Warmia i Mazury ryby
utworzono: 2010/07/21 18:15
Witam wszystkich wędkarzy jestem członkiem PZW pewne jak większość z was. Mam m okolicy bardzo dużo jezior związkowych bo mieszkam w okolicy Nowego Miasta Lubawskiego ale mam problem bo co roku opłacam składki wszystkie wędkarskie a ryb jest coraz mniej. I to powoli przestaje być śmieszne. Wygląda to tak jak by PZW nic na ten temat nie robi jedyne co zrobili to wprowadzili zakaz połowu sieciami na 5 lat i nic więcej. Każdy z nas opłaca te składki i coraz więcej i więcej ale ile można opłacać i siedzieć i się opalać na rybach. Tylko coraz więcej i więcej biorą w kieszenie i nic nie robią o zarybianiu to tylko słychać o pilnowaniu i łapaniu kłusowników to nic nie robią. Ja w tym roku zapłaciłem ponad 300 zł za kartę a ryb posmakowałem może żeby nie skłamać was 5 razy i to przeważnie samom płotkę na wiosnę i nic po za tym. Ja sam żeby sobie połapać muszę jeździć nad nasze piękne morze i na kuter albo za granicę bo u nas w Polsce a szczególnie na Warmii i Mazurach nie ma już ryb. Nie chcę nic złego mówić ale czy nie mam racji że się nie zarybia , nie pilnuję jezior i składki PZW są coraz większe a ryb wcale !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[2010-07-21 18:15]Przestańcie dzierżawić jeziora ,nie szukajcie kasy na siłę.W czerwcu byłem świadkiem małe jezioro Bocznial (Boczniak) k Hańczy.co drugi dzień dwie łódki i sieci.Tak samo w ubiegłym roku było na Kaszubach na wszystkich jeziorach k Swornychgaci ( aby łowić amatorsko w obydwu przypadkach dodatkowa opłata).Dlatego nie należę do PZW szkoda kasy.Z suwalzczyzny jeżdziłem na Ltwę opłata roczna 17 lt (1 lt =1,2 zł) można łowić na 4 wędki spokój cisza ryby i nikogo wokół (Litwini nie wędkują) Jak się spędza urlop urlop k Suwałk nie wychodzi drogo co innego gdy to jest wypad 1 lub 2 dniowy Pozdrawiam
[2010-07-22 21:54]
Niestety PZW jak PZPN ma takie same efekty i oczywiście bardzo dobra ocenę swoich nieudolnych poczynań nie ma złudzeń lepiej nie będzie w najbliższym okresie potrzeba zmiany pokoleń, a to może jeszcze potrwać, wszak wydłuża się nam średnia życia.
[2010-07-22 22:41]
Niestety PZW jak PZPN ma takie same efekty i oczywiście bardzo dobra ocenę swoich nieudolnych poczynań nie ma złudzeń lepiej nie będzie w najbliższym okresie potrzeba zmiany pokoleń, a to może jeszcze potrwać, wszak wydłuża się nam średnia życia.
Prywatni dzierżawcy też uważają że robią wszystko, a nawet dużo więcej
http://www.rybobranie.pl/wiadomosci/3215/24/w_narwi_brakuje_ryb
http://www.rybobranie.pl/wiadomosci/3211/24/wedkarze_kontra_dzierzawca_rzek
I na spotkaniach twierdzili że ryba jest, tylko wędkarze nie potrafią jej złowić. Ostatnio stwierdziłem że Okręg Mazowiecki i Okręg Podlaski dzierżawi inną Narew jak GRŁomża. [2010-07-25 12:46]