Zaloguj się do konta

Wasz "przedpotopowy" sprzęt wędkarski.

utworzono: 2011/06/17 15:55
MrCrasny

Witam Kolegów
Chciałem was zapytać czy macie w domach jakieś wędki bardzo stare lub stare na które nie łowicie lub rzadko a mimo to nie chcecie się ich pozbyć?
Ja miałem (niestety) dwie- została jedna. Pierwsza to był spinning z włókna szklanego (chyba krajowej produkcji), z korkową rękojeścią, długości ok. 2,40. Kręciołek tez był archaiczny- Relax (mam nadzieję że dobrze zapamiętałem nazwę). To był sprzęt odziedziczony po starszym bracie, wędkę dostał przy okazji jakichś tam urodzin, kołowrotek zaś wygrał jako junior na zawodach wędkarskich. Na spinning ten wyjąłem swoja pierwszą rybę w życiu- okonia około 20 cm. Wędka miała przelotki sklejane po wielokroć lakierem do paznokci, kołowrotek ledwo dychał, a mimo to jakoś zawsze była pod ręką. W końcu przyszedł jej czas- metalowa tuleja na łączeniu dwóch części wędki nie wytrzymała i rozgięła się. Długo szukałem kogoś kto by pomógł mi naprawić kij- w końcu moja mama wywaliła ja na śmieci.Druga wędka- jest do tej pory, to upiornie ciężki, długi na 3,80 m czechosłowacki teleskop. Rękojeść ma pokrytą gumą, przelotki trochę powykrzywiane, miejscami odłazi z niej lakier. Tą wędką łowiłem płotki i wzdręgi w mazurskich jeziorach. Od niepamiętnych czasów służy jako spławikówka, od czasu do czasu pożyczam ją ojcu aby przypomniał sobie młode lata.Czekam na opisy waszych "przedpotopowych" wędek.Pozdrawiam [2011-06-17 15:55]

nikoafc

ja mam dalej po dziadku wędke kongo :d robiona w dawnym RFN

http://www.pikefinder.pl/forum/viewthread.php?thread_id=162

Niewiem ile mam lat ale cos w niej jest poniwaz zawsze jak ja biore nad wode nawet gdy nic nie bierze to i tak na ta wedke cos zlapie ;) wszystkie moje najwieksze ryby oczywiscie zostaly zalapane na ten kijek.

Mialem tez kilka wlasnorecznie wykonanych obrotowek dziadka ;) jak je dostalem i zobaczylem to troche mnie smieszyly ;) Kiedys pojechalem pod namioty nad san i z nudow zalozylem wlasnie 1 z tych obrotowek klepanych na kolei, owinietych bialo-czerwonym cienkim drucikiem i ku mojemu zdziwieniu zlapalem klenia, okonia i szczupaka ;) Teraz zostala mi tylko 1 i troche juz slabo sie obraca. Reszte sprzetu gdzies poginelo niestety

pozdrawiam

[2011-06-17 17:09]

Jack14

Ja mam coś takiego co było "produkowane" jeszcze chyba przed uruchomieniem ogólno dostępnej sieci obecnie zwanej internet.  [2011-06-17 18:58]

berthold

a ja mam jeszcze zakupioną w roku pańskim 1984 wędki firmy ABU GARCIA dł 270 cm ciężar wyżutowy 70 gr teleskopowe z włókna szklanego i co ciekawe lepiej wyważone i lżejsze niż dzisiejsze węglówki do tego kołowrotki RILECH z ślimakową przekładnią ,zestaw niesamowity ,niedawno robiliśmy dla zabawy testy rzutu na odległość a konkurentem były karpiówki 3 składowe robinson dł 3,90 3 lbs ciężarek 80 gr i co się okazało że tą starą wędką rzut był zdecydowanie dłuższy ,nie wiem co o tym myśleć ,tylko ta najcieńsza część wędki zaczyna wychodzić ale co się dziwić po 234 0000000000000000 rozkładaniach. ale jak by takie jeszcze robili to był od 4 rano czekał pod tym sklepem a te węglówki co mam ( ok 12 szt ) do kosza by poszły
[2011-06-17 19:50]

Jack14

Orginalny CCCP bez przelotek (teleskop) i spin.

[2011-06-17 20:07]

MrCrasny

Pamiętam te teleskopy bez przelotek, żyłka była wpuszczona w blank i trzeba było co jakiś czas sypać do środka talk żeby mokra żyłka nie przyklejała się do wędki.
[2011-06-17 23:06]

robert783

witam ja mam szklaka germine pamietam jak łowiłem nim szczupaki na duze blachy , teraz kij stoi i sie kurzy . pozdrawiam  [2011-06-18 17:24]

Jack14

No to ja mam do niej brązowy kołowrotek Germina DDR Rileh 64 ( z pomarańczową szpulą) :-) [2011-06-20 15:06]

nowak11

ja dostałem jak miałem 6 lat spining od babci na który mój wujek łapał z  dziadkiem a dziadek nie żyje już 19 lat nie wiem ile lat ma ale to moja 1 wędka i dużo ryb na nią złapałem ma 2,40 m i bardzo lubię na nią łapać na  szczupaka lub na spławik jest miętka i fajnie  się pobawić ze szczupaczkiem 3 kg ale jest zabawa wędkę tą używam i teraz i jest super
[2011-06-20 15:45]

nikoafc

ja wlasnie w szafie wygrzebalem legendarnego Rileh-Rexa 64 ;) wszystko dziala w nim. Niewiem ile on ma lat ale pewnie jakies 30-40 i dalej smiga. [2011-06-21 10:45]

bigrybka95

Spinning z włókna szklanego , i  kołowrotek blaszak , niestety nie znam marki.
[2011-06-21 12:08]

wojtek1619

2 kołowrotki tokoz i delfin [2011-07-24 23:50]