 21:22]
ok dziękuje moje obawy wynikają z tego ponieważ jest dosyć cienka (moja pierwsza karpiówka)
i się troszkę bałem ale moje obawy zostały rozwiane ponieważ ma pozytywne komentarze na innych forach ;)
[2012-06-20 22:21]wybieram się nad Wisłę i chodzi mi o to czy mogę zrobić dosyć solidny zamach tą wędką i koszyczkiem 70 + zanęta ?? [2012-06-20 22:24]
Możesz nawet większymi, ważne żebyś robił to zza głowy tworząc między Twoją sylwetką a wędziskiem przy początkowej fazie zamachu kąt prosty. Wtedy obciązenie wytrzymałościowe wędki jest rozłożone również na Twoje barki i dzięki temu wędka "wystrzeliwuje" zestaw przy najmniejszym napięciu wytrzymałościowym. Zobacz na filmiku jak to robią koledzy z Kordy również łowiąc z Daiwy https://www.youtube.com/watch?v=pAhpZrj7kH4&feature=plcp [2012-06-27 09:32]
Witam
Od przyszłego sezonu mam zamiar rozpocząć swoją przygodę z wędkarstwem karpiowym i rozglądam się za pierwszą wędką. Mam zamiar łowić tylko i wyłącznie z rzutu na odległości nie przekraczające 85 m chciałbym też stosować nie zbyt ciężkie woreczki PVA. Zależy mi również na fajnej pracy podczas holu żeby wędka nie była typowym " kijem od miotły ". Wędka która mocno przykuła moją uwagę to wymieniona w tytule Daiwa black widow 3,6 m. Zastanawiam się nad zakupek modelu o krzywej ugiecia 3 lb, 3,25 lb lub 3,5 lb. Niestety nie mam możliwości dokładnych oględzin wędziska oraz jego pracy ponieważ wędki będą kupowane przez internet. Dlatego liczę na pomoc kolegów po kiju którzy mieli do czynienią z tym wędziskiem. Chciałbym zapytać która krzywa ugięcia sprawdzi się najlepiej na początek i będzie dobrze współgrać z sposobem łowienia jaki zamierzam stosować. Chciałbym też dowiedzieć się jak poszczegulne modele od 3 lb do 3,5 lb zachowują sie podczas holu i jakiej są akcji. Mam nadzieje że znajdzie się ktoś kto doradzi i pomoże mi w podjęciu tego wybooru :) . Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc i poświęcony czas pozdrawiam [2017-12-02 12:32]
Witam
Od przyszłego sezonu mam zamiar rozpocząć swoją przygodę z wędkarstwem karpiowym i rozglądam się za pierwszą wędką. Mam zamiar łowić tylko i wyłącznie z rzutu na odległości nie przekraczające 85 m chciałbym też stosować nie zbyt ciężkie woreczki PVA. Zależy mi również na fajnej pracy podczas holu żeby wędka nie była typowym " kijem od miotły ". Wędka która mocno przykuła moją uwagę to wymieniona w tytule Daiwa black widow 3,6 m. Zastanawiam się nad zakupek modelu o krzywej ugiecia 3 lb, 3,25 lb lub 3,5 lb. Niestety nie mam możliwości dokładnych oględzin wędziska oraz jego pracy ponieważ wędki będą kupowane przez internet. Dlatego liczę na pomoc kolegów po kiju którzy mieli do czynienią z tym wędziskiem. Chciałbym zapytać która krzywa ugięcia sprawdzi się najlepiej na początek i będzie dobrze współgrać z sposobem łowienia jaki zamierzam stosować. Chciałbym też dowiedzieć się jak poszczegulne modele od 3 lb do 3,5 lb zachowują sie podczas holu i jakiej są akcji. Mam nadzieje że znajdzie się ktoś kto doradzi i pomoże mi w podjęciu tego wybooru :) . Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc i poświęcony czas pozdrawiam [2017-12-02 18:21]