Wasze ulubione potrawy wigilijne
utworzono: 2011/12/02 16:55
Witam. Podzielcie się tutaj jaka jest wasza ulubiona potrawa wigilijna.Moja to kluski z makiem ;) [2011-12-02 16:55]
Wymocz śledzie w wodzie z cytryną. Odsącz. delikatnie polej octem balsamicznym by zmieniły kolor na lekko brązowy. Pokrój w ukośne kawałki. Zetrzyj na tarce skórkę z cytryny. Dodaj do śledzi i wymieszaj. Na patelni ze szklanka oliwy podsmaż orzechy włoskie, pestki dyni i nasiona słonecznika. Ostudź. Suszone śliwki i żurawinę zaparz wrzątkiem. Ostudź a śliwki pokrój na kawałki. Cebulę pokrojoną w paski zaparz wrzątkiem. Ostudź. Układaj: warstwa śledzi + cebula + żurawina + śliwki + oliwa z orzechami + pieprz. Dla koneserów polecam też dodać papryczki jalapeno. Powinno się "przeżreć" minimum 24h. Najlepiej smakuje z grzankami z ciemnego pieczywa i octem balsamicznym. Bon apetit! [2011-12-02 17:44]
Wymocz śledzie w wodzie z cytryną. Odsącz. delikatnie polej octem balsamicznym by zmieniły kolor na lekko brązowy. Pokrój w ukośne kawałki. Zetrzyj na tarce skórkę z cytryny. Dodaj do śledzi i wymieszaj. Na patelni ze szklanka oliwy podsmaż orzechy włoskie, pestki dyni i nasiona słonecznika. Ostudź. Suszone śliwki i żurawinę zaparz wrzątkiem. Ostudź a śliwki pokrój na kawałki. Cebulę pokrojoną w paski zaparz wrzątkiem. Ostudź. Układaj: warstwa śledzi + cebula + żurawina + śliwki + oliwa z orzechami + pieprz. Dla koneserów polecam też dodać papryczki jalapeno. Powinno się "przeżreć" minimum 24h. Najlepiej smakuje z grzankami z ciemnego pieczywa i octem balsamicznym. Bon apetit!
Ale mi kolega smaka narobił!Mmmm..... Chyba w tym roku spróbuje.;) A i zapomniałem napisać żeby przepisy dodawać !! ;) [2011-12-02 17:54]
Ja tylko pierogi z kapusta i grzybami oraz grzybowa.Reszta może dla mnie nie istnieć.Nawet rybę muszą inną kupować specjalnie dla mnie bo karpia nie trawię.A w tym roku żona kupuje dorsza i to będzie trzecia potrawa którą będę jadł.
[2011-12-03 01:29]
- Pierogi.
- Kapusta z grzybami.
- Barszcz z uszkami.
- Rybka, rybka i jeszcze raz rybka i jeszcze raz rybka................
1. Karp2. Karp3. Śledź4. Śledź...aha i karp. Reszta może nie istnieć. (Karp panierowany w tartej bułce smażony we frytownicy) [2011-12-03 07:07]
Grzybowa- ale aż taka aromatyczna mocno, z makaronem własnej roboty.Karp smażony w mące na głębokim oleju.Śledź ale po grecku- hmm palce lizać .Śledź po kaszubsku jest pyszny.Pierogi Z grzybami ,z kapustą i mieszane.Karp w galarecie mojej teściowej. (Ale próbuje pierwsza ona.).Bigos na drugi dzień.Smacznego na wigilie życzę . hoplita. [2011-12-03 11:03]
Ja przyznam, że odbiegam od średniej. Nie lubię jeść wigilijnych potraw, ale zjem odrobinę karpia (jedyny raz w roku) oraz kilka pierogów z kapustą i grzybami - koniecznie podsmażone. Talerz zupy grzybowej wieńczy dzieło. Przepraszam, jeszcze kompot owocowy i surówki. Żadnych ryb i potraw z nich nie jadam i dlatego strasznie się "męczę", choć uznaję Wigilię za największe święto rodzinne i co roku uczestniczę aktywnie w przygotowaniach.
[2011-12-03 14:14]
Moczka
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Skocz do: nawigacji, szukajMoczka − śląska potrawa przyrządzana na Boże Narodzenie.
Przygotowywana jest ze specjalnego rodzaju piernika, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek, suszonych moreli, gruszek, suszonych fig, orzechów laskowych i dużej ilości ciemnego piwa, w którym moczy się składniki. Zamiast piwa używano dawniej wywaru jarzynowego lub rosołu na łbach karpi.
Należy dodać, że w każdej części Śląska przepis na moczkę jest inny, głównie różni się on dodatkami ale podstawą moczki pozostaje piernik.
Z czasem przepis na moczkę zmieniał się, dziś w wielu domach robi się go bez dodawania piwa, a z owoców oraz kompotów tak aby moczka była słodka a nie przypominała zupy jarzynowej z owocami.
[2011-12-03 15:03]U mnie siostra robi z piernika ,rodzynek .migdałów,orzechów włoskich ,orzechów laskowych i oczywiście piwa typu porter. [2011-12-03 15:08]
Jednak kapusta z grzybami wygrywa.
Pierogi z ....
Coś czego nie zapominam i ten klimat :-)))
Własnej roboty makaron z makiem!
Te pierogi :-)))
Kocham święta i warto je kochać .
[2011-12-03 15:24]
U mnie siostra robi z piernika ,rodzynek .migdałów,orzechów włoskich, ORZECHÓW TYGRYSICH,orzechów laskowych i oczywiście piwa typu porter.
??????????Janusz JKarp [2011-12-03 15:38]
A tę Moczkę je się na gorąco, czy na zimno?
na zimno.Robi sie moczke na 2-3 dni wcześniej Dokładnego przepisu nie znam) powinna sie z tego taka galaretka zrobić .powinno to być o konsystencji budyniu. [2011-12-03 16:27]
Janusz, a skąd Ty wziąłeś te tygrysie? Jarek nie ma tego w tekście.
CześćNo tak się wzięły :)))))))))))JK [2011-12-03 16:31]
To ja jem coś podobnego, ale nazywa się to- Łamańce. Też tam jest mak i bakalie, ale z dużą ilością orzechów włoskich. I to się je wręcz zimne z lodówki. [2011-12-03 16:45]
Żurek na wywarze z grzybów i jarzyn z uszkami z kapustką i grzybami !!! Mniaaaaaam !!! :)))
[2011-12-03 17:08]
[2011-12-03 17:29]