Wahadłówki firmy Polsping

/ 28 odpowiedzi / 2 zdjęć
Witam. Czy wahadłówki firmy Polsping na rzekę Bug o nr. 2/3 będą dobre na tamtejsze szczupaki i sandacze?
Bartek1997

Niektórzy mówią, że na nie można złowić duże szczupaki lub sandacze
(2011/07/19 16:47)

pablo26ch

najlepsze wahadłówki jakie są.Szczególnie Alga,Mors,Cefal no i oczywiście Gnom.Znam jeziora w których na gumki nawet puknięcia nie zaliczysz a na w/w blachy zawsze szczupak przywali.Nie wiem jak będzie na Bugu ale sądzę że wyniki będą!!!!!życzę połamania !!!! (2011/07/19 17:58)

Bartek1997

A lepsze będą o kolorze srebro czy złoto? (2011/07/19 18:27)

Bartek1997

I jaki nr. 2 czy 3? (2011/07/19 18:28)

pablo26ch

Lepsze wyniki miałem na srebrne.Co do wagi zależy od głębokości łowiska i modelu wahadłówki np cefal 3 waży tyle co gnom nr 2 czy alga 2.Jeżeli łowisz do 3 czy 4 m głębokości raczej dwójki lecz trzeba próbować na różne.Na pewno coś siądzie!!!Gnom i ąlga w wersji 3 to dość cięzkie blachy tak że dość głęboko trzeba łowić.Gnom 3 zawsze był uważany za najlepszą blachę na sporego szczupłego.Sandacz raczej na mniejsze typu mors 1 czy cefal 1.Powodzenia!! (2011/07/19 18:40)

Stypa63

Ja osobiście nigdzie nie znalazłem lepszych blach niż te firmy polsping. Nie wyobrażam sobie wypadu ba ryby bez kompletu gnomów i alg. Czasem po kilku godzinnym, bezskutecznym biczowaniu wody gumami i woblerami zakładam gnoma nr 2 i po paru rzutach siedzi szczupły. Dodam że złotych jeszcze nie urzywałem, ale srebrne są rewelacyjne. (2011/07/19 21:29)

gaudi xxxx

Blachy Polspingu tak jak napisał przedmówca są po prostu rewelacyjne!!!mam mnóstwo innych przynęt,ale najczęściej mój wędkarski dzień ratuje Alga numer 2 lub 3,na Cefale łowiłem piękne bolenie i okonie,na Morsy też kilka ryb wyjąłem.A na Kraba mialem  na Wiśle dwa tak potężne brania że zgłupiałem i żylka strzelała jak nitka-pozdrawiam (2011/07/20 09:51)

norbert04

łowie na spining od 2 lat i sam sie przekonałem ze POLSPING robi swietne blachy. w tym roku na alge(9 g) złapałem mojego rekordowego szczupaka około (60 cm) kilka niewymiarowych i ładne okonie.dla porównania na bazarowe blachy nie miałem ani jednego brania.wiec Polsping cos w sobie ma. (2011/07/20 21:55)

pawelkielich

Zgadzam się z poprzednikami! POLSPING Robił i robi niesamowite wahadłówki, gdy wszystko zawodziło nie było bata na srebrną Algę. Polecam jeszcze z wahadłówek CERTĘ ale nie wiem czy robi je polsping, po prostu nie pamiętam ale chyba polspingu.
 Wahadłówka średniej długości za to bardzo chuda z dwiema wypustkami na brzegach na środku długości z czerwonym ogonkiem przy kotwicy. Wahadłówka mistrzostwo świata, wyciągnołem na nią kiedyś mój rekord okonia którego pozazdrościł mi nawet tato 39cm :D (2011/07/20 22:20)

pawelkielich

A co do kolory czy srebrna czy złota to powiem tak, jak rzeka czy jezioro troszkę muliste a woda nie jest zbyt przezroczysta to srebrną, z tego względu że lepiej odbija promienie słoneczne, które widzą drapieżniki jako naszą "rybę". Złota nadaje się gdy woda czysta a dzień słoneczny.

Pozdrawiam ! (2011/07/20 22:22)

Marcin Ziemba

Dzień dobry :) Jak widzę temat już leciwy i troszkę zakurzony, ale jesli jesteście jeszcze Panowie na tym forum to chciałem Wam wszystkim serdecznie podziękować za pozytywne słowa. Jednocześnie chciałbym spytać jak teraz wygląda sytuacja, czy dalej równie chętnie korzystacie z rzeczy POLSPING?
Pozdrawiam! (2020/01/24 14:07)

Jakub Woś

Dzień dobry :) Jak widzę temat już leciwy i troszkę zakurzony, ale jesli jesteście jeszcze Panowie na tym forum to chciałem Wam wszystkim serdecznie podziękować za pozytywne słowa. Jednocześnie chciałbym spytać jak teraz wygląda sytuacja, czy dalej równie chętnie korzystacie z rzeczy POLSPING?
Pozdrawiam!
Mors srebrny 1 i 2 zawsze w pudełu. Kiedyś o nich pisałem na blogu
Aktualnie do nich dołączyły gumy Tusty Zenek i Andrzej Zadziora w najmniejszych rozmiarach (2020/01/24 14:39)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

kaban

Wahadełka wracają do łask bo praca wabika tego typu zgoła inna od jakiejkolwiek gumy. Z drugiej strony jak zaś wszyscy przerzucą się na "żelazo" to za chwilę przeczytamy jak dana guma otworzyła wodę... . Jak dla mnie z przynętami jak z modą: jest, znika i znowu powraca w małej zmianie. Ja łowię w małych rzekach ale zawsze mam w zapasie wszelkie rodzaje przynęt i wahadłówki w rozmiarach mikro również. Wspomniane klasyki z wieloletnim stażem też posiadam choć w zbiornikach łowię rzadko a w okolicznych rzekach populacja szczupaka jest na granicy wyginięcia. (2020/01/24 15:36)

