Zaloguj się do konta

Wędka Daiwa Windcast Picker

utworzono: 2012/02/24 15:57
mateo111132

Tu masz moja opinie na temat Daiwy:

http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,daiwa-windcast-picker,68989

Mnie ten patyk dobrze lezy w lapie i sie sprawdza. Swietnie trzyma rybe (ten element zrobil na mnie naprawde duze wrazenie), zero problemow z zacieciem, czula wedka ale przydalaby sie jeszcze dodatkowa szczytowka 0.7oz. Po przerobieniu kilku pickerow, wlasnie na tej Daiwie skonczylem poszukiwania pickera, ktory spelnia moje wymagania. 

No własnie boje się ze wędka będzie za sztywna :( że nie będzie widac bran małych rybek kolega mi polecal mikado black draft a ty daiwe i nie wiem co teraz mam zrobic .... [2013-11-24 13:25]

DelTor0

Wedka napewno nie jest sztywna :) Jest dosc szybka, ale to taki parabolik polparabolik, gnie sie pieknie pod ryba. 

Co do szczytowek to sa bardzo czule. Napisalem ze potrzebuje 0.7oz ale to juz moje specyficzne lowienie z oliwka 5-10g.

Najlepiej jakbys mial mozliwosc 'pomacania' to bys mogl porownac :) 

Edit:

Na ta standardowa szczytowke daiwy 1oz dalo rade lowic ukleje ;)

[2013-11-24 14:13]

mateo111132

Wedka napewno nie jest sztywna :) Jest dosc szybka, ale to taki parabolik polparabolik, gnie sie pieknie pod ryba. 

Co do szczytowek to sa bardzo czule. Napisalem ze potrzebuje 0.7oz ale to juz moje specyficzne lowienie z oliwka 5-10g.

Najlepiej jakbys mial mozliwosc 'pomacania' to bys mogl porownac :) 

Edit:

Na ta standardowa szczytowke daiwy 1oz dalo rade lowic ukleje ;)

No nie stety nie mam mozliwosci 'pomacania' mieszkam na kompletnym "Zadupiu" :) mam zaqmiar łowic na koszyki od 10 do 25g + zaneta na moim lowisku dominuje głównie leszcz i karas ale zdarzają sie przylowy takie jak karpie do 2 kg i spore plocie jak myslisz nada sie ten kij do takiego łowienia?

[2013-11-24 14:31]

DelTor0

Do takiego lowienia z koszyczkami 10-25 plus zaneta to bez zadnego zajakniecia :D Branie kazdego podleszczaka zauwazysz z jednym przymknietym okiem :) 

[2013-11-24 14:48]

mateo111132

Do takiego lowienia z koszyczkami 10-25 plus zaneta to bez zadnego zajakniecia :D Branie kazdego podleszczaka zauwazysz z jednym przymknietym okiem :) 

bardzo ci dziękuje zakupię ją ale dopiero po świętach bo funduszy brakuje ;) a jesli masz jeszcze czas i ci nie przeszkadzam to jaki kolowrotek by sie do tej wędki nadawal? tak do 150zl? [2013-11-24 14:51]

DelTor0

Co do kolowrotka to bedziesz musial popytac, ja na swojej mam Daiwe Exceller 2500 S, ale to juz ponad 300zl wydatek. [2013-11-24 15:54]

mateo111132

Co do kolowrotka to bedziesz musial popytac, ja na swojej mam Daiwe Exceller 2500 S, ale to juz ponad 300zl wydatek.

