Wapnowanie

/ 26 odpowiedzi
witam wszystkich mam problem z nadmierną ilością kwaśnej wody w stawie przez zime padło mi 15amurów dowiedziałem się że powodem jest rozkładająca się roślinność na dnie i kwasi wodę. Trzeba ją odkwasić wapnem tylko jak??? wiecie może staw ma 10x20srednia głębokość to 1,5m za pomoc dziękuje i życze wszystkim połamania MARCIN
Wedkarz60

Witam . Z tego co wiem to wapnuje się staw jak jeszcze nie ma w nim ryb bo jak wsypiesz wapna do stawu w którym masz ryby to może być wtedy lipa. najlepiej jest wapnowac staw w którym nie ma jeszcze wody . Może coś więcej dodadzą ci koledzy . pozdro (2011/04/17 16:58)

dragolinmarco

dziekuje za wiadomość lecz u mnie ryby pływają juz kilka lat ostatnio nawet wpuściłem karpia 10kg łącznie i szkoda żeby padły bo już kiedyś straciłem wszystkie(pozdrowienia dla kułsoli) ktorzy je wyłapali "żeby wam ość w gardle staneła"  jak ktoS wie co zrobić piszcie (2011/04/17 17:42)

Sniper64

Witam :)
Odniosę się do wapnowania!Tak..Owszem jak wyżej kolego wspomniał jesienią za zwyczaj się wapnuje dno stawu po spuszczeniu! Lecz również można to robić kiedy staw jest pełen wody i ryb..Jest wapno Tlenkowo/magnezowe które można stosować o każdej porze w celach higienicznych i chemicznych na łowisku w którym są ryby w wodzie to wapno nie ingeruje w stan zdrowia ryb!!! wspomaga i przyśpiesza odkwaszanie wody i likwiduje bakterię ,sam często stosuję to wapno i nigdy nie wpłynęło ono na stan zdrowia ryb!!! (2011/04/17 18:32)

dragolinmarco

Witam :)
Odniosę się do wapnowania!Tak..Owszem jak wyżej kolego wspomniał jesienią za zwyczaj się wapnuje dno stawu po spuszczeniu! Lecz również można to robić kiedy staw jest pełen wody i ryb..Jest wapno Tlenkowo/magnezowe które można stosować o każdej porze w celach higienicznych i chemicznych na łowisku w którym są ryby w wodzie to wapno nie ingeruje w stan zdrowia ryb!!! wspomaga i przyśpiesza odkwaszanie wody i likwiduje bakterię ,sam często stosuję to wapno i nigdy nie wpłynęło ono na stan zdrowia ryb!!!

dziekuje kolego za odpowiedz powiedz mi gdzie można kupić to wapno i ile wsypać na staw 10x20 i 150cm glebokości nie chce stracić ryb szkoda mi amurów zrobiły czystke z roślinnością wlaśnie o to chodziło pozdrawiam was

(2011/04/17 18:43)

Sniper64

Nie ma za co dziękować pytasz to odpowiadam ze swojego doświadczenia z tym asortymentem na swoim i na innych łowiskach stosowanym z powodzenie,gdzie kupić myślę że w każdym sklepie z nawozami powinien być,ja po prostu jechałem do zaprzyjaźnionego zakładu rybnego i od nich brałem wiadro lub kilka...jeżeli są w twojej okolicy stawy rybne to powinno ono tam być na kupie złożone gdzieś nie daleko łowisk a jak nie to poszukaj tam gdzie trzymają rybę na handel powinni mieć to wapno albo po prostu kup! nie powinno być drogie ..Tylko pamiętaj że to ma być Tlenkowo/magnezowe nie pomyl z wapnem budowlanym!!!
Na taki akwen to wiaderko powinno wystarczyć 10kg jak jest woda przepływowa to po mału syp w nurt na wpływ wody,zrobi się mleko na stawie ale nie martw sie tym nic się nie dzieje w tej sytuacji wapno się rozpuszczai pieknie rozchodzi się po zbiorniku i oto chodzi,,jeżeli to woda stojąca to weź sobie łopatkę i spacerkiem wkoło zbiornika sypaj jak byś siał zborze:) po brzegu (2011/04/17 19:07)

dragolinmarco

snajper64 dzieki za odpowiedz wkącu ktoś mi wytlumaczył o co    chodzi z tym wszystkim a ja sam właśnie myślałem że to takie zwykłe wapno(ale bym narobił..) jutro pojade i poszukam tego wapna i wsypie dziekuje i powodzenia  (2011/04/17 19:26)

Sniper64

sniper64 dzieki za odpowiedz wkącu ktoś mi wytlumaczył o co    chodzi z tym wszystkim a ja sam właśnie myślałem że to takie zwykłe wapno(ale bym narobił..) jutro pojade i poszukam tego wapna i wsypie dziekuje i powodzenia 

