Zaloguj się do konta

Waga, metr i przyrząd do wyciągania haczyka?

utworzono: 2010/03/03 13:51
kuba777

Witam.. Czy te przedmioty są koniecznie potrzebne? Jeżeli miałby ktoś jakieś propozycje to prosiłbym o linki.. Pozdrawiam.. Kuba777. [2010-03-03 13:51]

Witam ja mam jeszcze małe pytanie, a do czego mają być one konieczne jeżeli chodzi Ci o wędkowanie to przyrząd do wyciągania haczyka jak najbardziej ale waga na pewno nie to już forma opcjonalna dla każdego. Co do metra to nie jestem pewny ale kiedyś przeglądałem testy do egzaminów wędkarskich i poprawnych odpowiedziach pojawił się właśnie metr co mnie trochę rozśmieszyło i też jestem ciekaw czy jest on obowiązkowy. Pozdrawiam.
[2010-03-03 14:17]

kuba777

Tak Tak. Jak najbardziej do wędkowania.. To jak z ta waga? U mnie w rejestrze pisze że po wędkowaniu należy wpisać tak.. Jakie ryby złowiłem ile ważyła i ile miała centymetrów.. [2010-03-03 14:29]

kuba777

A metr? Przecież jej wymiar ochronny od jakiej długości możemy brać ryby to jak będziemy wiedzieć ile ryba ma długości jeżeli Ty mówisz że Cię ten metr rozsmieszył? [2010-03-03 14:32]

Zważyć możesz w domu, ale zmierzyć powinieneś nad wodą o ile dany gatunek prze Ciebie złowiony posiada wymiar ochronny.  [2010-03-03 14:33]

Dlatego mnie metr rozśmieszył ponieważ jak już mam zamiar wziąć jakąś rybkę to nie potrzebny mi metr bo np wymiar ochronny danego gatunku który chce zabrać, a przekroczyłby o 2 lub 3 cm ten wymiar to przecież nie zabieram takich rybki. Jak dla mnie musi przekroczyć minimum około 10 cm a to już widać. Ciekawi mnie tylko to czy ten metr jest obowiązkowy w wędkowaniu. W sumie sam posiadam zawsze przy wyprawach, ale ciekawość jest czy jest obowiązek posiadania go zawsze nad wodą.    
[2010-03-03 15:12]

ryukon1975

Zgadzam się z kol.Tomikan1129,sam nie używam żadnego z tych przedmiotów.Ryby mierzę czasem w domu i rzadko mi się zdarza przynieść klenia poniżej 40cm czy brzanę mniejszą jak 50cm.Uważam że rozsądny wędkarz nie naruszy regulaminu i bez posiadania tych rzeczy,gdyby jednak chciał mieć wszystko to w katalogach wędkarskich pojawiłby się nowy dział-transportery do przewozu sprzętu wędkarskiego nad wodę(np.śmigłowiec na szczupaki w Szwecji:)).
[2010-03-03 18:30]

limakryba

Z tego co mi wiadomo to metr i przyrząd do wyciągania haczyków jest obowiązkowy                

[2010-03-03 18:54]

trebron

Koledzy jeżeli chodzi o przyrząd do wypinania ryb to jest ono obowiązkowe, według regulaminu amatorskiego połowu ryb i powinno się go posiadać, bo nie zawsze jesteśmy w stanie odhaczyć rybę bez tego przyrządu, a z rybami niewymiarowymi powinno się obchodzić za szczególną ostrożnością.

Natomiast jeżeli chodzi o metrówkę, czy jak kto woli centymetr to nie ma nić napisane w regulaminie o obowiązku jego posiadania, ale chyba nie waży za wiele żeby go nie mieć przy sobie.
[2010-03-03 19:00]

Waldi Fish

Przyrząd do wypinania ryb każdy powinien posiadać, natomiast jeżeli chodzi o metrówkę, to też powinniśmy mieć, bo przecież mamy obowiązek wypuszczać ryby niewymiarowe.
[2010-03-03 19:21]

patryk12345

Np. mały okoń skubną nam robaka , haczyk utkną daleko i co wtedy po wychaczaniu palcami takiego haczyka jest po rybie , okonie są bardzo delikatne , a używając takich szczypców to ryba wróci zdrowa do wody (jeśli się umie wychaczać ) pozdrawiam patryk12345
[2010-03-03 21:12]