Warta Koło - Konin
utworzono: 2012/03/16 13:20
Taki przyłów mi się trafił. Wędka do 14g, żyłka 0,16mm a na końcu 2cm siek. Było co robić ;)
[2015-08-02 16:22]
witam wszystkich jestem tu nowy :-) chcialbym sie zapytac czy u was kolo konina cos skubie bo u nas kolo sieradza straszna lipa nawet za tama lipa ostatnimi laty ogulnie rzeka warta od sieradza do jeziorska cos staneła z roku na ro coraz gorzej [2016-05-12 16:04]
Witam panowie co sie dzieje z blogiem nikt sie nie udziela . zapraszam do dyskusji i info na temat połowów: ,owczarki .Billox, mirek 2000, gdzie jestescie . Co słychac nad woda - u mnie zero efektów 1 maj 2016 zero bran i ryb kąpletnie nic, niewiem co jest ?Warta Lekaszyn. W tym tygo dni 4 godzi spining starorzecze warty brak zainteresowania ,choc jeden musął mi blache - pistolecik ,nie licze go . Ps,. Panowie odswiezmy blog , przypomne ze chyba naj lepszy na temat Warty. w centralnej Polsce i nie tylko . pzd. [2016-05-22 08:47]
Witaj, umnie również kiepsko z wynikami, hoć nie ma "bezrybia" tydzień temu ktoś obok mnie wyciągnął leszcza ponad 3kg i kilka płotek. Ja miałem przygodę z dwoma sumami na żywca. Jeden ok 4kg, 80-85cm (wypuszczony z powrotem), a drugi zerwał mi zestaw po trzech odjazdach więc musiał być dużo większy. Szczupak złabo żeruje może przez to że pełnia, widać dużo okonia. Na białego żeby coś złapać to trzeba czekać ze 3 godziny za braniem... Spining teżu mnie bez efektów, kupiłem nową wędkę i oprócz testowania przynęty nie miałem okazji jej wytestować na rybie. [2016-05-22 10:26]
No jak mnie wywołali do tablicy to i trzeba głos zabrać :)
A więc z wiosny łowiłem troche na przystawke, głównie płotki, jazie i krąpie, ale trafiłem też dwa leszcze, większy około 50cm. Jeden bardzo fajny zerwał przypon.
Pod koniec kwietnia przestawiłem się na spina, Raz na "jaziowej" wyprawie ze spinningiem zamiast jazia uwiesił się sum taki około 1,1-1,2m ale niestety dla niego przetarł żyłke, a szkoda bo już go prawie wymęczyłem.
Od maja ganiam czasami za boleniem, naarzie tylko jeden ponad wymiar, jeden spadł około 70cm i o ile dobrze pamiętam 3 strzały i jedno wyjście do wobka miałem.
Ogólnie to za dużo nad wodą nie jestem bo niestety nie mam za bardzo czasu. Ale u mnie w tym roku bolenia praktycznie nie widać, jedynie gdzieś tam jakieś pojedyńcze ryby, o jaziach to nawet nie wspomne. Jak tak dalej pójdzie to naprawde cienki sezon się szykuje.
Wiedzy i umiejętności coraz wiecej, ale jak nie ma ryb to szału się nie zrobi. Naprawde coraz gorzej z tą rzeką. Jestem stosunkowo młodym człowiekiem jak i wędkarzem, ale jak kilka lat temu zaczynałem swoją przygode z wędkarstwem to spławów jazi było mnóstwo, ataków boleni to samo, szczupaków moze nie w jakiś wielkich rozmiaracj, ale dało się połowić. A teraz komletnie nie ma w tej rzece szczupaka. Oczywiście będę próbował dalej bo mam blisko do Warty, a żadnej innej ciekawszej wody w poblizu nie mam. Ale narazie na jakiś przełom nie licze.