Proszę :) każdy posiada jkieś doświadczenie w czymś co już zpraktykował i fajnie jest jak może się tym podzielić z innymi kolegami..:) Bo skąd nie raz człowiek ma wiedzieć co i jak jak nigdy z czymś nie miał styczności..Jeszcze jedna uwaga co do wapna,pamiętaj że wapno budowlane jest bielsze od tlenkowo/magnezowego i wapno budowlane jak weźmiesz do ręki i zmoczysz to będzie piekło:) i jest niebezpieczne przy styczności z oczami podrażnia naskórek na rękach a i ryby wszystkie załatwi! Natomiast Tlenkowo/magnezowe jest przyjazne środowisku i bezpieczne w użyciu..! (2011/04/17 19:37)

Artur z Ketrzyna

snajper64 dzieki za odpowiedz wkącu ktoś mi wytlumaczył o co    chodzi z tym wszystkim a ja sam właśnie myślałem że to takie zwykłe wapno(ale bym narobił..) jutro pojade i poszukam tego wapna i wsypie dziekuje i powodzenia 

dragolinmarco jak znajdziesz te wapno to powiedz gdzie i po ile i w jakich ilościach sprzedają.
Ja mam problem z jednym akwenem i myślałem że jak amura wpuszczą to będzie z głowy. Ale czytając twego posta okazuję się że jednak nie do końca.
 Myślę że wystosuję takie pismo do władz by jesienią choć odrobinę jego wsypać, może pomoże bo znów sporo rybki padło. Już jak amur pływał to było znacznie mniej przyduch zimą, ale przyszła kiedyś ostra zima i padły. Teraz te łowisko tak zarasta że w 40% wody to same zielsko i jak zacznie gnić to tylko lin i karaś jakoś to znoszą. (2011/04/18 10:17)

dragolinmarco

dziś znalazłem wapno o nazwie "DOLOMIT 50" jest to wapno przeznaczone do odkwaszania gleby tlenkowo magnezowe tylko czy bedzie dobre do stawu czy tylko do gleby mam nadzieje że snajper64 powie czy wsypać czy też nie 

a do artura mój staw wyglądał jak bagno nie było gdzie spłwawika zarzucić po wpuszczeniu 20paru amurów zrobiły czystke swietnie poradziły sobie wpuszczone 7cm-po niecałym roku miały te padniete 35cm widoczniemiały co jesc tylko ta zima pokazała oblicze dna w tym stawie 

pozdrawiam wszystkich Marcin

(2011/04/18 15:17)

Artur z Ketrzyna

Współczuje z powodu amurków, w tym stawku to max 3 szt. wystarczą.
Sniper64 te wapno "DOLOMIT 50", to takie ma być, czy inne? Może masz fotkę opakowania, nazwę producenta, co kolwiek. (2011/04/18 17:38)

silic

Podbijam temat, może już ktoś  stosował dolomit 50? (2011/04/25 16:06)

prezesik1983

Witam!koledzy ja wapnowalem staw jesienia pozbylem sie wody i sypalem na dno i brzegi.Rybki plywaja o tego roku i jak narazie wszystkie zyja a moj kolega mial taki sam problem wapno tlenkowo-magnezowe kupil w sklepie ogrodniczym takze nie ma problemu z tym.pozdrawiam (2011/04/25 16:32)

xemit

dziś znalazłem wapno o nazwie "DOLOMIT 50" jest to wapno przeznaczone do odkwaszania gleby tlenkowo magnezowe tylko czy bedzie dobre do stawu czy tylko do gleby mam nadzieje że snajper64 powie czy wsypać czy też nie 

a do artura mój staw wyglądał jak bagno nie było gdzie spłwawika zarzucić po wpuszczeniu 20paru amurów zrobiły czystke swietnie poradziły sobie wpuszczone 7cm-po niecałym roku miały te padniete 35cm widoczniemiały co jesc tylko ta zima pokazała oblicze dna w tym stawie 

pozdrawiam wszystkich Marcin

Wapń w dolomicie występuje w formie węglanowej podobnie jak i magnez.  Producenci podają formę tlenkową CaO , gdyż w ten sposób dobiera się dawkę stosując jako wskażnik tlenek wapnia. , przeliczając węglan własnie na tlenek.Jeśli chodzi o wapnowanie dna stawu, to takie wapno nie zaszkodzi rybom , ponieważ węglan jest praktycznie nierozpuszczalny w wodzie , a jego działanie skierowane jest na odkwaszenie gleby jednak po wymieszaniu.Wapno tlenkowe kupisz w każdym składzie nawozowym i nie jest niczym innym jak wapno budowlane, gdyż nawozowe to odsiew przy produkcji tego pierwszego.Wapno tlenkowe z pewnością odkwasi nieco wodę , gdyż podczas reakcji z nią tworzy się wodorotlenek wapnia który ma odczyn alkaliczny. Na 200 m2 wody 2 lub 3 wiadra tego wapna krzywdy rybom zrobić nie powinny
Ja mam małe oczko i po zimie śmierdzi jak szambo .kupiłem takie coś http://allegro.pl/zeolit-25kg-oczko-wodne-i3086743327.html , podobno pomaga. a cena znośna.  (2013/03/14 16:18)

