mateusz napisał/a: |
Czy na fali spławik może przepływac |
pyton napisał/a: |
...Nigdy nie spotkałem się jednak z tym aby mocowanie spławika zależało od odległości na której się łowi a jedynie od głębokości łowiska. |
Eduard napisał/a: |
"On the drop" |
Eduard napisał/a: |
tzw 'Slider' |
Na początek do tej metody polecam nieco mocniejsze odległościówki takie do 25gramów wyrzutu, ponieważ delikatniejszy kij można dość łatwo uszkodzić a szkoda jest dość drogiej wędki. |
jakimi spławikami będziesz łowił. |
tomash90 napisał/a: |
Zamierzam łowić wagglerami. |
tomash90 napisał/a: |
Chciałbym sie dowiedzieć czym taka wędka powinna się charakteryzować(c.w,dłg,akcja) |
szofo napisał/a: |
co do kołowrota do odległościówki to trzeba zwracać uwagę na kilka rzeczy: 1 płytka szpula - ułatwia uwalnianie sie żyłki i nie spowalnia przy dalekich wyrzutach 2 ..... 3 ..... |
Cytat: |
szofo napisał/a: co do kołowrota do odległościówki to trzeba zwracać uwagę na kilka rzeczy: 1 płytka szpula - ułatwia uwalnianie sie żyłki i nie spowalnia przy dalekich wyrzutach 2 ..... 3 ..... |
Cytat: |
Oj widzę tu kompletne niezrozumienie tematu. ![]() Zawsze możesz sobie nawinąć podkład. Ta płytkość szpuli związana jest z jej średnicą. ![]() Czyli przy takiej samej pojemności szpuli rośnie jej średnica, co tylko optycznie stwarza wrażenie tzw płytkiej szpuli. ![]() ![]() |
Czesław W. napisał/a: |
Oj widzę tu nie do końca opanowaną wiedzę na temat odległościówki, widać Powhatan, że wagary były zaliczone jak o kołowrotkach i zasadach ich pracy było gadane. ![]() |
Powhatan w tamtym poście napisał/a: |
Czyli przy takiej samej pojemności szpuli rośnie jej średnica, co tylko optycznie stwarza wrażenie tzw płytkiej szpuli |
rudolf napisał/a: |
Tylko odpowiedni układ obciążenia |
trzeba usiąść i pogadać |
gdyby Cię ciekawiło |
małą śrucinę, maleńką przed główny na długi przepon |
waldemar napisał/a: |
Ja na odległościówkę zawsze łowię waglerem. Jego urok polega m.in. na tym że mimo dużej gramatury (która ułatwia dalekie rzuty) jest bardzo czuły dzięki dodatkowemu obciążeniu, więc na pewno 6 g bez obciążenia na spławiku będzie słabiej sygnalizował. Ja jak zaczołem wędkować odległościówką to po jakimś czasie przestałem używać tzw. flopa bo spóźniałem się z zacięciami. Wagler daje 0,5 s przewagę. Jak zrobi się cieplej to idź nad jezioro w Swaju i zrób sobie dwa zestawy o tej samej gramaturze na spławiku bez obciążenia i waglerze. Ustaw grunt na ukleje (żeby mieć duzo szybkich brań). Będziesz zdziwiony różnicą. |
Rybolowca napisał/a: |
kolowrotka w cenie do 250zl |
Rybolowca napisał/a: |
Potrzebuje pomocy w wyborze torby wyczynowej na akcesoria (pojemnej, wytrzymalej) oraz kolowrotka w cenie do 250zl. Prosze o porady i z gory dziekuje za wszelkie informacje. |
adrianos napisał/a: |
ja używam splawika przelotowego |
adrianos napisał/a: |
Po obejrzeniu na kasecie VHS filmu w którym Alan Scoothorne łowi metodą odległościową płocie na jeziorze Żywieckim nasuwa mi sie pewne pytanie. Jak on to robi że nawet małe ryby zatapiają mu spławik 16-gramowy??? ![]() |
kocur napisał/a: |
Przy waglerach przydatne są małe agrafki z krętlikami dzięki którym wymiana spławika nie wymaga ingerencji w cały zestaw. |