Pozdrawiam. [2016-05-22 15:28]
Witam ale widze ze i tak lepiej niz ja u nas kolo sieradza i w strone jeziorska naprawde co rok to gorzej i jak piszesz umiejetności coraz wieksze a ryb mniej teraz jak bede miał wolny dzionek to wlaśnie chce podjechac gdzieś pod konin ale wody tam nie znam wogóle pewnie bede gdzies sie błąkał zawsze łapałem w swoich stronach [2016-05-24 17:56]
Panowie był ktos ostatno na rybkach na Warcie , cos sie dzieje? Juz czerwiec, to moze sie po tarle rybki ruszą . Poprosze o info. Mało teraz tam zaglądam, bo nie po drodze -choc znam kilka fajnych miejscówek . Próbuje ostatnio na Bzurce .szału nie ma ,ale widac ze rzeka zyje. pozd,
Ps, Wypad z pt. /sobote - troche drobnicy , raczej bez efektu , ale miło choc posiedziec. [2016-06-04 22:53]
Kol.rapa72 owszem ale w ok.Poznania.Po zatruciu trudno o dużą rybę w Warcie.Drobnica skubie.Przeważają Krąpie.Ogólnie słabo.Pozdrawiam. [2016-06-05 05:19]
Panowie był ktos ostatno na rybkach na Warcie , cos sie dzieje? Juz czerwiec, to moze sie po tarle rybki ruszą . Poprosze o info. (...)Tydzień temu we dwoje przez trzy dni po kilka godzin bezowocnie młóciliśmy wodę w Warcie poniżej zapory i w Jeziorsku i niiic...
Zresztą nie tylko my wracaliśmy o kiju, wszyscy spotykani zarówno spinningiści, jak i gruntowcy i spławikowcy tak samo narzekali - lipa...
Ponawiamy próbę w przyszły weekend.
Lucynko, zatrucie Warty w Poznaniu nie mogło mieć wpłaywu na rybostan w okręgu sieradzkim, woda nie płynie w górę rzeki. ;-)
Nota bene, w okolicach Poznania też pustka. Byliśmy trzykrotnie w okolicach Puszczykowa i Rogalinka - tyż nic... ;'( [2016-06-05 06:33]
Witam
Panowie co wam sie sprawdza na bolki w Warcie ? U mnie póki co tylko hegemon daje rade i czasem hermes natomiast spirity i thrille bez efektów.
Wczoraj wieczorem mialem kilka wyjsc dużych bolków ale finalnie wszedl tylko jeden maluch
[2016-06-17 13:00]
Panowie co tam słychac na Warcie, ostatnie 3-4 wypady wiosna /lato - lipa!, poza niewielką iloscia drobnicy. Słabo cos z rybka? A, jak odcinek Koło Konin - dawno tam nie byłem , ostatnio zagladałem tylko do wysokosci Dobrowa. . Ps. Ktos moze zaglada na ujsciowy odcinek Neru - z góry dziekuje za info. pzd. [2016-09-11 13:08]
Jestem z koła i lowie czasami w okolicach mostu gdzie trasa kutno-konin przecina warte. Chodze tylko na drapierznika (casting) Ostatnia rybka tam zlapana jakies 3 tyg. temu Szczupak 50+ . Oczywiscie trafil do wody. Dzis tez bylem. Jest masa drobnicy. Splawiaja sie tez jakies bydlaki na kolanie przed mostem. Niestety ja bylem tylko od 12:00-14:00 . Nic mi nie bralo. Pozdrawiam i polamania [2016-09-11 15:11]
Wypad pt. /sob ok. Dobrowa - generalnie białoryb nie chciał wspólpracowac poza jakimis wyjątkami :płotka ,krapik okonki, Nocka praktycznie bez rezultatu drobnica skubała na koszyk ,źywczyk ,rasówki - zero kontaktu- choc miejscówka zapowiadająca niejedną rybe . Co mogłem zauwarzyc to drapierznik zaczął ładnie grasowac - widac poczól chyba jesien - przyłów jeden szczupak 60 cm. Poza ty fajna pogoda i przyjemne widoki - czuc było ze rybka chodzi. [2016-09-19 16:12]