lukaszszwagier

Chodzi o to, że musiałbym to wsypać do stawu, w którym już są ryby. Latem mi trochę chorowały (karpie), toczyliśmy debaty na ten temat na wedkuje.pl ;]. Niedawno rozmawiałem z panem, od którego dzierżawie moje stawy i wcale nie dziwiła go ta choroba, ponieważ borykał się z nią odkąd stawy powstały. Podobno zawsze pomagało wapno dolomitowe i sól potasowa. Do tej pory w mojej mieścinie znalazłem tylko dolomit 50...staw ma jakieś 30 na 40 metrów, średnia głębokość 1metr. Chciałbym to wysypać na lód...mam nadzieje, że zdążę:/  czyli wapno budowlane hydratyzowane może być tak? Dużo sprzecznych informacji w necie na ten temat...  (2013/03/14 17:49)

jacek placekkk

Witam chłopaki a ja sypałem zawsze wapno budowlane do stawku i nigdy jeszcze rybką i żabką nie zaszkodziło tylko trzeba wiedzieć ile,woda się ładnie później wyklarowała, sypałem nawet jak u paru rybek zauważyłem pleśniawkę i tez pomogło stary sposób a skuteczny:) (2013/03/14 23:35)

jacek placekkk

Nie musisz  na lód możesz już jak zejdzie lód ja rozrabiam w dużym pojemniku z woda i później rozlewam po całym stawie i nie martw się nie zaszkodzi rybką  (2013/03/14 23:38)

lukaszszwagier

Sypałem rok temu i faktycznie nic się nie stało. U większości ryb się poprawiło, tylko nie wiem czy to zasługa wapna czy antybiotyku. Teraz chciałbym zareagować szybciej, żeby później nie było problemów z tym świństwem... (2013/03/15 12:54)

bold56

Nie wiecie czy wapno pomoże na wodę w nowowykopanym stawku z dużą ilością żeza? woda wygląda jak lekka kawa z mlekiem. Podobno to Zelazo III wytraca się i daje taki efekt. Nie wiem co robic. W starej czesci stawku oddzielonego grobla woda jest oK Przesyłam zdjęcie.  (2013/03/19 11:37)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

lukaszszwagier

A kiedy kopałeś ten stawek kolego? W zeszłym roku pogłębiałem swój staw i łączyłem go z drugim, też przedzielonym groblą...i taki kolor utrzymywał się ponad tydzień. (2013/03/19 12:56)

bold56

kopałem go w październiku zeszłego roku , wiec prawie pół roku temu! Wrowie którym woda dochodzi do nowego stawu też jest rdzawy osad ale woda jest klarowna i czysta. Ciągle myslę o tym drenie który zasila nowy stawek, ale nie wiem już co robic.  (2013/03/19 18:13)

Franki85

Ja mam staw ok 100x50 i możecie śmiało sypać wapno budowlane, w tamtym roku wsypałem jak dobrze pamiętam 3 worki czyli  ok 75 kg i szkody napewno rybom nie zrobiło...  (2013/04/10 13:25)

getka

Ja mam staw ok 100x50 i możecie śmiało sypać wapno budowlane, w tamtym roku wsypałem jak dobrze pamiętam 3 worki czyli  ok 75 kg i szkody napewno rybom nie zrobiło... 

można sypać ale trzeba je najpierw zgasić bo inaczej poparzysz rybom skrzela, wapno budowlane palone po kontakcie z woda nabiera temperatury tzn strasznie pali, moczysz rozrabiasz z wodą i wlewasz do wody wtedy ryby są bezpieczniejsze w stawiku dawałem takie co postało ze dwa dni z wodą i nic się nie stało. (2013/04/10 14:57)

Franki85

Masz rację, można i tak, nawet tak jest lepiej bo nie będziesz cały biały,a tak samo jak ryby czują w skrzelach tak samo my będziemy czuć w oczach, no ale jakby nie było hydratyzowane wapno też się nadaje i nie trzeba szukać jakiegoś specjalnego:) (2013/04/11 08:43)

lukaszszwagier

Ja na swoich stawach wysypałem w tym roku na lód dolomit 50...wapno dolomitowe podobno jest lepsze od hydratyzowanego...Wiecie może koledzy czy takie świństwo, które oderwało się od dna po zimie może być szkodliwe? ni to piana, ni to galareta...śmierdzące i nie wyglądające najlepiej. Rok temu tyle tego nie było...może kilogramy zboża, którymi karmiłem karpie dają o sobie znać:/ (2013/04/11 10:45)