No trochę drogi :) poczytam troche ale bardzo ci dziękuje za pomoc [2013-11-24 16:02]

niko333

Jeśli byłbyś zainteresowany Daiwą Megaforce 4000A za 160 zł plus koszty przesyłki to daj znać na priv. Kołowrotek jest nowy, nigdy nie używany, żadnych wad ukrytych. Pozostałość po amoku wędkarskich zakupów. [2013-11-24 16:08]

mateo111132

Jeśli byłbyś zainteresowany Daiwą Megaforce 4000A za 160 zł plus koszty przesyłki to daj znać na priv. Kołowrotek jest nowy, nigdy nie używany, żadnych wad ukrytych. Pozostałość po amoku wędkarskich zakupów.

nie wiesz rozmiar 4000 to troche za duzy jak do pickera [2013-11-24 16:14]

DelTor0

Nie zakladalbym kreciolka wiekszego niz 2500 do tego pickera, poprostu nie ma potrzeby :)

Taki 4000 to do feedera z cw do 150g, a nie do takiego delikatnego patyka :)

[2013-11-24 16:21]

mateo111132

Mam ostatnie pytanie co do tego kijaszka ostatnio przeczytałem troche negatywną opinie na temat tego kija oto wypowiedz:    sam rozważałem windcast pickera...machałem, machałem i ...się nie zdecydowałem 
strasznie delikatny kijek (cw max 1oz czyli 28gr) czyli max koszyki 10gr+towar 
fajne czułe szczytówki. jednak ugięcie bardzo głębokie przesądziło o (nie)zakupie. 
W moim mniemaniu wykałaczka tej długości będąc tak gibką powoduje absolutny brak kontroli nad rybką w stylu 1.5kg linka (no chyba, ze łowiąc z "plaży" albo wysuniętego z trzcin pomostu) troche kijek przypomina stare pickery shimano - nexave pierwsze serie 

team dragon SE Quiver - fajnie się zapowiadał ale nigdzie nie miałem jak nim pomachać - na dodatek to zdyskwalifikowała do "składowość" nie dość ze do transportu trudny (poszczególne składy maja różne długości) to jeszcze pieruńsko długi dolnik... 

za to fajnie z dragona spisuje się express quiver - stosunkowo miekki ale z zapasem mocy, lekki, z krótkim dolnikiem, lekkie przeciążanie nei robi na nim wrażenia (30gr+towar) - kolega kupił 2 sztuki (2,7m) w zeszłym roku i chwali sobie.

oto link http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=18282 ale nie chvce mi sie jakos wiezyc ze drgon za 200zl moze byc lepszy niz daiwa za 300zl jednak teraz nie mam pojęcia co zrobic dotychczas łowilem kijem Robinson tritium 40g którym bardzo fajnie mi sie lowi nie jest za sztywny ani za gibki i teraz chce zakupic drugiego pickerka  [2013-11-26 19:18]

DelTor0

Bo ta daiwa wyglada delikatnie, co nie znaczy ze jej brakuje mocy :)  [2013-11-26 20:22]

Arcymisiek

"oto link http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=18282 ale nie chvce mi sie jakos wiezyc ze drgon za 200zl moze byc lepszy niz daiwa za 300zl jednak teraz nie mam pojęcia co zrobic dotychczas łowilem kijem Robinson tritium 40g którym bardzo fajnie mi sie lowi nie jest za sztywny ani za gibki i teraz chce zakupic drugiego pickerka "

____________________________________________________________________________________________

Każdy ma swoje preferencje co do kija, jeden lubi akcję szczytową, drugi paraboliczną.
Pomyśl, czy inżynierowie Daiwy projektując tego pikerka nie poddawali go testom? Musieli też wyciągnąć jakieś wnioski, skoro go wypuścili na rynek.
Kij ten mając głęboką akcje trzyma lepiej rybę, także cienka żyłka mniej dostaje po dupie, ponieważ kij ładnie amortyzuje zrywy.
Nie słuchaj bredni, typu: "piker ten nie ma mocy". Piker jako, (powiedzmy) finezyjna wędka nie służy do siłowania się z wielkimi rybami, ale na pewno też się nie złamie - bez obawy. Widziałem na własne oczy, ile dobre kije Daiwy potrafią znieść.
Jeżeli ustawiasz się na "wodne potwory," kup sobie feedera.:)
[2013-11-27 00:07]