Smolik

Witaj Marcinie! Potwierdzam słowa poprzedników - wahadłówki Polspingu "mają w sobie to coś" i są bardzo skuteczne. Łowię na nie 30 lat i pięknie biorą na nie szczupaki, okonie (nie tylko te duże - nawet niewymiarowe aż po prawie kilogramowe) i złowiłem kilka boleni (gatunek u mnie dość rzadko występujący). Za najskuteczniejszą wahadłówkę uważam błystki "Mors1" i "Mors2", zwłaszcza srebrne. Następne miejsce zajmuje "Alga". Chociaż miałbym coś do dodania... Jeśli jesteś ciekaw - to przeczytaj mój artykuł sprzed 7 miesięcy: https://wedkuje.pl/n/stare-ale-jare/101732 (2020/01/24 17:55)

luxxxis

Polsping to klasyka,prawie że legenda.Marka która nie dała się zabić pomimo wszechobecnego silikonu i drewienek hm,za to chylę czoło ...
Nieraz i nie dwa nieśmiertelne Kalewy sprawiały że trzeszczał kij pod jesienną metrówą,wydra i sklepany nieco mors nie dawały spokoju potężnym zedom z j.sumińskiego.
Ech...to były czasy,dwie trzy obrotówki,kilka wachadeł i człek wracał z każdego wypadu przesączony adrenaliną jak przemówienia polityków łgarstwem ...
Czy korzystam z nich nadal? no pewnie,są sytuacje gdy dają ryby kiedy zawodzi wszystko inne,nie wyobrażam sobie wypadu za oksem czy letnim sandaczem bez jakiejś algi,czy gnoma.
Szkoda tylko że Polsping nie pracuje nad wzbogaceniem swojej oferty w nowe wzory i rodzaje wabików-obrotówki,cykady,wachadła dedykowane pod zedy,oksy czy insze ryby ...
Kto nie idzie naprzód-cofa się. (2020/01/24 19:50)

Sith

90% moich (nielicznych) szczupaków złowiłem na polspingoweAlgi 2 i 3. Alga to moja ulubiona przynęta i za wyjątkiem UL-a i L-a, znajdują się w każdym moim pudełku z przynętami w pełnej gamie rozmiarów i kolorów. (2020/01/28 08:17)

elektrikos

W 2019r alga 3 była moją najbardziej łowną przynętą na szczupaka,generalnie prawie wszystkie "szczuplaki" wyjąłem na przynęty, których poprzednie lata raczej nie zakładałem. (2020/01/28 22:17)

z@mela

Z polspingowych blaszek najczęściej używam algę 2 #2 czyli 12g lekka z cienkiej blachy - dlaczego taka a bo raczej okoliczne wody są płytkie i ta blaszka pozwala dosyć wolnym tempem prowadzić wabik blisko powierzchni ale takżę daje możiwość ekspozycji w opadzie i nie leci do dna jak kamień natomiast z minusów hmm nie jest tak lotna jak wersja 24g.
Inne bardzo skuteczne które takżę posiadam w pudełku blaszki rodzimej produkcji to mors 2-3 , alga 0 z cienkiej blaszki też daję rade tak samo malutki gnom .
Nie lubię dużych gnomów , kalew , cefali i innych choć to łowne przynęty to nie darze ich w ogóle wiarą .

Zauważyłem że od 2019r polsping wprowadził kilka zmian :
inne pudełka z białych barwa zmieniona na taki brąz
kotwice - w końcu zastosowali dobre kotwice
nie wiem jak z powłoką zew czy jest trochę lepsza czy niee ale jakby mniej rdzewiały (2020/01/29 20:14)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Marcin Ziemba

Witajcie, przepraszam, że odpowiadam z tak dużym opóźnieniem, ale nie jestem stałym bywalcem tego forum, choć chyba warto zaglądać tu częściej :)

Bardzo fajny tekst Smolik i cieszę się, że aż tyle modeli naszych błystek bierze udział w Twoich wyprawach i pomaga Ci łowić ryby :)

Jeśli chodzi o bolenie to ostatnio wahadłówki znów stały się bardzo popularną przynętą na te ryby, ale co warto zauważyć również nasze obrotówki bardzo dobrze im smakują :)

Pozdrawiam serdecznie!
Marcin (2021/11/22 11:27)

kaziq

a niech rdzewieją! Są wtedy jeszcze lepsze.
Nie wiem jak się nazywa ta wąska długa jak makrela od polspinningu ale jest to dla mnie światowy nr.1!
Okoń, sandacz,szczupak na jedną 12g blachę.
(2021/11/27 23:19)

superzander

Algi, morsy czy cefale to klasyka na szczupaki na różnych łowiskach. Kocham te przynęty :-) (2021/11/30 19:39)

Sith

Alga 2 to moja ulubiona przynęta. Jest uniwersalna od okonia po szczupaka. Najmniejsze Algi 0 (4g) są ponoć bardzo skuteczne na pstrągi, jeszcze nie używałem, ale w zbliżającym sezonie na pewno przetestuję. (2021/12/01 06:09)

Basia Kier

Ponieważ bardzo często spinninguję na małych rzekach typu Czarna Nida, Biała Nida, Lubrzanka, Belnianka, korzystam z mniejszych numerów wahdłówek. W tym roku potwierdziły swoją skuteczność na szczupakach, okoniach, kleniach, jaziach i potokach, kolejno: Stynka nr 1, Alga 0, Cefal 1, Gnom 0. Zgadzam sie z piszącymi wyżej - wahadłówki Polspingu są naprawdę dobre. (2021/12/01 17:02)