Witam :)
Odniosę się do wapnowania!Tak..Owszem jak wyżej kolego wspomniał jesienią za zwyczaj się wapnuje dno stawu po spuszczeniu! Lecz również można to robić kiedy staw jest pełen wody i ryb..Jest wapno Tlenkowo/magnezowe które można stosować o każdej porze w celach higienicznych i chemicznych na łowisku w którym są ryby w wodzie to wapno nie ingeruje w stan zdrowia ryb!!! wspomaga i przyśpiesza odkwaszanie wody i likwiduje bakterię ,sam często stosuję to wapno i nigdy nie wpłynęło ono na stan zdrowia ryb!!!
dziekuje kolego za odpowiedz powiedz mi gdzie można kupić to wapno i ile wsypać na staw 10x20 i 150cm glebokości nie chce stracić ryb szkoda mi amurów zrobiły czystke z roślinnością wlaśnie o to chodziło pozdrawiam was
sniper64 dzieki za odpowiedz wkącu ktoś mi wytlumaczył o co chodzi z tym wszystkim a ja sam właśnie myślałem że to takie zwykłe wapno(ale bym narobił..) jutro pojade i poszukam tego wapna i wsypie dziekuje i powodzenia
snajper64 dzieki za odpowiedz wkącu ktoś mi wytlumaczył o co chodzi z tym wszystkim a ja sam właśnie myślałem że to takie zwykłe wapno(ale bym narobił..) jutro pojade i poszukam tego wapna i wsypie dziekuje i powodzenia
dziś znalazłem wapno o nazwie "DOLOMIT 50" jest to wapno przeznaczone do odkwaszania gleby tlenkowo magnezowe tylko czy bedzie dobre do stawu czy tylko do gleby mam nadzieje że snajper64 powie czy wsypać czy też nie
a do artura mój staw wyglądał jak bagno nie było gdzie spłwawika zarzucić po wpuszczeniu 20paru amurów zrobiły czystke swietnie poradziły sobie wpuszczone 7cm-po niecałym roku miały te padniete 35cm widoczniemiały co jesc tylko ta zima pokazała oblicze dna w tym stawie
pozdrawiam wszystkich Marcin
(2011/04/18 15:17)Chciałbym wznowić temat i czegoś się dowiedzieć... http://www.kwiateo.pl/dolomit-nawoz-wapniowo-magnezowy-10kg.html może być taki wynalazek? łatwo dostępny i tani..pozdrawiam
(2013/03/14 15:53)Wapń w dolomicie występuje w formie węglanowej podobnie jak i magnez. Producenci podają formę tlenkową CaO , gdyż w ten sposób dobiera się dawkę stosując jako wskażnik tlenek wapnia. , przeliczając węglan własnie na tlenek.Jeśli chodzi o wapnowanie dna stawu, to takie wapno nie zaszkodzi rybom , ponieważ węglan jest praktycznie nierozpuszczalny w wodzie , a jego działanie skierowane jest na odkwaszenie gleby jednak po wymieszaniu.Wapno tlenkowe kupisz w każdym składzie nawozowym i nie jest niczym innym jak wapno budowlane, gdyż nawozowe to odsiew przy produkcji tego pierwszego.Wapno tlenkowe z pewnością odkwasi nieco wodę , gdyż podczas reakcji z nią tworzy się wodorotlenek wapnia który ma odczyn alkaliczny. Na 200 m2 wody 2 lub 3 wiadra tego wapna krzywdy rybom zrobić nie powinnydziś znalazłem wapno o nazwie "DOLOMIT 50" jest to wapno przeznaczone do odkwaszania gleby tlenkowo magnezowe tylko czy bedzie dobre do stawu czy tylko do gleby mam nadzieje że snajper64 powie czy wsypać czy też nie
a do artura mój staw wyglądał jak bagno nie było gdzie spłwawika zarzucić po wpuszczeniu 20paru amurów zrobiły czystke swietnie poradziły sobie wpuszczone 7cm-po niecałym roku miały te padniete 35cm widoczniemiały co jesc tylko ta zima pokazała oblicze dna w tym stawie
pozdrawiam wszystkich Marcin
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Ja mam staw ok 100x50 i możecie śmiało sypać wapno budowlane, w tamtym roku wsypałem jak dobrze pamiętam 3 worki czyli ok 75 kg i szkody napewno rybom nie zrobiło...